FLERA FUNKTIONER: Från vänster: Lenovo Yoga 910 13.9" FHD touch silver, Acer Aspire Switch One 10.1" HD och Microsoft Surface Pro 4 12,3" FOTO: KOMPLETT

 

Därför bör du välja en 2-i-1-PC som student

Ska du byta ut din dator till studiestart bör du överväga att satsa på en så kallad 2-i-1-PC

Traditionella laptops – med skärm, tangentbord, styrplatta och möjlighet att stänga igen datorn – är än så länge de mest sålda datorerna. Men de sista åren har det kommit en utmanare på marknaden.

Läs också: Sju tecken på att du bör byta dator

I elektronikbranschen kallas dessa för 2-i-1-PC, eller hybrid-laptop. Poängen är att enheten är en kombination av laptop och surfplatta.

– Skillnaden mellan en vanlig dator och 2-i-1-PC är design och utseende. Med en konvertibel dator har man möjlighet att vrida runt skärmen 360 grader, så att man också kan använda skärmen som en surfplatta, förklarar Robin Jørgensen, marknadsansvarig för konsumentdatorer på Komplett.


Jørgensen förklarar att det finns två olika typer av 2-i-1-PC: Konvertibla datorer och datorer som är ”detachable” eller avtagbara.

–På datorer som är ”detachable” har man även möjligheten att ta bort tangentbordet som är kopplat till skärmen. Den innovativa lösningen ger produkterna flexibilitet och möjligheter du annars inte hade haft med en bärbar dator, oavsett om du ska använda din 2-i-1-PC på jobbet eller till underhållning.

 

Marknadsansvarig för konsumentdatorer, Robin Jørgensen, och kundrådgivare Knut Magnus Myrebøe på Komplett rekommenderar 2-i-1-PC till studenter. FOTO: PRIVAT

Läs mer: Så undersöker du om batteriet i din laptop behöver bytas ut.

Perfekt för studenter

Studenter är ofta på språng mellan föreläsningar och bibliotek. Kundrådgivare Knut Magnus Myrebøe på Komplett säger då att 2-i-1-PC kan vara en fördel.

– Det är viktigt med en liten och lätt dator för de som är på språng. Här spelar vikt och storlek en stor roll.

Kolla också: Så lätt byter du hårddisk själv

Men även funktionerna på datorn är viktigt. Genom att kunna använda datorn som surfplatta och laptop, ger det studenter mycket mer flexibilitet.

– Studier kan vara så olika, och många studier kräver inte att du behöver använda tunga programvaror. Men om du studerar för att bli arkitekt, ingenjör eller håller på med bildredigering i Photoshop behöver maskinen mer kraft.

SMART VAL: Microsoft Surface modellerna kommer i flera olika prisklasser och hårdvara, berättar Knut Magnus Myrebøe i Komplett. Han tycker att fördelarna med Surface är att de är små, kompakta datorer med bra upplösning, och att de dessutom har ett avtagbart tangentbord. FOTO: KOMPLETT

Myrebøe berättar att fördelen med 2-i-1 är att flera av modellerna inte offrar storlek, funktion och vikt för hårdvara.

– Du kan få en liten och lätt dator som kan användas både som laptop och surfplatta, men ändå köra de program som skolan kräver att datorn ska klara av.

 

FLEXIBEL: Med Acer Switch får du inte lika många funktioner som Surface, men du får en flexibel dator som är liten och lätt med bra batteritid till ett mycket lägre pris. FOTO: KOMPLETT

Funderar du på om 2-i-1-PC är något för dig till studiestarten? Vi har sammanfattat de främsta fördelarna med att välja en 2-i-1-PC:

1. Design och vikt

Det finns många bärbara datorer med snygg design. Att 2-i-1- modellerna ofta ser bra ut, är alltså inte unikt.

Det som är en viktig fördel med hybriderna är att de ofta är lätta och tunna, påpekar Jørgensen. 

Ändå går inte detta på bekostnad av skärmstorleken. Skärmarna är normalt mellan 12 och 14 tum, med andra ord samma storlek som många bärbara datorer.

 

2. Flera användningsmöjligheter

Tack vare dess design och flexibilitet, kan en 2-i-1-PC vara en bra lösning för de som gillar att använda både surfplatta och laptop, men som kanske tycker det är onödigt att ha flera enheter. 

Använd datorn som du hade använt en vanlig laptop, aktivera touch-skärmen, som du gör med surfplattan.

 

3. Bra prestanda

2-i-1-PC kombinerar surfplattans nätta design med insidan av en laptop – med andra ord något av det bästa från båda produkterna.

Investerar du i en high-end hybrid, som HP Spectre x360, får du en tunn och stilig enhet med bra prestanda.

4. Lång batteritid

Surfplattorna har relativt bra batterikapacitet, och en 2-i-1-PC har självklart inte sämre batteritid – snarare tvärt om. Det kan vara en stor fördel, om det är ont om strömuttag i föreläsningssalen. 

Den största fördelen med de bra hybriderna, är att du kan vara rätt säker på att storleken och flexibiliteten inte går ut över varken batteritid eller kraft.

 

VIDEO: Så gick det när vi lät en student teste en 2-i-1 PC:

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett

Upprättat: 31.07.2017

Senast uppdaterat: 31.07.2017