Prismatch*Prismatch*
TV

Så väljer du en TV som passar för dig

Publicerad 15. jan 2020 14:56, uppdaterad 11. nov 2021 20:42

Det är inte lätt att skilja de olika TV-apparaterna från varandra i produktdjungeln, och storleken är ofta avgörande för dem som letar efter en ny. Enligt TV-experten Birgitte Aubert finns det också andra saker du bör tänka på innan du bestämmer dig för vilken TV du ska köpa.

- Först och främst bör du tänka på vad din TV ska användas till. Ska du mest se på vanlig TV, eller kommer det också att bli en del streaming av filmer och videospel? Svaren på dessa frågor bör vara centrala när du väljer vilken TV du ska köpa.

Och det finns ett antal modeller, tillverkare och prisklasser att välja mellan. Här är de bästa TV-inköpen vi anser att du kan göra nu.

OLED eller QLED?

Om du siktar på de bästa TV-apparaterna på marknaden, det vill säga toppmodellerna, finns det två förkortningar som du först och främst ska lära dig - OLED och QLED. Medan OLED-tekniken avger ljus från varje pixel och ger fantastisk kontrast, har QLED marknadens bästa bildkvalitet och ljusstyrka och miljarder färgnyanser, jämfört med en LED-TV.

- Om du gillar att se film är du säkert medveten om bildkvaliteten och de olika svarta nivåerna. För filmentusiaster rekommenderar vi QLED eller OLED. Det här är TV-apparater som ligger i det övre skiktet vad gäller pris, men som i sin tur har en utmärkt bildkvalitet. Dessa TV-apparater ger garanterat utmärkt underhållning, säger Aubert.

Medan OLED-tekniken avger ljus från varje pixel och ger fantastisk kontrast, har QLED marknadens bästa bildkvalitet och ljusstyrka och miljarder färgnyanser, jämfört med en LED-TV.

Om du vill ansluta många enheter till din nya TV är det viktigt att kontrollera hur många HDMI-ingångar din TV har. Inte alla modeller har tillräckligt många portar för flera användare. Dessutom är bilduppdateringen viktig för att få ett bra flöde mellan de snabba scenerna. En dyrare TV kommer att leverera fler bilder per sekund, vilket undviker känslan av bildfördröjning och hack. Tekniken har kommit långt för vissa medier, och nu kan du njuta av 4K genom Blu-Ray, streaming och spel.

Se på vårt breda urval av TV-apparater från kända märken som Samsung, Philips, Sony och LG.


Ökad bildkvalitet ger en bättre tittarupplevelse

Bildkvaliteten är och borde vara den viktigaste faktorn när du köper TV. Tillsammans med skärmtekniken påverkas detta av upplösning och uppdateringsfrekvens (Hz). Hz är en indikator på hur snabbt bilden uppdateras, där den normala frekvensen är mellan 60Hz och 120Hz. De billigaste TV-apparaterna har ofta en låg uppdateringsfrekvens på TV, medan nyare och dyrare TV-apparater har högre frekvenser för bättre bildflöde.

Fler tillverkare anger och marknadsför ett högre antal Hertz än 120, vilket är en falsk uppdateringsfrekvens, och det är lätt att bli lurad. På skärmar med högre Hertz än 120 sänder TV:n extra bilder mellan de faktiska bilderna, och detta har tyvärr ingen verklig koppling till hur bra bilder TV:n levererar, säger Aubert.

Är du ute efter något däremellan?

I det här segmentet är konkurrensen och priskriget störst, så här kan du göra bra inköp. Det finns ett antal bra TV-apparater på marknaden, och för dig som inte vill tömma ditt sparkonto helt är det bra att undersöka vad du kan få för dina pengar.

 - För bara några år sedan var du tvungen att ha både ett rymligt vardagsrum och en budget för att njuta av de stora TV-apparaterna. Detta har förändrats. Bildkvaliteten har ökat i linje med svenskarnas ständiga önskan om större TV-apparater, vilket gör att du kan sitta närmare. På några år har genomsnittlig folk-TV gått från att vara 55 tum till 65 tum, och priset har blivit mycket trevligare, säger Aubert.


För dig som handlar med en budget

Om du bara ser vanlig linjär TV i realtid, eller letar efter en TV till sommarstugan, då räcker det med en billigare modell.

- Vi rekommenderar att du köper en UHD-TV, även känd som 4K, eftersom fler och fler populära tjänsteleverantörer som Netflix och SVT levererar mer innehåll med 4K än för bara en kort tid sedan, påpekar Aubert.  

- Vad är egentligen Ultra HD TV?

- En kort förklaring är att detaljerna i TV-bilden är skarpare. En UHD-TV har fler pixlar som ger ett bredare färgutbud och skarpare detaljer än en något äldre Full HD-skärm.

Om du jämför en Full HD-TV med en Ultra HD-TV, får du 1920x1080 jämfört med 3840x2160. Du får nästan 4 000 pixlar genom att investera i en 4K-TV, därav namnet 4K. Det betyder att du får skarpare och mer detaljerade bilder och högre kvalitet.

- Vad är då Full HD-TV?

- Det sänds fortfarande vissa TV-produktioner som är skapade i Full HD-kvalitet, men 4K är framtiden. Om du vill ha en TV som håller under några år framöver rekommenderar jag att du köper en Ultra-HD, säger specialisten.

En 4K-TV levererar fyra gånger fler pixlar än föregångaren Full HD. Skillnaden är ännu större om du ser tillbaka på HD-TV.

 


Pssst! Så tyder du modellnamnet på TV:n

Alla de stora TV-tillverkarna har ett nummersystem eller en produktkod som ger en indikation på vilken serie du köper från. Och det är nämligen de här siffrorna som indikerar TV:ns kvalitet och om produkten tillhör budget-, medel- eller toppklassen.

Bokstäverna i serien

Tyvärr är det inte ett gemensamt identiskt system mellan de olika tillverkarna, men det finns stora gemensamma funktioner. Modellerna följer alfabetet och en sifferrad där det högsta antalet eller nästa bokstav i alfabetet är en bättre modell än den föregående. Kort sagt, TV-apparater från 9-serien kommer att bli bättre och dyrare än produkter som kommer från 5-serien.

Om vi tittar närmare på en Samsung TV, vad säger modellnamnet UE65RU7405 oss?

- "U" beskriver att det här är en LED-TV och du kommer att se "Q" på de nyare QLED-enheterna. "E" står för Europa, 65 är antalet tum, "R" betyder att TV:n är från 2019 (N är från 2018, M är från 2017 och K är från 2016). Dessutom indikerar "U" UltraHD/4K. Och till sist anger siffran 7 att den tillhör 7-serien.


Behöver du tips om hur man hänger upp en TV på väggen? Läs våra artiklar:

Så väljer du rätt väggfäste för din TV

Så monterar du en TV på väggen

 

Ordlista för TV

8K


QLED 8K TV har en horisontell upplösning på cirka 8 000 pixlar. Fyra gånger så många pixlar som på en 4K-skärm och 16 gånger mer än Full HD.

HDR


En teknik som ger bättre bilder med fler nyanser och detaljer i ljusa och mörka områden, som normalt skulle vara vita eller svarta.

UHD


Nyare teknik som ger en upplösning på 3840x2160, vilket är fyra gånger bättre än full HD, och som är särskilt lämplig för stora skärmar.

4K


4K och Ultra HD är desamma, dvs 4000, vilket är antalet pixlar som 4K-TV-apparater levererar på bredden.

LED


En teknik som avger ljus bakom eller från LCD-panelen, LED gjorde det möjligt att producera tunna TV-apparater.

OLED


Detta är arvtagaren till LCD-skärmen, där varje pixel skapar sitt eget ljus. Det ger en bra färgbalans, och resultatet är en bättre bild från dåliga vinklar med lite fördröjning.

Q-LED


Samsung har sin egen utmanare till O-LED, med Quantum Dot-filter. LCD-panelen täcks av små nanopartiklar som ger exakta färger över tid.

SMART-TV


Beteckning på TV-apparater som kan användas för mer än linjär TV och har en anpassad meny för detta såsom: surfa på internet, använda appar för strömningstjänster som Netflix och HBO.