Xbox Series X

Xbox Series X – Monoliten som nästan är som en PC

Publicerad 20. dec 2019 12:20, uppdaterad 10. feb 2020 10:52

Xbox Series X – Monoliten som nästan är som en PC

Då är det avslöjat: Xbox Series X lanseras under julen 2020. Under den årliga prisutdelningen för datorspel, The Game Awards, så tog Microsoft över showen och visade sin nya monolitiska spelkonsol. Uppföljaren till Xbox One har intrycket av att vara en dator i miniformat.

Besök produktsidan till Xbox Series X för att få ett meddelande när konsolen börjar säljas - se videon nedan.

YouTube Video - Xbox Series X - World Premiere - 4K Trailer

En stor, svart mursten vid namn Series X

Efter att ha sett avslöjandet av Xbox Series X ger konsolen associeringar till det mystiska rymdskeppet i filmen Arrival, eller 2001-monoliten: A Space Odyssey. Känslan är nästan som att se ringvärlden i Halo: Combat Evolution för första gången – en blandning av fascinerad nyfikenhet och samtidigt att det vrider sig i magen.

Under spelkonsolhistorien har det varit vanligt att diskutera design. Till exempel fick den första Xbox-spelkontrollen, även kallad ”The Duke”, mycket kritik då man ansåg att man behövde vara en jätte för att använda den. På annat håll fick den även status som en oförstörbar klump som var liten för ögat. PlayStation 3 fick också ris för att den ska ha sett ut som en grill i mångas ögon.

Den här vänliga tonen (nå, kanske inte alltid), där det retas sinsemellan Xbox-, PlayStation- och Nintendo-fans har alltid varit en tradition på spelforum. Reaktionerna har inte väntat den här gången heller. Series X kallas ett torn, men för dem som är rädda att den inte ska passa in i tv-bänken så kan konsolen läggas på sidan.

Dubbel volym, fyra gånger så kraftig.

I konsolvärlden har det inte varit storleken som talar, snarare tvärtom. Traditionen anser att de borde vara så små och kompakta som möjligt. Detta har framförallt Nintendo lagt mycket energi på med Wii, WiiU och Switch. Idag blir det inte mycket mindre än Google Stadia, där allt strömmas över webben via Chromecast Ultra.

Då är det intressant att Microsoft bluffat i de flesta intervjuer och nu tagit en 180 graders vändning. Xbox Series X är ungefär dubbelt så stor som Xbox One X och den skriker kraft!

Varför är den dubbelt så stor? Jo, för den är fyra gånger så kraftfull. När det ser ut som ett PC-torn och börjar närma sig kraften som i en gaming-dator är det uppenbart att Microsoft vill jämna ut gränsen mellan konsol och dator.

Xbox Series X kommer att få en processor som är fyra gånger kraftigare än Xbox One X. Grafikkortet kommer att vara ungefär dubbelt så kraftfullt. Dessutom gör modern SSD-teknik laddningstiderna betydligt kortare.

En överblick av Xbox One-kontrollen

För dem som spelat Xbox One är det här en gammal bekantskap. Spelkontrollen för Xbox Series X har några mindre förändringar men behåller mestadels sitt klassiska utseende.

I mitten har det dykt upp en extra knapp som ska hantera delning och videoinspelning av ditt spelande.

Kontrollen ska bli lite mindre än dagens Xbox One-kontroll, förmodligen för att vara lite mer universal när det gäller handstorlek världen över.

Ett omdiskuterat namnval

Xbox Series X är ett namn som inte riktigt upphetsat många på internet. Vissa tror att Scarlett-projekt-namnet var mycket bättre än Series X och att Microsoft borde behålla det. Ändå är det kul att läsa kommentarerna som handlar om namnet, till exempel på Reddit. Vissa älskar det, andra hatar det.