Prismatch*Prismatch*

Blixtsnabb och med nya säkerhetsfunktioner - den nya processorn från AMD är här! 

Med sin nya trio av processorer baserade på AMDS Zen 2-mikroarkitektur, är nu AMD inställd på att bli processordjungelns kung. Bättre batteritid, högre prestanda och bättre säkerhet!  En snsbb introduktion till tekniken och historien hittar du lite längre ner på sidan. 

Här är några av datorerna som finns tillgängliga med AMD Ryzen 5 Pro-4500U redan nu:

Kort introduktion:

 

De nya processorerna är producerade med AMDs nya 7 nanometer-process (nm). En CPU (processor) är tillverkad av miljarder små transistorer, elektriska portar som slås på och av för att göra beräkningar. Ju mindre de är, ju mindre energi krävs, och ju fler beräkningar kan de göra utan att bli varma, som är den mest begränsade faktorn för processorer. Moores lag, från 1965 (uppkallad efter Intels grundare), säger att antalet transistorer i ett område dubblas var tolfte månad. Det gällde länge, men farten har avtagit, för transistorerna är nu så små att det inte är realistiskt att göra dem mycket mindre.

Säkerhet mot fysiska angrepp och cyberkriminalitet

AMDs nya processorer ger inte bara hög prestanda och produktivitet - de kommer också med säkerhetsfunktioner som mainstream-processorer inte kan skylta med. Deras nya flerskiksstrategi för säkerhet ska hjälpa företag med att skydda data, undgå neretid och reducera energibruk (resource drain). Memory Gard är en sådan feature. Den säkrar datorns systemminne och skyddar din data om laptopen blir stulen eller kommer bort.

AMDs Pro-serie är marknadens endaste processor-familj med fullständig minneskryptering som standardfunktionalitet. AMD framhäver också deras zen-arkitektur, där processorna byggs med säkerhet som prioritet för att vara resistenta mot de ständigt mer sofistikerade angreppen från cyberkriminella. Den intigrerade AMD Secure Processor är en säkerhetsprocessor som skyddar behandling och lagring av känslig data. AMD Secure Boot bidrar till att hindra skadlig kod att ta över kritiska systemfunktioner eller att illvillig kod och oauktoriserad programvara laddas ner när datorn startas upp. AMD jobbar annars tätt med Microsoft och datortillverkare för att skapa ett säkert ekosystem och kompletterar deras säkerhetsfunktionalitet, inklusive Windows 10 Device Guard och Bitlocker, i tillägg till säkerhetsinitiativ från HP och Lenovo.

AMD Ryzen Pro 4000

Bara ett år efter förra generationen, lanserar AMD under 2020 tredje generationen av sina mobila processorer för tunna och ultratunna laptopar för företagsmarkanaden. De heter AMD Ryzen Pro 4000 och kommer i  tre modeller, u-processorer (ultra-low power):


• AMD Ryzen 7 Pro 4750U är den krafitgaste processorn för ultratunna bärbara datorer. Den har 8 kärnor, 16 trådar, en grundhastighet på 1.7GHz och maximal hastighet upp till 4.1GHz.

• AMD Ryzen 5 Pro 4650U ger hög prestanda för produktivitet och underhållning på ultratunna bärbara datorer. Den har 6 kärnor, 12 trådar, en grundhastighet på 2.1GHz och maximal hastighet upp till 4.0GHz.

• AMD Ryzen 3 Pro 4450U är en liten, men kraftig processor. Den har 4 kärnor, 8 trådar, en grundhastighet på 2.5GHz och en maximal hastighet på 3.7GHz.

 

Blogg: The traitorous eight

Kappløpet

AMD vs. Intel – vem vinner processorloppet?