MED VÄGGFÄSTE: Om du önskar att vinkla eller vrida din TV, kan du montera den med ett väggfäste som har en svängbar arm. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

Så monterar du din TV korrekt och tryggt på väggen

Om du gör fel så riskerar du att förstöra både vägg och TV, men med rätt information är det lyckligtvis inte så svårt att fästa en TV på väggen.

 

Du kan välja ett väggfäste som helt enkelt bara fäster din TV på väggen, eller kan du välja mellan olika fästen som har en svängbar arm - de gör det möjligt att vinkla och vrida TV:n.

Vilken variant av väggfäste du ska välja beror på vilka behov du har. Om du till exempel ska ha en TV i ett litet rum och önskar möjligheten att vrida och vinkla TV:n, då är ett väggfäste med en svängarm perfekt.

Ett ”statiskt” väggfäste kommer dock att ta mindre plats, då den sitter närmare intill väggen. Om det estetiska är viktigast är ett sådant väggfäste det bästa.


Läs mer:
Välj rätt Smart-TV –eller gör din gamla smartare

 


TVÅ VARIANTER: Väggfästet till vänster passar till de flesta TV-modeller i storleken 40-65”, väggfästet till höger har en svängbar arm och passar till de flesta TV-modeller mellan 23-55”. FOTO: PRODUCENTEN


Klicka här för iiglo TV-väggfäste och klicka här för iiglo TV-väggfäste med dubbelarm.

 

Detta måste du veta först

När du har bestämt dig för vilken funktionalitet väggfästet ska ha, kvarstår det att ta reda på vilket väggfäste som passar till just din TV.

Vikt och/eller storlek: De flesta väggfästen uppger vilken vikt eller storlek de passar till. Välj med en säkerhetsmarginal så att du kan vara säker på att fästet klarar vikten på din TV.

VESA-mått: Mät avståndet mellan skruvhålen på baksidan av din TV, eller ta reda på VESA-måttet i specifikationerna för TV:n. Är avståndet till exempel 600 och 400 millimeter mellan skruvhålen, då har din TV ”VESA 600x400”. Se till att välja ett väggfäste som passar till standarden som din TV har (de flesta väggfästen är kompatibla med olika VESA-standarder).

Hur mycket plats tar kablarna bakom TV:n: Nya modeller har ofta kabelingångarna längs sidan av TV:n. Om din TV har kabelingångarna på baksidan så kommer de att ta mer plats och det är viktigt att du har det i åtanke när du köper ett väggfäste, så att du inte riskerar att köpa ett som sitter för nära intill väggen. Om det handlar om små marginaler kan du köpa vinklade HDMI-kablar eller –adaptrar, som tar mindre plats bakom TV:n.


Klicka här för vinklad adapter

 

Montera i rätt höjd och på rätt avstånd

Det finns inget facit för hur långt från TV:n man bör sitta, men enligt David Montanya, Nordic GMT Manager på LG, är det viktigt att TV:n är monterad i rätt höjd.

- Om TV:n sitter för högt upp så kan du få ont i nacken. Ett tips är att sätta TV:n i ögonhöjd utifrån när man sitter ner i soffan eller fåtöljen. Man måste dock tänka på att ett det är vanligt att ha ett soffbord och om TV:n sitter för lågt riskerar man att bordet står i vägen, förklarar Montanya för Smart.

Man bör dessutom enligt Montanya tänka på vilka ljuskällor som finns i rummet.

- Har man fönster bakom TV:n kan reflektionerna bli störande. För att minska reflektionerna kan man justera TV:n så att den lutar något nedåt. En del TV-modeller, till exempel LG:s senaste OLED-serie, är utrustade med antireflektions-filter som gör ditt TV-tittande mer komfortabelt i dagsljus, tillägger han.

 

 

Montera korrekt på en gipsvägg

Nästa steg är att skruva upp väggfästet på väggen, här är det viktigt att du vet vilken typ av material du monterar i.

Enligt Silje Cathrin Wangen på Maxbo (byggvaruhus i Norge) bör du använda en så kallad mollyplugg som expanderar på insidan när du ska fästa något tungt som en TV till exempel på en gipsvägg.

- Kom ihåg att kolla om det är ett eller två lager med gips, så att pluggen har rätt dimension, förklarar hon för Smart.

En annan lösning är att hitta en träregel på baksidan av gipsväggen och montera väggfästet på den.

- För att hitta reglarna måste man ha en regelsökare. Efter att man har hittat reglarna så används normalt träskruvar för att montera väggfästet.

Du måste också vara säker på att det inte går vattenledningar eller ström på baksidan av gipsväggen. Om så skulle vara fallet kan monteringen av TV:n bli en kostsam affär.


Klicka här för Bosch multidetektor, som kan hitta både reglar, rör och elektricitet.


Läs också: Så blir du mästare på Apple TV

 

Montera korrekt på betong- eller murvägg

Om väggen du ska montera på är i betong eller mur går det inte att skruva rakt in i väggen. Då måste du enligt Wangen använda en betongborr för att göra ett hål.

- Därefter behöver du en fasadplugg med tillhörande skruv, de säljes tillsammans.

När du nu har monterat din TV på väggen, kan du luta dig tillbaka och vara säker på att den sitter fast ordentligt och i en behaglig höjd.


Missa inte: Netflix-knepen du bör kunna

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett. 

Upprättat: 15.03.2017

Senast uppdaterat: 15.03.2017