Så väljer du rätt torktumlare

En torktumlare är inte längre bara en torktumlare. Tidigare bestod urvalet i stort sett mellan kondens- och frånluftstumlare. Idag kan du även välja en som drivs med hjälp av en värmepump och välja mellan funktioner som automatisk fuktsensor och självrengöring. Läs vidare för goda råd om vad du bör tänka på när du ska köpa torktumlare.

En torktumlare kan vara ett användbart hjälpmedel i en hektisk vardag. Du får inte bara tvätten avklarad snabbare, du slipper också tänka på var du ska placera torkställningen. Som många av oss redan vet, passar torkställningen egentligen ingenstans, och i alla fall inte där den ofta hamnar, i vardagsrummet eller i hallen.


Tork utan skrynkliga kläder

Idag kommer torktumlare med många smarta tilläggsfunktioner. Vad sägs om att imponera på resten av familjen med strykfri tvätt? Eller en torktumlare som du slipper rengöra själv, tack vare en teknik som automatiskt tömmer kondensorn?

Det kan vara svårt att veta exakt vilken torktumlare som är rätt för dig. De här fyra punkterna bör du tänka igenom innan du bestämmer dig:

Hur stor kapacitet bör din torktumlare ha?

Hur mycket kommer du torka åt gången? Det är viktigt att ha klart det för dig, så att du väljer en torktumlare med rätt kapacitet.

Här måste du ta hänsyn till både hur många ni är i familjen och hur era tvättvanor ser ut. Tvättar du mycket men sällan så har du behov av att torka mycket åt gången och bör därför satsa på en torktumlare med stor kapacitet. Det kommer också vara användbart om du ständigt tvättar barnkläder och träningskläder som ska vara redo för användning igen dagen efter, eller om du ska tvätta stora saker som täcken, handdukar och sängkläder.

Tvättar du däremot lite åt gången, och kanske vill använda torktumlaren i kombination med lufttorkning, kan en mindre torktumlare passa perfekt. På Komplett hittar du torktumlare med olika torkkapacitet specificerad i kilo från 4 kg-8 kg.

Kom ihåg att ju mer uppfylld trumman är när du torkar, desto mer sliter det på kläderna. På lång sikt kan det därför oavsett löna sig att investera i en torktumlare med hög kapacitet.

 

Vilka extrafunktioner behöver du?

Och vilka vill du ha? Dagens torktumlare kommer med så många möjligheter för ”extrautrustning” , att det gäller att hålla tungan rätt i mun.

Vill du ha en rejäl uppgradering ska du ta funktioner som ActiveAir-teknik, AutoDry-system och SensitiveDry-system. De ger en varsam torkning, så att familjens klädesplagg får en skonsam behandling samtidigt som de torkar snabbt.

För att spara tid kan du använda flera funktioner som tidsreglerad torkning, pausfunktion och framskjuten start. Vissa torktumlare kan tumla kläderna tills du öppnar dörren, då att det inte ligger och blir skrynkliga. Du kan spara ytterligare tid med en torktumlare som rengör sig själv, så kallad självrengörande kondensor som till exempel SelfCleaning Condenser™ från Bosch.