Samungs senaste smartklocka har eSIM

Är du redo för smartklocka? eSIM gör den ännu smartare

Published at 21. feb 2019 09:22, Updated at 21. feb 2019 09:34

Har du ännu inte skaffat en smartklocka, eller är det dags att byta ut den gamla? Här kan du läsa om varför du troligtvis kommer älska din nya smartklocka. Nu kommer de med eSIM, som expanderar användningen av smartklockor i ännu större grad.

Kort om smartklockor

Tillverkarna har provat att skapa smarta klockor i åratal, och redan 1994 lanserade Swatch en klocka med personsökare enligt NRK. Med det var först 2012 när Apple lanserade sin första Apple Watch som smartklockan kom i den form som vi känner till idag. Smartklockor kallas också för ”wearables” och delas normalt in i två kategorier, de som endast visar information och de klockor där du kan manipulera informationen.

En smartklocka kommunicerar oftast med en mobiltelefon, och den kan bland annat visa dig meddelanden och inkommande samtal på handleden. Idag har smartklockorna blivit väldigt bra, och gränsen mellan en träningsklocka och en smartklocka är liten. Troligen kommer också skillnaden mellan en smartklocka och mobil suddas ut i framtiden.

Se hela vårt urval av smartklockor här.

Varför ska du äga en smartklocka?

Om du frågar en ägare av en sportklocka kommer hen troligen ge dig många anledningar till varför du också bör investera i en motsvarande. Vi har pratat med kategorichefen hos Komplett, Espen Silseth, om några användningsområden som är populära bland nordbor med smartklocka.

De som är motståndare till smartklocka är ofta de som inte har satt sig in i vilka användningsområden den faktiskt har, och menar att det endast är bortkastade pengar. Genom att sätta sig in i klockans funktioner, får du ut maximalt av dina gadgets.

Jag använder min Samsung Galaxy Watch dagligen, och nu skulle jag inte kunna vara utan den. Klockan gör det extra enkelt att hänga med på min aktivitetsnivå och det är motiverande när man når sina mål.
Samsung Galaxy Watch 46mm Silver Smartwatches
SPARA 500:- -500:-

Samsung Galaxy Watch 46mm Silver

Bluetooth + 4G, e-SIM, 1,3'' skärm
20+ st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
Ord. pris 3 890:-
NU 3 390:-

En liten översikt över vanliga användningsområden med en smartklocka

Notiser

Korta meddelanden och notiser. Vem är det egentligen som försöker få kontakt med dig? Det kan vara praktiskt om du sitter upptagen i möten eller sitter vid middagsbordet.

Svara på samtal från handleden

Med en smartklocka ser du vem som ringer. Perfekt under ett möte för att se om det inkommande samtalet är så viktigt att du bör plocka upp telefonen. Du kan dessutom besvara samtalet från klockan på flera av modellerna.

Använd voice assistent

På en Apple Watch kan du få hjälp av ”Siri” via klockan. Siri kan till exempel hämta fram sportresultat medan du sitter i bilen, eller ringa upp en person direkt från din kontaktlista.

Hitta rätt med hjälp av kartan

Många av smartklockorna har GPS, en funktion som är en perfekt när du skall leta dig fram i en ny stad eller är i okänd terräng på cykel eller joggingrunda.

Hitta mobilen

Vi är beroende av mobiltelefonen, den är viktigare att ha med sig hemifrån än plånboken. Hur ofta har man inte stressat runt i hemmet och letat efter mobilen? Med en smartklocka kan du be klockan att skicka en signal till mobilen, så att du enkelt kan lyssna dig fram till var den ligger.

Till träning

Om du gillar att röra på dig, då kommer du ha stor glädje av en smartklocka. Smartklockorna har blivit bättre och de flesta av modellerna är fullgoda träningsklockor med pulsmätning, GPS och andra användbara funktioner – perfekt för den som tränar. Klockan snackar med dina träningsappar, som till exempel Strava och likande, så att du kan kartlägga dina träningspass.

  

Byt design efter humör

På flera av klockorna har du möjlighet att få en personlig look, som enkelt går att variera. Ändra utseende efter användning, till exempel sportigt utseende när du tränar och en klassisk klockdesign på jobbet. Även remmarna är enkla att byta.

Remmar till Samsung Galaxy Watch.

Remmar till Apple Watch.

Appar

Det finns ett hav av appar som du kan kombinera med din smartklocka, berättar Silseth. Han tror stort på att nästa generation kommer använda smartklocka mer än mobilen i framtiden.

Du kan kolla på YouTube-klipp och spela Tetris på klockan, och jag ser att nästa generation tar till sig klockunderhållningen snabbt.

Längre batteritid

Många tror att batterikapaciteten på smartklockor är dålig, men det stämmer inte. Batterierna är tvärtom bättre än på mobilen, perfekt för dig som tränar mycket och är trött på att batteriet dör mitt under ett utomhuspass i kallt väder.

Jag är positivt överraskad över batteritiden på min Samsung Galaxy Watch, och speciellt hur den tacklar kyla, säger Silseth.

eSIM – vad är det?

eSIM är en liten version av ett vanligt SIM-kort. Detta kommer fungera som ett tvilling-SIM och passar i smartklockor som har stöd för detta. Med eSIM på plats behöver du inte längre WiFi för att klockan och mobilen ska snacka med varandra. I framtiden tror Kaare Fjeld, Business Manager för Devices hos Telenor, att även tvättmaskiner, gräsklippare och bilar kommer ha eSIM.

Samsung var tidigt ute med möjlighet för SIM i sin Samsung Galaxy Watch, och erbjuder eSIM i alla sina nya modeller. Även Apple har plats för eSIM i flera modeller. Mobiltillverkarna är ännu inte redo att ersätta SIM-facket med ny storlek för eSIM, och kommer därför under en längre period ha mobiler som har möjlighet för båda typerna av SIM-kort, så kallad hybridlösning.

Vilken klocka bör du köpa?

Det finns ett stort urval av smartklockor, och det kan vara svårt att välja rätt. Din mobiltelefon bör påverka ditt val av smartklocka. Det är helt klart enklast att använda och installera en klocka från samma tillverkare som mobilen. Har du en iPhone bör du välja Apple Watch, och om du redan äger en Samsung-mobil, är en Samsung Watch bra val - men det skall sägas att det sistnämnda också kan användas tillsammans med iPhone.