Byta komponenter eller köpa ny?
ÄR DIN DATOR LÅNGSAM? Om du måste byta ut många komponenter, kan det ofta löna sig att köpa en ny dator. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Sex tecken på att du bör byta dator

Published at 16. jan 2019 15:16, Updated at 16. jan 2019 15:33

Det är inte alltid lönsamt att fixa en gammal dator. Här är varningstecknen du ska hålla koll på som avslöjar att din bärbara dator är utdaterad.

Pål Fredrik Berg, som är kategorichef för Komplett-PC hos Komplett, har bred erfarenhet av datorer. Han känner väl till vilka komponenter som det lönar sig att byta ut och vad som kännetecknar en dator som har passerat ditt utgångsdatum.

För många räcker det att ersätta den mekaniska hårddisken med en SSD, en ny typ av hårddisk som hämtar data mycket snabbare, eller att montera mer minne, för att pigga upp en långsam dator.

DATOREXPERT: Pål Fredrik Berg, kategorichef för Komplett-PC. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Men det kan också vara annan hårdvara som påverkar hastigheten, eller sätter begränsningar för vad för slags programvara du kan använda. Då kan det helt enkelt vara bättre att köpa en ny dator. Här är tecknen du bör kolla efter:

1. Den slukar ström

En bärbar dators batterikapacitet kommer bli sämre med tiden. Då kan du byta batteriet, något du ofta enkelt kan göra på egen hand.

Men är din dator gammal, är det inte säkert att ett batteribyte kommer göra någon större skillnad, särskilt inte om du behöver byta ut flera komponenter.

En dator som är mer är sju år gammal kan med fördel bytas ut. Nyare datorer har en mer energisnål processor med mer kraft till att utföra flera uppgifter, något som är särskilt fördelaktigt på bärbara datorer. Därmed får man också bättre batterikapacitet, förklarar datorexperten.

Vill du bygga din egen dator? Så här väljer du rätt komponenter

2. Din dator är långsam

Även om du använder datorn till annat än att surfa på nätet, har webbsidorna vi besöker utvecklats mycket under de senaste åren.

- Webbsidor som Aftonbladet eller Facebook har fått många nya specialfunktioner, mer video och ett betydligt mer komplicerat programmeringsspråk än man använde tidigare. Detta kräver mer av hårdvaran, och inte minst av programvaran. Äldre datorer är inte rustade för att hantera dessa uppgraderingar på ett bra sätt, och datorn upplevs därmed som långsam.

Byte av hårddisk, eller till en ny dator med SSD, kan göra stor skillnad, enligt Berg.

Ta hjälp av den här: Så här byter du hårddisk själv

UT MED DET GAMLA: Här byts den mekaniska hårddisken ut, och blir ersatt av en SSD. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

3. Du kan inte använda den senaste programvara eller operativsystemet

För att använda den senaste, och säkraste, programvaran måste man ofta uppdatera operativsystemet på datorn – men det hjälper inte mycket att uppdatera operativsystemet, om uppdateringen kräver att du måste uppgradera hårdvaran.

Operativsystemet Windows 10 till exempel, är skapat på ett sätt som är kompatibelt med de allra flesta typer av hårdvara – även äldre datorer. Har du en dator som inte klarar Windows 10 så är den i kategorin ”stenålders-dator” och du kan med fördel byta ut den, säger Berg.

4. Din dator går varm

Ett annat problem är att datorn kan överhettas och låta mer när den blir äldre.

- Ljudet av fläkten som kör kontinuerligt är ett tecken på att den bärbara datorn värms upp och inte klarar att köra lika effektivt som när den är helt tyst. Detta beror som regel på damm och smuts som blockerar luftventilerna, förklarar datorexperten.

En överhettad dator kan också skyllas på att kylpastan mellan processorn och fläkten blir varm, och istället för att vara termiskt ledande, blir den termiskt isolerande – och leder inte bort värmen.

Att fixa detta är kostsamt, eftersom du måste skicka datorn till en verkstad som kan demontera datorn för att ta bort och applicera ny kylpasta, för att ta bort orsaken till att kylsystemet är tätt.

- Värdera ålder och värde på datorn innan du bestämmer dig för att fixa den. I många tillfällen kan det vara lika lönsamt att byta hela datorn, säger Berg. Han understryker att även om själva datorn blir varm, är det inte farligt för varken datorn eller omgivningen, eftersom tillverkarna har massvis av hinder som gör att datorn inte blir brandfarlig.

- Om du sitter mycket med datorn i knät kan du med fördel köpa en kylplatta, då undviker du att bli obehagligt varm på låren.

Tre enkla steg: Så får du snabbare dator med mer RAM

5. Du har behov för en annan dator

Med nya intressen och hobbys, kan det hända att du får behov av en helt annan dator än den du har.

Många gånger kan det vara lönsamt att byta från en bärbar till en stationär dator. Köper man till exempel en färdigbyggd Komplett-PC, har man en bra basdator som man sedan kan bygga vidare på, till exempel med att installera extra grafikkort till spel, eller expandera med fler hårddiskar, tipsar Berg.

Men det är självklart inte alltid fördelaktigt att välja en stationär dator.

- Gör en värdering baserat på var, när och vad du ska använda datorn till. Det finns trots allt många kraftfulla bärbara modeller men som ändå har en tillräckligt låg vikt för att ha den i ryggsäcken utan problem, säger experten.

6. Olyckan har varit framme

Om du har förstört din dator, till exempel genom att spilla dryck på den eller har tappat den i marken, kan det i många fall vara bättre att byta hela datorn.

Har du inte någon drulleförsäkring eller någon annan försäkring som täcker skadan, kan det ofta bli fruktansvärt dyrt att få datorn reparerad. I de flesta fallen kommer det löna sig att köpa en ny dator, eftersom du måste stå för kostnaderna själv.

- Har däremot skärmen på din bärbara dator spruckit, men resten av datorn är hel och fin, kan du koppla den till en extern skärm och använda den som en stationär dator, tipsar Berg.

Samsung 24" LED S24F352H Bildskärmar

Samsung 24" LED S24F352H

1920x1080 PLS, 4ms, 1000:1, HDMI
(62)
50+ st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
1 695:-