Laptop eller surfplatta? Få bägge delar med en 2-i-1-dator

Är du på jakt efter en ny dator? En 2-i-1-dator, även kallad hybrid-dator, är perfekt för dig som behöver en flexibel dator som du kan använda till det mesta under i en vanlig arbetsdag eller studentvardag.

De flesta är vana vid den traditionella bärbara datorn, som består av en skärm och ett tangentbord med touchpad. Andra önskar sig något lite mindre och lättare, och väljer istället en surfplatta.

Bägge är praktiska på sitt sätt, och fungerar bra till sina arbetsområden. Väljer du istället en hybrid-laptop får du faktiskt både dator och surfplatta i ett, alltså en 2-i-1.

De fyra viktigaste fördelarna med en hybrid-dator

1. Läcker design och låg vikt

En klar fördel med hybrid-datorerna är att de ofta är lätta och tunna. Men den låga vikten påverkar inte skärmstorleken, du kan köpa en hybrid-dator på upp till 15,6”.

2. Anpassa efter dina behov

Låg vikt, praktisk design och stor flexibilitet gör en 2-i-1-dator till den perfekta produkten för dig som använder både surfplatta och laptop, men önskar att reducera antalet enheter.

3. Prestanda som en laptop

Hybrid-datorer kombinerar surfplattans nätta design med insidan av en laptop, och du får därmed det bästa från bägge världar.

4. Lång drifttid

Bra batteritid är något alla 2-i-1-datorer har gemensamt, ofta bättre än de vanliga bärbara datorerna.

Flera typer av 2-i-1-datorer

En 2-i-1-dator kommer i två varianter: Konverterbara (convertible) och avtagbara (detachable).

På de konverterbara datorerna kan skärmen vridas 360 grader runt, något som ger datorn samma funktion som en surfplatta. Medan på de avtagbara modellerna kan tangentbordet avlägsnas helt. Gemensamt för dem alla är att de väger mindre än traditionella bärbara datorer, och är därmed enklare att bära med sig mellan möten, biblioteket, studentbostaden eller föreläsningen.

Vi har frågat vår egen expert Bjørn Anders Gustavsen, som är Category Buyer hos Komplett, om vilka 2-i-1-datorer han rekommenderar.

 

REKOMMENDERAR HYBRID-LAPTOP: Category Buyer hos Komplett, Bjørn Anders Gustavsen, framhäver många fördelar med att välja en 2-i-1-dator. FOTO: KOMPLETT

Konvertibel 2-i-1-dator

Väljer du en Lenovo Yoga får du mycket för pengarna. Den har bra batteritid, komfortabelt tangentbord och en touch-skärm med knivskarp precision.

 

– Detta är tunna, lätta och estetiskt fina datorer som har stöd för tält-läge och skärmen går att vrida 360 grader runt, berättar inköparen.

 

Ett annat alternativ är HP Spectre X360 som kommer fullspäckad med de senaste komponenterna och inpackat i läcker design. Här får du upp till 20 timmar batteritid och en hårdvara som hjälper dig problemfritt genom studierna och arbetsvardagen.

 

Det upplysta tangentbordet är väldigt praktiskt och gör det möjligt att jobba på datorn i olika miljöer.

 

– För både studenter och andra som önskar det lilla extra, skulle jag rekommendera en av Lenovo Yoga, säger Gustavsen.

 

Avtagbart tangentbord

– Vill du ha ett supplement till vardagen och behöver en dator för att utföra enkla uppgifter, då rekommenderar jag Microsoft Surface Go eller Acer Switch 3.

 

Dessa passar bäst till dig som är mer komfortabel med en surfplatta, men dessutom önskar möjligheten att kunna koppla till både mus och tangentbord, lägger Gustavsen till.

 

– En Microsoft Surface Pro 6 är perfekt för dig som har behov för ett lätthanterligt surfplatteformat, men också är beroende av att enheten ska ha tillräckligt med kraft och kapacitet för att utföra alla uppgifter.

 

Dessutom kan man lägga till extrautrustning som dockningsstation, aktiv penna och tangentbord. Här kan man komponera din egen portabla designdator baserat på behoven man har.

 

– Detta är otroligt flexibla modeller som man kan ta med sig var som helst och när som helst, säger PC-specialisten.

 

– Vill du ha en robust dator med snygg design, skulle jag rekommendera en Microsoft Surface Book 2. Grafikkortet från Nvidia ser till att du till och med kan spela de flesta spel på den.

 

Denna är perfekt för dig som både bryr dig om design, har behov av kraftfull hårdvara och gillar att spela lite – samtidigt som du vill ha möjligheterna med en surfplatta, avslutar Gustavsen.

 

Så här blir du en mästare på Google

YouTube Video - Komplett 2in1 guiden

Uppdaterad: 02.07.2019