Woman using tablet
FÅ FULL KONTROLL: Surfplattan kan enkelt hjälpa dig slå på eller av prylar när du går eller kommer hem. Foto: Marek Levak/Unsplash.com

Så kan surfplattan bli "hjärnan" i ditt smarta hem

Published at 11. jan 2021 08:28, Updated at 11. jan 2021 08:46

Många använder mobilen för det de tidigare använde "paddan" till. Men i takt med att smarta prylar tar sig in i hemmen har surfplattan fått ett nytt och viktigt användningsområde som "kontrollcenter".

Mobilen är ofta mer personlig, samtidigt som surfplattan används av hela familjen. Har du smarta enheter, som lampor eller en Wi-Fi-element, är det bra att prylarna kan styras från en enhet som är tillgänglig för alla, så det inte plötsligt behöver väntas till mamma eller pappa kommer hem med telefonen, förklarar Lars Christen Førisdal på Komplett.

Styr belysningen

Har du smarta lampor från Philips Hue i delar av eller hela hemmet kan det vara smart att koppla upp dessa mot surfplattan, så att det alltid finns en enhet tillgänglig som kan styra belysningen.

Justera temperaturen

Också smarta element, som Wi-Wi-varianterna från Mill, kan kopplas till surfplattan. Sätt rutiner som justerar temperaturen upp eller ned beroende på tid på dygnet – eller ändra på temperaturen från soffhörnet om det behövs.

Strömma musik och video

"Paddan" kan naturligtvis också användas för underhållning. Har du trådlösa högtalare eller Chromecast, som gör att du kan strömma innehåll från din mobil till TV:n, kan du också skicka både musik och video från surfplattan.

Familjens "anslagstavla"

– Med appen "Daily board" får du upp familjens kalender, gemensamma bildalbum och mycket mer. Förutom att använda surfplattan tillsammans kan varje familjemedlem ha en egen användaprofil, förklarar Førisdal.

Vilken surfplatta ska du välja?

Galaxy Tab S6 Lite passar utmärkt som husets kontrollcenter, och kan användas av hela familjen. Den har kristallklar AMOLED-skärm, imponerande batteritid (upp till 16 timmars videospelning), mer än nog prestanda till de allra flesta – samt inte minst multifunktionspenna, som bland annat gör det enkelt att ta anteckningar.