Få bort fukt från källaren

Fuktiga källare och källarlukt är inget ovanligt, men visste du att det i värsta fall kan orsaka rejäla hälsoproblem? Här hittar du en snabb genomgång om möjliga orsaker till fuktproblem, och information om hur du kan få bukt med problemed med hjälp av en avfuktare.

I norden har vi ett vått klimat, och fukt är dessvärre ett utbrett problem. Snittfuktigheten i nordiska hem är hög hela året, och blir ännu högre av ånga från bad eller kök. En nordisk genomsnittsfamilj på fyra personer använder över 12 liter vatten - inte underligt många har problem med en rå källare.

De tre största allergi- och astmaframkallarna i norska hem är cigarettrök, kvalster och mögel. Både kvalster och mögel trivs bra i fuktiga miljöer, och förutom att framkalla allergier och astma kan mögelsporerna leda till andra problem som torra ögon, tjock näsa, torr hals, onormal trötthet, öroninfektion, bronkit samt nedsatt koncentration, arbetsförmåga och immunförsvar. Som tur är går det att bli av med problemet.

Hitta orsaken

Anledningarna till fukt i hemmet kan vara flera, och det är värt att undersöka huset innan man gräver upp halva tomten. En vanlig orsak är att grunden absorberar vatten från marken eller fuktigt uteklimat, så att det blir kondens på väggarna. När luftfuktigheten ökar, som till exempel sommartid, blir det ökad kondens där det är kallt - till exempel på källarväggar från golvet och uppåt. Dessutom samlas det kondens på lagrade ägodelar, vilket ger fuktiga papplådor och sätter lukt i förvarade kläder.

En annan orsak till mycket fukt är läckage genom sprickor i grund eller vägg, men dessa är ofta synliga och därmed enkla att hitta.

Det här kan du göra med problemet

Källarlukt i rum och lagrade kläder kan vara både jobbigt och skadligt för hälsa och hem. Om du misstänker att fukten beror på kondens kan det vara värt att undersöka om ventilationen är tillräcklig. Ökad ventilation i källaren kan bidra till att torka upp fukt som kommer via grunden. Vid kondensproblem och dåligt isolerade väggar kan det däremot vara värt att dra ned på ventilationen sommartid när luften är varm och fuktig.

En avfuktare är snabbaste vägen till ett bättre inneklimat. Med hjälp av en fält drar avfuktaren in fuktig luft som går genom ett kylsystem. Luften blir kyld, och den kondenserar. Luften returneras sedan varmare och torrare, samtidigt som vattnet samlas i en inbyggd behållare eller rinner ut via en slang.

Det är viktigt att välja rätt avfuktare för dina behov. Priset avspeglar kapacitet och strömförbrukning. Ofta har de mer exklusiva varianterna större kapacitet, och är speciellt framtagna för att köras året runt.

Det finns många olika modeller, men i korthet är det rotations- eller kompressorbaserade avfuktare och kolvkompressorer som de vanligaste i norska hem. Kolvkompressorer är billigare samtidigt som rotationskompressorer är dyrare, men är tystare, mer energieffektiva samt fungerar bättre om det är kallare än 10 grader.

Vi säljer kända märken som Woods och Meaco med olika kapacitet. Flera modeller är utrustade med en hydrostat som håller koll på fuktighetsnivån så att den slår av och på efter behov, och maskinerna stannar automatiskt när vattenbehållaren är full.

Vädligt många har fuktproblem i ytterväggar som kan förbättras med utvändig isolering och fuktsäkring. Här är det självklart viktigt att arbetet utförs av fackmän, och prislappen blir därefter. Ofta kan det därför vara värt att testa billigare lösningar först, för att se om det löser problemet. Dränering kan vara en effektiv metod för att lösa fuktproblem, men då landar prislappen ofta över 100 000 kronor.