Spara tid och plats med tvätt och tork i samma maskin

Kombimaskiner för tvätt och tork blir allt mer populära, och det är lätt att förstå varför. Du sparar inte bara plats, du sparar även tid och arbete i tvättstugan. Tvätten läggs in och tas ur torr, maskinen tar hand om allt.

Kombimaskiner passar dig som vill få ut det mesta av din boyta hemma, samtidigt som du vill ha en effektiv och skonsam tvättmaskin som även tar hand om torkjobbet åt dig.

 

Med en kombimaskin slipper du tänka på var du ska placera en torktumlare eller en torkställning. Samtidigt sparar du tid både på själva torkningen, jämfört med lufttorkning, och du slipper jobbet med att flytta kläderna från tvättmaskinen över till torktumlaren.

Mycket har hänt med kombimaskinerna sedan de först blev introducerade på marknaden. Med ständigt nya tekniker, funktioner och modeller, kan det vara svårt att veta vilken maskin du bör välja. Det här bör du tänka på innan du bestämmer dig:

Prestanda och kapacitet

Kläderna blir lika rena i en bra kombimaskin som i en vanlig tvättmaskin. Moderna kombimaskiner i den högre prisklassen har samma prestanda som separata maskiner.

När du ska välja kilokapacitet, gäller samma principer som vid val av tvättmaskin. Ta hänsyn till de tvättvanor du och din familj har, och välj maskin utifrån det. Kapaciteten handlar om hur många kilo torrt tyg den kan hantera åt gången.

Det innebär att ju mer du tvättar åt gången, desto större kapacitet bör maskinen du väljer ha.

Var uppmärksam på att de flesta kombimaskinerna har olika kilo-kapacitet för tvätt och tork. På Komplett hittar du maskiner med kapacitet från 7 till 12 kilo.

Kombimaskinerna har olika motorer, vilket gör att du kan välja mellan olika prestanda. En motortyp är till exempel monterad direkt på trumman, och kan därför styra den mer exakt och utföra flera olika tvättrörelser. På så vis får du ut maximal effekt på ett skonsamt sätt.

 


En annan motorteknik som sakta men säkert är på väg att bli standard i tvättmaskiner är borstlös motor. De traditionella motorerna har både kolborstar och en drivrem som med tiden slits ned och till slut måste bytas.

Med borstlösa motorer slipper du den utmaningen. De är mer hållbara och har ofta länge motorgaranti, vissa har hela 10 år. Dessutom är de tystare och mer energieffektiva.

En annan strömbesparande funktion är termocentrifugering. Då förflyttas textilierna genom en varm luftström innan själva torkningen startar, så att restfuktigheten reduceras ännu mer. Det sparar både tid och ström under torkprogrammet.

 

På jakt efter en separat tvättmaskin? Klicka här för att läsa mer.

På jakt efter en separat torktumlare? Klicka här för att läsa mer.

 

Energiförbrukning och effektivitet

Vissa tänker kanske att den här sortens maskiner måste vara riktiga energislukare, men det finns väldigt energieffektiva kombimaskiner i till exempel energiklass A+++.

Flera av maskinerna har även sensorer som registrerar vikten på kläderna och automatiskt anpassar vattenmängd, tid och energi till den mängden textilier du har lagt in. Därmed slipper du överförbrukning om maskinen inte skulle vara full.

När kläderna ska torkas registreras fuktigheten i tvätten och maskinen anpassar automatiskt torktiden baserat på det. Du kan även sätta igång tidsbestämda program som på en normal torktumlare, med fuktsensorer så att du inte behöver köra torkprogrammet under längre tid än nödvändigt.

 

Extrafunktioner

Dagens kombimaskiner kommer med många användbara extrafunktioner som kan spara dig både tid och arbete i vardagen.

Ångfunktionen tar bort lukt och rätar ut veck, och är idealisk för skjortor, blusar och andra plagg som behöver en uppfräschning istället för en fullständig tvätt. Funktionen kallas även för Allergiprogram, eftersom att ångan tar bort avsevärt mycket mer damm och mikroorganismer än ett vanligt tvättprogram.

Med automatisk spolning av tvättmedelsbehållarna efter varje tvätt, försvinner alla rester till nästa tvätt, utan att du behöver lyfta ett finger. Du kan även få automatisk ursköljning av ludd från kondenskanalen, tvättbehållaren och torktumlaren, för att undvika missfärgning från luddet i nästa tvätt.

För dig som är van vid att använda mobiltelefonen till det mesta, finns en egen applikation till vissa modeller. Med applikationen kan du enkelt överföra information om maskinens skick till leverantörens servicecenter, och hålla koll på information om maskinanvändningen via din smarttelefon.

För skräddarsydda råd om vilken kombimaskin som passar dig och din familj bäst, prova Komplett tvättmaskin-väljare.