Sju tecken på att du bör byta dator

Det är inte alltid lönsamt att fixa en gammal dator. Här är tecknen på att din dator är utdaterad.

Bjørn Anders Gustavsen, som hanterar bland annat bärbara datorer som kommer i retur till Komplett, har bred erfarenhet inom datorer – och känner väl till vilka komponenter som det lönar sig att byta ut och vad som kännetecknar en dator som du bör byta ut.

För många räcker det att ersätta den mekaniska hårddisken med en SSD, en ny typ av hårddisk som hämtar data mycket snabbare, eller att montera mer minne, för att fixa en långsam dator.

Men det kan vara en annan hårdvara som är orsaken till att datorn är långsam, eller sätter begränsningar för vad för slags programvara du kan använda. Då kan det helt enkelt vara bättre att köpa en helt ny dator

Här är tecknen du bör hålla koll på:

1. Den slukar ström

Batterikapaciteten på bärbara datorer blir sämre med tiden. Då kan du byta ut batteriet, något du ofta enkelt kan göra på egen hand.

ALLTID IKOPPLAD? Om din dator alltid måste ha strömkabeln i, är det ett säkert tecken på att batteriet inte är i toppskick. FOTO: FOTOLIA

Men om datorn är gammal, är det inte säkert att ett batteribyte hjälper, särskilt om du även behöver byta andra komponenter.

- Den senaste tekniken har strömsnålare system, med mer kraft att utföra flera arbetsuppgifter, något som är särskilt fördelaktigt på bärbara datorer, då man får lite längre batteritid, förklarar datorexperten.

2. Datorn är långsam

Även om du inte använder datorn till annat än surf på internet, har hemsidorna vi besöker utvecklats mycket under de senaste åren – och det kan hända att hårdvaran och programvaran inte kan hantera de uppgraderingarna på ett bra sätt, därför upplevs datorn som långsam.

- Många tänker inte på att hemsidor som Aftonbladet.se eller Facebook har flera nya specialfunktioner. På grund av att man har tagit bort mycket Flash- och Java-koder och uppdaterat till HTML5, ett mer komplicerat programmeringsspråk än tidigare, kräver det en del mer av hårdvaran och inte minst programvaran.

Hårddiskbyte, eller en ny dator med SSD, kan göra stor skillnad, enligt Gustavsen. Han jämför hastigheten på en dator med en vanlig mekanisk hårddisk med trafiken på en landsväg; Acceptabel fart med lite trängsel. Byter du till SSD får du en ny vardag, med tvåfilig motorväg, där du kan köra dubbelt så snabbt utan några tecken på kö.

Se också: Så lätt byter du hårddisk själv

UT MED DET GAMLA: Här demonteras en mekanisk hårddisk från datorn och ersätts med en SSD. Det kan göra datorn mycket snabbare. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

De som är speciellt intresserade kan uppgradera ytterligare, till en mer avancerade SSD, med stöd för så kallad NVMe. NVMe-tekniken drar nytta av hårdvaran och programvaran i SSD:n genom att ta bort mellanled, så hastigheten blir högre.

Det blir som att uppgradera till en sportbil samtidigt som du får tillgång till tvåfilsväg. Hastigheten med NVMe blir två till fyra gånger högre.

Men en SSD kan självklart inte göra hela jobbet själv och det hjälper inte alltid att enbart byta hårddisken – något som leder oss till nästa punkt.

3. Du får inte använda den senaste programvaran eller operativsystemet

För att använda det senaste och säkraste operativsystemet måste du ofta uppdatera operativsystemet på datorn – men det hjälper inte när du behöver uppgradera hårdvaran för att uppdatera operativsystemet.

 - Webbläsaren Microsoft Edge, efterföljaren till Internet Explorer, är ett exempel på det. I utgångspunkt måste man nämligen ha operativsystemet Windows 10 för att kunna använda Edge, och Windows 10 har en rad visuella uppdateringar som kräver en del av grafikkortet, utöver minne och hårddisk.

Det gäller självklart även andra mjukvaruuppdateringar och annan ny teknik – inte enbart Microsoft Edge.

Använder du inte den senaste versionen av operativsystemet, kan du inte räkna med att få tillgång till allt.  Och uppgraderar du det ena, kan du bli tvungen att uppgradera en del annat också.

Missa inte: Så får du ordning i e-postkaoset  

4. Du kan inte utnyttja din internethastighet

Ny nätverksteknik ger mer stabilitet, högre säkerhet och hastighet, enligt Gustavsen. Men äldre hårddiskar är ofta en flaskhals.

- Nu när det blir allt  vanligare med snabbare nätverk från internetleverantörerna, faller många för frestelsen och köper 100 Mbit/s bredband. Men en dator med en äldre hårddisk har inte möjlighet att utnyttja hastigheten fullt ut och man köper därmed mer kapacitet än man kan använda. Är man flera i samma hushåll som använder internet samtidigt, bortfaller därmed också argumentet om för mycket kapacitet.

För att undersöka om din enhet utnyttjar hastigheten, kan du kolla på www.bredbandskollen.se, eller någon annan hastighetsmätare på nätet.

5. Datorn blir varm

Ett annat problem som kan uppstå är att datorn blir överhettad och låter mer när den blir äldre.

- Ofta skyller man det på dåligt underhåll från användaren. Datorn blir varm för kylpastan mellan processorn och kylaren stelnar, och istället för att vara termiskt ledande blir den tematiskt isolerande – och leder inte bort värmen, förklarar datorexperten.

Läs här: Så får du ett smartare hem i dag

Att fixa det kan dock vara kostsamt. Man bör skicka datorn till en verkstad som kan demontera datorn för att ta bort och applicera ny kylpasta, och avlägsna orsaken till att kylsystemet är igentäppt.

- Även om datorn är varm, är inte det direkt farligt för varken datorn eller dess omgivning, eftersom tillverkarna har en rad hinder som gör att hårdvaran inte blir brandfarlig.

KAN VARA ORSAKEN: Utan underhåll från användaren, kan datorn kylsystem bli igentäppt. Fungerar det inte som det ska, kan datorn överhettas. FOTO: FOTOLIA

6. Du har behov av en annan dator

Med nya intressen kan det hända att du får behov av en helt annan dator än den du har.

- I många fall kan det vara lönsamt att byta från en bärbar till en stationär dator. Köper man till exempel en färdigbyggd Komplett-PC, har man en bra basdator som man kan bygga vidare på, genom att installera extra grafikkort till spel, eller enkelt utöka antalet hårddiskar.

Har du sett den här? Fyra anledningar till att välja en 2-i-1-PC

Men det är självklart inte alltid fördelaktigt att välja en stationär dator.

- Det är bra att ha i åtanke var, när och i vilket sammanhang du har tänkt använda datorn. Ska du till exempel vara DJ är det en fördel med en bärbar som klarar tunga program, men den behöver kanske inte vara bärbar om du ska producera musik i en studio.

7. Du har haft otur

Om du har råkat förstöra din dator, genom att till exempel spilla vätska eller tappa den i marken, kan det bli fruktansvärt dyrt att få datorn reparerad. I de flesta fallen lönar det sig att köpa en ny dator, eftersom du måste stå för kostnaden själv.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 12.05.2017

Senast uppdaterat: 12.05.2017