De vanligaste datorfrågorna till vår kundservice

Funderar du på vad för slags dator du ska köpa, hur du får snabbare internet, eller hur du blir av med viruset på datorn? Vi har samlat några av de vanligaste frågorna som ofta ställs till vår kundservice inför datorköp, datorbygge, eller problem med tekniken hemma.

Kompletts kundservice får dagligen förfrågningar från kunder som önskar köphjälp, och som upplever problem med tekniken hemma.

Tillsammans med Kompletts kundservice har vi tagit fram några vanliga frågor – och vi har samlat svaren här:

Vilken dator ska jag välja?

Fråga:

Jag är i behov av en billig dator till studier som ska hålla i minst 3 år. Har ni några tips?

Svar:

En av de mest populära datorerna för studier är den här Asus-modellen nedan. Den är tillräckligt kraftfull för att tackla studentvardagen under de närmsta åren.

Fråga:

Mitt barn har på egen hand sparat pengar till en bärbar dator för att spela spel som Minecraft och Roblox. Finns det några alternativ under 4000 kronor?

Svar:

Det går att spela på enklare/billigare datorer, men risken är att spelupplevelsen blir reducerad genom att spelet hackar eller liknande. Om du och ditt barn har möjlighet att tänja lite på budgeten till strax över 4000 kronor kan vi rekommendera den här:

 

Fråga:

Jag är i behov av en dator för redigering av GoPro-filmer. Datorn jag har nu fungerar inte (den hänger sig direkt). Har ni något förslag?

Svar:

Om du jobbar med lite tyngre videoredigering är det viktigt med en bra processor och gott om internminne (RAM). Det är också en stor fördel med ett hyffsat bra grafikkort.

 

Fråga:

Jag vill köpa en ny stationär dator som ska användas till framför allt spel, men även lite småjobb i Photoshop, Indesign och Illustrator. Får man en bra dator för det ändamålet för runt 10 000 kronor?

Svar:

Klart man får! Datorer som ”Komplett Winter Gamer” klarar de flesta spel samt enkla uppgifter i Adobe-paketet.

 

Fråga:

Dator för redigering av 4K-video, vad ska man satsa på?

Svar:

Om du ska ha en lämplig dator för 4K-redigering är den här perfekt för dig:

 

Bygga och uppgradera datorn

Fråga:

Jag behöver mer lagringsplats i min stationära dator. Vad är skillnaden på HDD och SSD, och vad rekommenderar ni?

Svar:

HDD (mekanisk) är billigare, men mer långsam och inte lika stabil. SSD (inga rörliga delar) är dyrare, men snabbare och mer stabil.

Vad du ska satsa på beror på vad du ska lagra, men gäller det programvara som du ofta använder är SSD absolut att rekommendera.

 

Läs den här också: Så enkelt är det att byta hårddisk själv

 

Fråga:

Vad betyder alla de olika talen i specifikationerna till en CPU (processor)? Till exempel ”i7-6700K Processor, 8MB Cache, 4,20 GHz”

Svar:

i7-6700K är modellnamnet på processorn. ”K” indikerar att processorn är upplåst och kan överklockas.

Cache är en plats för datorn att lagra information under en kort period för att få tillgång till det snabbt. Ju mer cache, desto snabbare är datorn på att utföra ”stora uppgifter”.

4,2 GHz antyder hur många gigahertz processorn har. Det är klockhastigheten på processorn och hänvisar till hur snabbt den klarar att läsa data och fördela ström.

 

 

Fråga:

Har ni en bra speldator i prisklassen 12000-13000 kronor? Gärna ett färdigt paket som barnen kan bygga själva.

Svar:

Härligt att du låter barnen bygga datorn själva! Här är ett förslag på ett av våra ”PC i delar”-paket där du själv – eller barnen i detta fall – står för monteringen:

 

 

Fråga:

Jag ska köpa ett nytt grafikkort till datorn. Vad är bäst till Minecraft och CS:GO? Helst under 2000 kronor.

Svar:

GTX 1050 Ti ger mycket prestanda för pengarna.

 

Fråga:

Vad är de största skillnaderna mellan en i5- och i7-processor?

Svar:

i7 har ” hyper threading”, något som gör att den är mer lämplig för extrem multitasking än en i5. Vi rekommenderar normalt i5 om man ”bara” ska spela. Men ska man streama det man spelar bör man köra på i7.

 

Fråga:

Jag undrar bara hur lång tid det normalt tar att bygga en dator, på ett ungefär från start till att den klar? Inkluderat kabeldragning och så vidare.

Svar:

När man beställer en Komplett-PC räknar vi normalt med 3-5 vardagar för hela processen, men det inkluderar också plockning av komponenter, montering, kvalitetssäkring och färdigställning. Själva monteringen tar normalt cirka 15-20 minuter, lite beroende av vad datorn ska innehålla för komponenter.

 

Fråga:

Hur får jag ner temperaturen i min stationära dator?


Svar:
Fläktar eller vattenkylning. Om det är varmt i datorn är det smart att ta reda på vilken del det är som är varm, och se om du kan byta eller fixa någon form av kyllösning på den delen.  Ett bra luftflöde i chassit kommer också att påverka temperaturen.

 

Datorproblem och fel


Fråga: 

Jag har fått virus på datorn. Är det något som kan fixas och hur mycket kostar det i så fall?

Svar:

Det kan variera lite mellan olika företag, ofta är det lokala verkstäder som tar på sig den här sortens uppdrag. Men du kan också fixa det själv, då är en ren ominstallation av datorn den bästa lösningen.

 

Fråga:

Jag har en splitter ny laptop med Windows 10. Jag blir ständigt avbruten av varningar och meddelanden från Windows, antivirus och diverse program. Kan man göra något åt det?

Svar:

Alla nya datorer kommer som regel med massor av mjukvara som du inte behöver. Det kan du enkelt radera dem. Här är ett exempel på ett program som du kan använda: www.malwarebytes.com/adwcleaner/

 

Fråga:

Hur rengör man en bärbar dator från damm på bästa sätt?

Svar:

Vi rekommenderar att öppna baksidan och blåsa rent med hjälp av tryckluft på burk.

 

Fråga:

Jag har en äldre dator som börjar bli väldigt långsam.  Allt innehåll är flyttat till en extern hårddisk och operativsystemet är ominstallerat. Trots det upplever jag datorn fortfarande som långsam, vad ska jag göra? Den ska främst användas till surf.

Svar:

Här behöver man antagligen uppgradera internminne och hårddisk i datorn.  Man kan hitta delarna själv, eller ta hjälp av oss genom att ringa, chatta eller maila vår kundservice, du hittar våra kontaktuppgifter här (länk till följande sida: https://www.komplett.se/kundservice/om-komplett/kontakta-oss/).

 

Fråga:

Hur kan jag förlänga routerns räckvidd?

 

Svar:

Den bästa lösningen är att placera en repeater ytterst i området där signalen är som bäst. Står den för långt bort från den ursprungliga routern, kommer den inte leverera tillräckligt bra signal.

 

Les mer her: Så får du snabbare internet

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio för Komplett.

Skapad: 29.08.2017

Senast uppdaterad: 05.10.2017