Nätverksguide

Att installera eller förbättra ett nätverk hemma är enklare än de flesta tror. Här är guiden som hjälper dig att komma igång eller förbättra ditt befintliga nätverk. Välj din kategori nedan och få upp farten.

Vilken hastighet behöver du?

De flesta routrar som säljs i Sverige idag kommer med AC-standard som är anpassade för att hantera många anslutna enheter på samma närverk. Talet efter bokstäverna indikerar den maximala dataöverföringshastigheten, där AC1750 maximalt kommer kunna leverera 1750 megabit per sekund och en AC3200 ger max 3200. Om du spelar eller streamar kräver detta mycket resurser från din router, och du bör välja en av de bättre modellerna.

Mesh-nätverk

Ett mesh-nätverk är en Wi-Fi-lösning för hemmet som ger stabilt nätverk i alla rum, oavsett planlösning. Produkterna är enkla och designade för att ge dig optimal täckning där du har behov.

Det är ett känt problem att routern inte levererar täckning för hela hemmet, speciellt om du bor i ett stort hus. Tidigare har range extender varit lösningen för att få bra nätverk i hela hemmet genom att förstärka routerns signaler. Men om ditt nätverk inte är tillräckligt bra, bör du välja mesh.

Kortfattat består mesh-nätverken av två eller flera mindre enheter som tar emot, skickar och förstärker dina trådlösa signaler och fördelar signalerna över hela hemmet. Du kan montera upp till tio mesh-enheter i samma hem, som kommer ge en betydligt bättre täckning än en traditionell router. I det nya systemet kan du nyttja samma nätverksnamn och lösenord, något som gör det enkelt att administrera.

Så fungerar mesh

När man installerar mesh kommer appen och enheterna själva ge ”besked” om att de är korrekt placerade, och är de inte det så får man inte gå vidare i installationen. De använder heller inte det trådlösa nätverkets ”resurser” så att signalen blir märkbart sämre med flera enheter.

Enheter i mesh-nätverket är utvecklade för att kommunicera tillsammans, och har därför högre intelligens än när en router och range extender kopplas ihop. Dagens extenders upprättar ett nytt nätverk, baserat  på signalerna den får från routern. På grund av detta är det inte alltid mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer förstår vilket nätverk de skall ansluta till när du förflyttar dig runt i huset. Det är inte ett problem för mesh-nätverket. I mesh-systemet kommer täckningsområdet öka med varje enhet, och dina enheter behöver inte hoppa mellan de olika nätverken.

Med mesh är enheterna skapade för att kommunicera med varandra.

KRAFTFULLA SIGNALER: Mesh-enheterna skickar lika starka signaler, om de är korrekt placerade i din bostad.

Med en range extender förstärks signalen från routern.

FÖRSTÄRKER SIGNALER: Med en range extender förstärks signalerna från routern, men de kommer inte ge lika starka signaler som routern, om inte extendern är kopplad till modemet eller routern via kabel.

Nätverk i sommarstugan

Det blir allt vanligare att ha nätverk i sommarstugan, och det allra första du måste göra är att ta reda på om det finns en leverantör av bredband eller fiber i stugområdet. Om inte det är det möjligt kan det finnas 4G-täckning, men genom att streama film från mobilen använder du snabbt upp mobildata. Om det är ditt enda alternativ, bör du köpa en 4G-router med ett tillhörande SIM-kort, så att hela familjen kan ha glädje av nätverket.

Kabelbundet eller trådlöst?

Kabelbunden anslutning till nätverket är det snabbaste och mest stabila, där det är möjligt. Andra fördelar med kabelbunden anslutning är att det inte har samma begränsningar när det kommer till avstånd och hastighet som ett trådlöst nätverk. 

Kabelbundet nätverk använder en standard nätverkskabel med RJ-45 kontakt. Det finns flera varianter av nätverkskablar som CAT 5, CAT 5E och CAT 6. För optimal hastighet (upp till 10 Gigabit) måste du använda en CAT 6.

Switch

Med en switch kan du enkelt bygga på ditt kabelbundna nätverk och ansluta dator, TV, konsol, skrivare, mediaspelare (exempelvis Apple TV) osv. Switchar finns i en mängd olika varianter med olika antal nätverksportar, från 5 upp till 48 stycken, som täcker olika behov. Vi kan dela upp switchar i olika kategorier:

Enkel switch – Dessa switchar fungerar som ett enkelt ”nav” eller en förgrening i nätverket utan möjlighet att administrera eller styra trafiken. För ett enkelt hemmanätverk med dator, TV och spelkonsol täcker dessa switchar ofta kundens behov.

Smart switch – Med en smart switch (även kallad web managed) kan du enkelt prioritera och administrera hasighet bland annat. Det finns också möjlighet att dela upp i flera ”logiska” nätverk. Det vill säga att några portar är dedikerade till ”hemmakontor” och/eller barnens nätverk för spel och TV-streaming.

PoE-switch – Allt fler enheter i det smarta hemmet måste kopplas till internet och behöver ström, exempelvis övervakningskamera eller en accesspunkt. Med en PoE-switch kan du föra över ström via nätverkskabeln. Detta är praktiskt om du till exempel ska hänga en övervakningskamera i taket eller ute på väggen, där du inte har en stickkontakt för ström. PoE-möjlighet finns på allt från enkla switchar till de mer professionella och dyrare switcharna, och du kan utan problem kombinera de olika switcharna.

Några tips på vägen

Tänk långsiktigt när du väljer router. En router förväntas användas längre än dina andra enheter. Mobiltelefoner, surfplattor, och datorer får hela tiden högre hastigheter för trådlöst nätverk och routern ska hänga med ett tag. Behovet för kapacitet ökar också om du skaffar fler enheter eller strömmar mer musik och film. 

Se hela vårt sortiment av nätverksprodukter här!

Kontakta gärna vår kundservice om du skulle fundera på något eller behöver hjälp. Vi hjälper dig gärna!