Dette kreves av din PC

Detta krävs av din dator för att köra de senaste spelen

Publicerad 06. jun 2018 12:32, uppdaterad 14. jan 2019 12:22

Är det dags att investera i nytt grafikkort eller processor, för att garantera en upplevelse som rättfärdiggör den nya magin i spelen? Vi tog ett snack med Kompletts komponent-expert, André Løver, för att få tips om exakt vilka komponenter som rekommenderas.

#1 - Grafikkort

Det viktigaste elementet i en speldator är grafikkortet. Det ser till så att datorn levererar tillräcklig prestanda när du spelar, att alla de visuella effekterna visas från sin bästa sida och att du kan njuta av hög upplösning.

Priserna på grafikkort varierar stort, men det finns en rad modeller som har ett lägre pris samtidigt som de levererar tillräckligt bra prestanda. När du köper ett nytt grafikkort bör du ha dina konkreta behov i åtanke; Vad för slags spel spelar du, och vilken upplösning vill du ha?

Det viktigaste är om du vill spela i 4K-uppslösning eller inte. 4K ger definitivt en bättre upplevelse, men om du oavsett inte planerar att köpa en 4K-skärm under den närmsta framtiden, kan du lika gärna bortse från de dyraste och mest avancerade grafikkorten. Billigare modeller klarar leverera den prestanda du behöver för 1080p- eller 1440p-upplösning.

 

André Løver omringad av de senaste grafikkorten inne i testrummet hos Komplett.

Entusiast-klassen:

Är det 4K-upplösning du är ute efter, är det Nvidias GeForce GTX 1080 Ti-baserade kort som är att rekommendera. De kostar en del, men i gengäld kan du vara trygg i att alla dina spel kommer kunna köras optimalt. 4K-upplösning i 60 fps är inom räckvidd med detta grafikkort, enligt André.

- I entusiast-klassen är det mitt självklara val. GTX 1080 Ti är bäst när det kommer till prestanda just nu. Det finns grafikkort som är dyrare och mer kraftfulla, men de är mer för de speciellt intresserade, 1080 Ti är det bästa du får idag inom rimliga gränser, bekräftar André Løver.

Titan-korten från Nvidia är några av de mest kraftfulla som finns, men lite överdrivna för de flesta.

Mellan-klassen:

Klarar du leva med lägre upplösning, men vill fortfarande ha bra prestanda och högst möjligt visuell kvalitet, har André ett annat förslag:

- Ska du ha ett kort som gör allt, skulle jag rekommendera GeForce GTX 1070 Ti. Det är ett grafikkort som tacklar G-sync tekniken bra och klarar köra spel på väldigt höga inställningar. Det träffar en sweet spot när det gäller prestanda och är speciellt fördelaktigt i 1440p-upplösning, säger Løver.

Budget-klassen:

Många är på jakt efter billigare grafikkort än GTX 1070 Ti. De krävande stora spelen kommer fortfarande vara spelbara, förutsatt att du skruvar ned detaljnivån något. De billigare grafikkorten fungerar ofta bra till e-sport-fokuserade spel. Sådana titlar är ofta mindre krävande visuellt, och har sällan den snyggaste grafiken.

- GeForce GTX 1050 Ti är ett grafikkort som kostar runt 1500-2000 kronor, lite beroende på hur överklockat det är och vilken kylning du önskar. Detta är grafikkort som är tillräckligt bra till de vanliga spelen. Jag kallar det ett perfekt allround-kort, som tacklar ganska höga detaljer på en full HD-skärm, berättar Løver.

#2 - Processor:

Processorn är en viktig komponent i datorn, eftersom den i stort sett ansvarar för allt datorn gör. Även om grafikkortet har huvudkontrollen när du spelar, kan en svag processor bli en flaskhals för det nya kraftfulla grafikkortet du har köpt.

- När det kommer till avancerade spel, är det grafikkortet som har huvudrollen. Det är det som ger visuell kvalitet och hög upplösning, säger Løver.

En bra CPU ser till att hela datorn utför uppgifterna på ett bra sett.

Entusiast-klassen:

Det är dock inget tvivel om vilka produkter han rekommenderar för de som vill investera i en dyrare CPU:

- I high end-segmentet är det Intel i7 8700K som gäller. AMD har också sin 2700X-modell, som har flera kärnor och är därmed bra ägnad att köra flera uppgifter samtidigt, för en rimlig peng, förklarar Løver.

Mellan-klassen:

Det är fullt möjligt att gå ned i pris på processorn, och fortfarande få bra prestanda:

- De bästa lösningarna för mellanskiktet är Ryzen 1600 eller Intel i5 8400. Detta är extremt bra processorer. Återigen har Ryzen fördelen med flera kärnor, som är aktuellt om du ska streama under tiden du spelar. För vanlig gaming är det dock inte mycket som slår Intel, säger Løver.

Budget-klassen:

- I den billigare prisklassen är det bästa valet Ryzen 3. Oavsett om det är 1200-modellen eller den nya 2200G-varianten. Eventuellt även Intel G4400. Det är svårt att hitta en billig processor som har så pass bra prestanda. Den kommer fungera bra till det mesta som du använder ett budget-grafikkort till, berättar kategorichefen.

#3 - Tilbehör

När grafikkortet och processorn är på plats, är det smart att överväga en uppgradering av tillbehöret också.

- När det är lansering av nya tillbehörsprodukter för gaming är det ofta svårt för oss att spå hur marknaden kommer reagera. Det råder dock inget tvivel om att när HyperX lanserade sina nya headset, var det en supersuccé från dag ett, säger Hans-Egil Sandmo, tillbehörschef hos Komplett.

Han pratar om HyperX Cloud Alpha Pro, som nu har fått en trådlös variant, kallad Cloud Flight. Den modellen har blivit ett väldigt populärt spel-headset och Hans-Egil rekommenderar det varmt.

Ett bra gaming-headset kan vara avgörande för framgången i spel.

- Den generella trenden inom tillbehör 2018 är att allt ska vara trådlöst. Den senaste tekniken vi har sett är laddning av trådlösa gaming-möss via musmattan. Det finns flera lösningar på detta från Logitech, Corsair och Razer. Samtidigt är det generellt sett större fokus på att både spelmöss och tangentbord ska vara trådlösa, eftersom responstiden nu är lika bra trådlöst som på kabelbundna möss, säger Hans-Egil.