Tyst dator - Så gör du!

Under sommarhalvåret kan det vara en utmaning att få ner ljudnivån och temperaturen i datorn. Det finns flera olika typer av kylare, fläktar och chassin. Men vilken typ är egentligen bäst, och vilken bör man välja? Här reder vi ut begreppen och ger dig handfasta tips på vad som kan hjälpa dig i kampen mot värmeutveckling.

Processorn är oftast den komponent i datorn som utvecklar mest värme och kräver därför mest kylning. De två vanligaste metoderna för att kyla processorn är att man använder sig av antingen en luftkylare eller en vattenkylare, men vilken kylning är egentligen bäst? Använd knapparna under för att läsa mer om de olika kategorierna.

Chassi – Här kan man välja om man vill ha ett öppet och välventilerat chassi, eller om man hellre vill ha ett mer slutet och ljuddämpade chassi. Ett öppet chassi ger ett bättre luftflöde och håller dina komponenter svala men det släpper samtidigt ut mer ljud. För ett mer slutet chassi med ljuddämpning får man generellt sett lite sämre luftflöde men en lägre ljudnivå. Det gäller helt enkelt att försöka hitta en bra balans.

Ljudnivå - Ljudnivån från olika komponenter mäts och skrivs ut i decibel (dBA) Skalan för dBA är logaritmisk och det innebär att en ökning med 10 dBA upplevs av människan som en fördubbling av ljudstyrkan. Detta innebär exempelvis att en ökning från 35 dBA till 45 dBA uppfattas som dubbelt så högt. För den som inte vill gå in på djupet om hur det här fungerar så rekommenderar vi istället att man letar efter komponenter med en så låg angiven dBA som möjligt för att hitta tysta komponenter.

Luftkylning

Om man är ute efter att få en helt knäpptyst dator så är en väl tilltagen luftkylare bäst. Detta beror på att vattenkylare behöver en pump för att driva runt vätskan. Pumparna ger oftast ifrån sig ett ljud och eftersom att luftkylare saknar pump så minimerar man samtidigt risken för oljud. Det är oftast billigare med en luftkylare men det är viktigt att tänka på att värmen inte försvinner ut ur chassit på samma sätt som med en vattenkylare.