Få god lyd i stua med lydplanke

Så enkelt från du bra ljud i vardagsrummet

Published at 25. apr 2018 13:28, Updated at 25. apr 2018 13:42

Med en soundbar får du kanonbra ljud till TV:n och kan skrota den gamla stereoanläggningen en gång för alla.

Det kommer ständigt mer avancerade TV-modeller på marknaden, och i en värld där tunnare är bättre, finns det inte längre plats för bra integrerade högtalare.

Därför har soundbaren blivit väldigt populär, förklarar Erik Berthling Olsen, som är produktchef för ljudprodukter hos Komplett.

- En soundbar är kortfattat en separat högtalare som du har under eller i närheten av TV:n. Den kan hängas på väggen eller placeras på en stereobänk. Vill du ha bättre ljud till din TV, är en soundbar det enklaste valet, säger experten.

Högtalarelement, förstärkning och behandling av de digitala ljudsignalerna är inbyggt i soundbaren. Detta simulerar att ljudet kommer från olika ställen i rummet och resulterar i att du får en väldigt bra ljudkvalitet.

 En soundbar är däremot inte begränsat till endast TV-ljud.

- Det är inte längre lika populärt att ha traditionella högtalare och stora förstärkare stående i vardagsrummet. Är du ute efter något lite mer diskret och elegant är en soundbar en bra ersättare till den gamla stereoanläggningen, säger Berthling Olsen.

Krånglar ditt hemmanätverk? Så väljer du rätt router

Detta bör du kolla efter

Enligt experten är en soundbar ett bra alternativ för de allra flesta, oavsett budget.

- Den enklaste soundbaren ligger på runt tvåtusen kronor, medan de mest exklusiva kan stiga upp till 19 000 kronor. Funktionalitet, och inte minst ljudkvalitet, varierar i takt med priset. När det gäller soundbars får du som regel det du betalar för.

Utöver priset är det ett par andra saker som kan vara värt att tänka på innan man köper en soundbar.

Exempelvis kommer en soundbar med subwoofer ge ett mer fylligt ljud än en utan. En del soundbars har subwoofern inbyggd, men Berthling Olsen understryker att man som regel får en bättre ljudupplevelse med en separat subwoofer.

- Då har du möjlighet att placera den precis där du vill, till exempel bakom soffan. Subwoofern bör helst placeras så nära som möjligt där du sitter.  

Dessutom måste man värdera om man vill ha sorroundeffekt. Du kan både få soundbars med traditionellt sorroundljud eller mer avancerade funktioner, som till exempel ett tredimensionellt ljudformat där ljudet kan komma både framifrån, från sidan eller bakifrån – eller ovanför ditt huvud.

     

- Surround är en viktig faktor när du ska kolla på film. De mest avancerade soundbar-modellerna ger dig ljudupplevelser som är skrämmande lika verkligheten, berättar experten.

Det är också intressant om ljudanläggningen är trådlös eller inte. Det ger möjlighet att dölja soundbaren, och du kan enkelt bygga ut den utan en massa störande kablar.

Ljud i alla rum

Om du har bestämt dig för att köpa en soundbar kan det vara en fördel att köpa en som har multiroom-funktion – speciellt om du ska använda den till mer än bara TV:n. Ett multiroomsystem handlar om att fylla hela hemmet med ljud och ger möjlighet att bygga ut anläggningen med så många och så kraftfulla enheter du vill.

- Ett multiroomsystem som de flesta känner till är Sonos. Sonos styrs med hjälp av en app på telefonen och kan utvidgas med så många högtalare man vill – oavsett om det är en, två eller en i varje rum i hela huset. Då får du en kraftfull hemmabioanläggning när TV:n är påslagen, och musik när den är av, förklarar Berthling Olsen.

   

    

Såg du den här? Så får du snabbare dator med mer RAM

Är du osäker på vilka funktioner som är viktiga för dig eller vad för slags system du ska välja, rekommenderar Berthling Olsen att du läser andras recensioner om de olika systemen.

- Det finns en ”djungel” av möjligheter där ute. Mitt bästa tips är därför att läsa tester och recensioner på sidor som exempelvis Ljud och Bild. Där hittar du bra tips och råd om vad du ska köpa och vad du ska tänka på. 

Svårt att välja?

Här är Komplett-experternas rekommendationer på bra soundbars i tre olika prisklasser:

Bra:

Bättre:

Bäst: