AMD Ryzen 5 5600X Processor
Socket-AM4, 6-Core, 12-Thread, 3.7/4.6GHz, 65W, 7nm, med inklusive kylare
När AMD i mars 2017 lanserade processorfamiljen Ryzen innebar det ett efterlängtat steg tillbaka mot entusiastsegmentet. Nya arkitekturen Zen tillsammans med många kärnor till låg prislapp betydde ett attraktivt erbjudande för både kreatörer och gamers.
Spola fram bandet till hösten 2020, och det är dags för tredje generationen av den populära processorfamiljen – AMD Ryzen 5000 med arkitekturen Zen 3 under skalet. Nyheterna är många, och resultatet ska enligt AMD vara uppskruvad prestanda i alla lägen till bättre energieffektivitet. Det gäller framför allt i spel, där mer kraft per tråd ska lyfta FPS:en till nya höjder.
AMD Ryzen 3000-serien består under värmespridaren av så kallade CCX-kluster, som vardera innehåller fyra processorkärnor. En modell med åtta kärnor har därför två CCX-kluster som i sin tur behöver kommunicera med varandra.
Med Ryzen 5000-serien modifierar AMD processorernas uppbyggnad i grunden. En CCX består i stället av åtta kärnor, vilket innebär att åttakärniga modeller som Ryzen 7 5800X endast behöver ett ensamt kluster. Resultatet är lägre latenser vid intern kommunikation i processorn, vilket i sig betyder att prestandan blir högre.
För Zen 3 förändrar AMD hur cache, processorkärnornas lokala lagring, fungerar jämfört med föregående generation. I en åttakärnig modell som Ryzen 7 5800X får samtliga kärnor tillgång till hela kakan av 32 MB L3-cache, vilket tidigare inte var möjligt. Det innebär ytterligare förbättringar när det gäller kretsens interna kommunikation.
Till det kommer fintrimmad så kallad “branch prediction”, vilket är algoritmerna som hjälper processorn att förutse och förbereda inför nästa beräkning. Funktionen är en viktig del av kretsen – om logiken kan gissa rätt sparar det mycket tid och höjer prestandan, gissar den fel får förberett arbete kastas i den digitala soptunnan.
Totalt talar AMD om upp till 19 procent högre så kallad IPC, Instructions Per Cycle, alltså ökad prestanda vid samma klockfrekvens. Det är speciellt viktigt för till exempel spel och annan mjukvara som inte kan använda oändligt antal processorkärnor för att fördela arbetet, utan ofta har färre belastade trådar ställt mot till exempel 3D-rendering.
För att välkomna den nya arkitekturen Zen 3 rullar AMD ut fyra nya processorer. Flaggskeppet heter Ryzen 9 5950X och bjuder på 16 kärnor, med två CCX-kluster, som jobbar i upp till 4,9 GHz. Näst ned på skalan finns Ryzen 9 5900X med 12 kärnor, två CCX-kluster med 6 aktiva kärnor vardera, som arbetar i upp till 4,8 GHz.
Lite längre ned på prestandaskalan finns Ryzen 7 5800X, som bjuder på ett ensamt CCX-kluster med 8 kärnor i upp till 4,7 GHz. Sist ut av lanseringsmodellerna är Ryzen 5 5600X med 6 kärnor i ett nedskalat CCX-kluster som jobbar i upp till 4,6 GHz.
Samtliga processormodeller har officiellt stöd för DDR4-minnen i upp till 3 200 MHz, och är upplåsta för överklockning. Gemensamt är också SMT-teknik för att köra två trådar per kärna – alltså hela 16 trådar för toppmodellen Ryzen 9 5950X.
För Zen 3 och AMD Ryzen 5000 är det fortsatt sockel AM4 som gäller. Det är i grunden samma teknik som introducerades med första generationens Ryzen, vilket gör att processorerna fysiskt passar i moderkort som är flera år gamla. Det innebär dock inte att Ryzen 5000 fungerar med vilka modeller som helst.
Vid lansering finns endast stöd i moderkort med styrkretsarna AMD B550 eller AMD X570, och det efter en uppdatering av BIOS. I samband med lansering släpps också B550- samt X570-varianter med rätt BIOS-version installerad direkt från fabrik.
På sikt kommer även utvalda modeller med de äldre kretsarna AMD B450 samt AMD X470 att få stöd för Ryzen 5000. Det sker via BIOS-uppdateringar som preliminärt rullas ut i början av 2021. Här ligger ansvaret på varje tillverkare, så alla modeller kommer sannolikt inte att få mjukvaran som krävs. Du behöver med andra ord själv leta upp vad som gäller för just ditt system.
Äldre AM4-moderkort med styrkretsar i 300-serien kommer inte att få stöd för Zen 3 och AMD Ryzen 5000.
Vi använder cookies, för att öka användarvänligheten i enlighet med lagen om elektronisk kommunikation.
Genom att fortsätta använda vår webplats förutsätter vi att du godkänner detta. Läs mer om integritetspolicy.