Prismatch*Prismatch*

Gaming-TV-tips för den bästa spelupplevelsen

TV:n du har i vardagsrummet kanske räcker till för Netflix och kvällsprogrammen, de bästa spelupplevelserna krävar förmodligen lite mer. En TV som är passar bra för konsoler som PS5 och Xbox Series X tar gaming till en ny nivå. Vi ger dig tipsen du behöver för att få ut så mycket som möjligt av spelupplevelsen!


Vad är skillnaden mellan en gaming-TV och en vanlig TV?

En högkvalitativ TV som ger bra film- och serieupplevelser fungerar vanligtvis alldeles utmärkt för konsolspel. Faktorer som upplösning (hur många pixlar skärmen har), färgåtergivning, LED-/OLED-/QLED-skärmar och storlek är viktiga, både för spelare och gemene TV-tittare. Att investera i kvalitet är därför den viktigaste förutsättningen för att få ut mesta möjliga av en skärm. Med det sagt, det finns några spelspecifika funktioner du bör hålla utkik efter..

Låga latenser

Gamers vet att små fördröjningar kan avgöra om en spelupplevelse blir bra eller inte. Du kan föreställa dig hur viktigt det är med ett låga latenser när du måste slå till med nådastöten eller smygskjuta fienden. En TV som bearbetar saker smidigt utan att hacka, utöver att ha låga latenser, är definitivt det bästa valet

Latenser, input lag, handlar helt enkelt om tiden från det att du trycker på knappen på kontrollen tills att handlingen äger rum på skärmen.

Ett bra tips är att undvika att ha andra enheter anslutna medan du spelar (musiksystem, laddare, osv.). Detta kan påverka svarstiden mellan enhet och mottagare.

Storlek

När det gäller hur stor en TV du ska välja är det flera faktorer som spelar in, till exempel hur mycket utrymme du har och vilken budget.

Det finns riktlinjer för hur stor din TV bör vara i förhållande till rummets storlek, men det viktigaste att tänka på här är hur långt ifrån skärmen du sitter. Det betyder till exempel att om du köper en modell på 32 tum kan du sitta cirka 1 meter från skärmen och om du köper en på 65 tum bör du sitta cirka 2 meter från skärmen.

Det är en myt att en större TV automatiskt innebär lägre uppdateringsfrekvens och ökad responstid

Med dagens teknik kan stora skärmar leverera lika hög upplösning och låga latenser som mindre skärmar. Med större skärmar får du också ett bättre grepp om detaljer och en heltäckande upplevelse. Tipset för spelare är därför att kolla om man kan gå upp en storlek från den man har nu.

Upplösning och bildkvalitet

Upplösningen säger hur många pixlar skärmen har. Ju fler pixlar, desto tydligare blir bilden. En tydligare bild gör att du kan få med alla små och stora detaljer – ja, för att verkligen leva dig in i speluniversumet.

De flesta spelkonsoler har stöd för Full HD och vissa till och med 4K UHD. De mest populära upplösningarna idag är: Full HD (1080p), Quad HD (1440p) och 4K/Ultra HD (2160p).

För att få frågan ur världen – spelare behöver inte oroa sig för 8K. Det finns faktiskt väldigt lite spelinnehåll som är skräddarsytt för 8K-upplösning. TV-apparater med 4K-upplösning ger för närvarande riktigt bra och korrekta färger, tydlig bild och hög kvaliteten, men inte heller här finns det ett överflöd av spelmaterial att välja mellan. PS4 och Xbox One X har visserligen stöd för 4K, men de flesta spel går inte förbi 1080p.

Utvecklingen inom spelvärlden sker däremot snabbt, så bli inte förvånad om 4K är standardupplösningen vid nästa vägskäl. All utveckling idag handlar om 4K-upplösning eller högre, så det är utan tvekan här du kommer hitta din nästa TV-modell. Dessutom, redan nu levererar nya konsolerna PlayStation 5 och Xbox Series X 4K för många spel – framtiden är här!

 

Uppdateringsfrekvens/Hz

Hz är en indikator på hur snabbt bilden uppdateras. För de flesta är 60 Hz eller 60 bilder per sekund en tillräcklig uppdateringsfrekvens. Om du däremot vill ha samma förutsättningar som en tävlingsspelare, eller spelar first-person-shooter-spel, bör du titta på möjligheterna för det dubbla – det vill säga TV-apparater med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz.

Freesync

Flera nya gaming-TV-apparater har stöd för AMD FreeSync. FreeSync innebär att uppdateringsfrekvensen synkroniseras med bildrutorna från GPU:n, så kallad Variable Refresh Rate – VRR. Det eliminerar bildstörningar som tearing och stuttering. 

Ska du välja en OLED- eller QLED-skärm?

En myt bland spelare är att OLED- och QLED-TV-apparater sätter dig i riskzonen för så kallad ”screen burn”. Eftersom de flesta spel och TV-apparater är utrustade med olika standbylägen och automtiska variationer i bilden, är detta en mycket liten risk. Med andra ord, var inte rädd för att titta på gaming-TV-apparater med den bästa OLED- eller LED-tekniken!

Samsungs TV-apparater använder till exempel något som kallas Quantum Dot-teknik i sina QLED-TV-apparater, vilket genererar rena och rika färger. Dessutom har TV-apparaterna hög ljusstyrka och ett bra ”anti-reflex”-filter för att minska reflektion. Det ger dig bra förutsättningar för spel och filmer med hög bildkvalitet, även under ljusa sommardagar.

LG, Sony och Philips erbjuder TV-apparater med Organic Light Emitting Diode, bättre känt som OLED. En stor fördel med OLED-TV-apparater är nivån av svärta de kan uppnå. Ett par andra fördelar med OLED-tekniken är att den kan användas på tunna och flexibla skärmar som kan rullas ihop.

 

Vad menas med MiniLED?

Man hör ofta att teknologin utvecklas, och troligen kommer det alltid vara sant. Som mycket annat är också MiniLED, eller Mini Light Emitting Diode, ett resultat av det. MiniLED är rätt och slätt pyttesmå bakgrundsljus. Dioderna på en TV med MiniLED är ca 40 gånger mindre än traditionella dioder som används på TV-apparater, vilket innebär att det finns plats för betydligt fler! Detta betyder i sin tur bättre prestation och skarpare, mer precisa färger.

Game Mode ger spelupplevelsen ett lyft

Allt fler TV-apparater får ett så kallat Game Mode, ett spelläge. I praktiken är Game Mode utformat för att ge dig en bättre spelupplevelse genom att rensa bort det som kräver resurser, till exempel extra färgbehandling, interpolering eller brusreducering. När du ansluter och startar konsolen optimeras TV:ns inställningar automatiskt. Flera nya QLED-TV-apparater från Samsung kommer också med tekniker som Real Game Enhancer+, vilket förbättrar spelupplevelsen utan några justeringar.

Håll också ögonen öppna efter Dynamic Black Equalizer. Tekniken analyserar spelets mörka scener och framhäver bilder som tidigare kunde vara svåra att se. Koncentrerade zoner med precisionskontrollerad bakgrundsbelysning visar ultradjup svärta och rena, vita nyanser.