Prismatch*Prismatch*
Så använder du högtryckstvätten rätt

Så använder du högtryckstvätten rätt

Publicerad 20. mar 2019 10:05, uppdaterad 31. maj 2022 13:27

En bra högtryckstvätt underlättar tvättjobbet. Högtryckstvätten har flertalet olika användningsområden, men hur ska man egentligen använda den, och hur väljer man munstycke? Vi har samlat tipsen du behöver från bildeler.no och högtryckstillverkaren AVA.

AVA - den norska testvinnaren

Urvalet av högtryckstvättar har ökat markant med den norska aktören AVA. AVA har flertalet produkter som kommer utöver vårt Kärcher-sortiment. AVA har fått bra recensioner både i tester och av kunder, med toppbetyg och 10/10 från tek.no. Bilentusiaster talar redan mycket varmt om AVA och de uppskattar särskilt den stålförstärkta slangen som gör att du slipper knutar eller veck på.

Läs också: Din nya högtryckstvätt bör vara från AVA

Vilken högtryckstvätt ska du köpa?

Olika högtryckstvättar för olika anvädningsområden

En högtryckstvätt är inte bara en högtryckstvätt. Vilken du ska välja beror på vilket syfte du ska använda den för. Om du inte har tänkt tvätta stora gårdsplaner eller större altaner behöver du ingen P80 Master 80+. Om du däremot önskar en högtryckstvätt som är lämplig för biltvätt är en P60 med 145 bar och 500 liter vatten ett bra val för dig. P60 kan dessutom köpas både med och utan altantvätt.

Bor du i lägenhet och högtryckstvättar då och då rekommenderar jag modellen GO, en handhållen variant som du enkelt kan transportera från förrådet till dit du ska tvätta. Detta är en billigare modell som passar dig som inte har behov av de allra största städjobben, säger Are Dag W. Eriksen, designer på AVA.

Val av munstycke

Det är viktigt att välja rätt munstycke för att få bästa möjliga resultat och inte minst för att undvika att tvätta för hårt på känsliga ytor så som träaltaner och billacker. Eriksen varnar för att använda ett roterande munstycke mot fel yta. Ett turbomunstycke är lämpligt för grovtvätt av asfalt och är även tillräckligt starkt för att ta bort mossa och gräs mellan stenplattorna.

Du bör inte använda ett kraftfullt roterande munstycke för enklare rengöringsjobb. Vårt turbomunstycke ska inte användas på altaner av trä, gummidäck eller billack, säger Eriksen.

Justerbart eller fast munstycke?

Flera av högtryckstvättarna på marknaden har ett justerbart munstycke där du väljer hur skarp stråle du vill ha. På fasta munstycken anges antalet grader där 15 grader ger en skarpare stråle och kraftigare tvätt gentemot 60 grader. Ett brett munstycke kommer å andra sidan att tvätta snabbare, åtminstone om det finns tillräckligt med tryck och vatten.

Hur många bar behöver du?

Det är inte vattentrycket utan mängden vatten som ger en effektiv och bra högtryckstvätt. När det kommer till AVA är serien namngiven från 40 till 80 Evolution, där den högsta siffran i serien indikerar hur kraftfull maskin du kan förvänta dig. En bärbar AVA GO P30 kommer med andra ord att vara idealisk för enkla tvättjobb, och 360 liter och 110 bar kommer förmodligen att vara tillräckligt i de flesta fall. En P80 Master+ är idealisk för större städjobb med sina 600 liter i timmen, 160 bar och ett omfattande paket med olika munstycken.

Tömning och förvaring

I och med temperatursvängningar, samt ofta låga minusgrader under vintertid, är det viktigt att tömma och förvara högtryckstvätten innan du packar ner den för säsongen. Om den lämnas med vattenrester i ett oisolerat skjul eller garage krävs bara ett par minusgrader innan komponenter som pumphus, slangar och pistolgrepp förstörs.

Högtryckstvätten bör tömmas helt innan den ställs undan. Det enklaste sättet att tömma den är genom att fortsätta spola en stund efter att vattentillförseln har stängts av. Det rekommenderas också att vända och skaka både slangen och maskinen för att säkerställa att alla vattenrester töms ut.

Men även om man är extremt noggrann med vattentömningen så kan man aldrig vara garanterad att allt vatten är borta. Därför rekommenderas att förvara högtryckstvätten frostfritt, gärna inomhus eller i ett isolerat förråd. Om du inte har tillgång till förråd inomhus bör du använda frostskyddsmedel. Efter att ha tömt ut allt vatten häller du frostskyddsmedlet i en hink och för in en kort insugsslang i hinken, därefter kör du sedan frostskyddsmedlet genom maskinen utan tryck. Frostskyddsmedlet kan spolas tillbaka i en behållare för återanvändning och det finns även mer miljövänliga frostskyddsmedel på marknaden.

Populära tillbehör

Det finns ett antal tillbehör till högtryckstvätten. Om du vill använda högtryckstvätten i flera olika situationer utomhus är det bra att investera i bra tillbehör anpassade för de olika ändamålen. Du hittar bland annat ett fasadset för husrengörningen, en teleskopsanläggning för rengöring i hängrännor, en trädgårdsmöbelborste och en fälgborste.

Se alla tillbehör till högtryckstvättar här.

Högtryckstvätt för altan- och husstädning

Om du ska dra igång med fasadtvätt på både väggar och altan är det viktigt att välja ett munstycke som rengör skonsamt. De flesta hus i Norge är gjorda av trä, som inte tål en kraftig eller roterande vattenstråle. Med ett 60-graders munstycke får du en platt, V-formad vattenstråle, perfekt för skonsam rengöring. Trycket bör inte heller överstiga 103 bar.

Vill du göra städningen så skonsam som möjligt bör du använda diverse extrautrustning så som altantvätt och fasadset. Med utrustning designad för att rengöra specifika ytor säkerställer du ett jämnt resultat utan att skada ytan.

Börja med att borsta bort löv, pollen och annat löst material. Blanda sedan tvättmedlet med vatten och fördela det väl över altanen. Låt det verka i några minuter innan du börjar tvätta eller skrubba altanen. Avsluta med att skölja ordentligt.

AVA GO P55 Large Bundle Högtryckstvättar
SPARA 1 009:- -1 009:-

AVA GO P55 Large Bundle

140 bar/450lph
(3)
2 st i lager (1-3 dagar leveranstid)
Ord. pris 2 999:-
NU 1 990:-