Njut av en optimal spelupplevelse med ultrasnabb uppdateringsfrekvens

Se alla 144 Hz-skärmar här

När du letar efter en ny bildskärm är det lätt att bli överväldigad av mängden specifikationer och siffror. Men oroa dig inte, vi ska förklara uppdateringsfrekvens och vad det betyder för dig i detalj.

Vad är uppdateringsfrekvens?

En bildskärms uppdateringsfrekvens anger hur många enstaka bildrutor din skärm levererar per sekund. En 60 Hz-bildskärm visar dig en ny bild var 16:e millisekund. En 144 Hz-panel ger emellertid en ny bild var 7:e millisekund.

Varför är det viktigt att ha en hög uppdateringsfrekvens för spel?

En högre uppdateringsfrekvens resulterar i allmänhet i jämnare spel. Vid låga uppdateringsfrekvenser kan man riskera att bilder förloras, vilket kan leda till hackiga och tröga spel. Din bildskärm måste också hålla jämna steg med ditt grafikkort, eftersom din bildfrekvens i slutändan begränsas av din uppdateringsfrekvens. Om du kör ett spel med 150 bilder per sekund, men din skärm bara har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, kommer monitorn att fungera som en flaskhals och allt du får se är 60 FPS. Det spelar ingen roll hur bra och snabbt din dator kör spelet, så länge bildskärmen fysiskt inte kan visa slutresultatet.

Finns det en idealisk uppdateringsfrekvens för specifika spel?

Det finns ingen optimal uppdateringsfrekvens för olika typer av spel. Den allmänna regeln är: ju högre, desto bättre. Men vissa spel drar definitivt nytta av en högre uppdateringsfrekvens, såsom spel som innebär snabba reaktionstider, till exempel  multiplayer-FPS som CS:GO och Overwatch. Om din motståndare kan se dig tidigare eftersom hans bilder uppdateras oftare, kan det vara en nackdel för dig.