Låt Chromebook bli barnens första dator

Låt Chromebook bli barnens första dator

Publicerad 25. feb 2021 14:14, uppdaterad 11. mar 2022 09:45

Är det dags att låta ungarna ta steget in i den digitala världen? Chromebook är ett utmärkt val för både nytta och nöje.

Det har hänt mycket i den digitala världen de senaste decennierna. För dagens barn är en pekskärm det normala, videosamtal en del av vardagen och en knapptelefon med sladd något som hör hemma på museum.

Därför blir det helt naturligt att barnen tidigt får egna datorer, surfplattor och telefoner – men var ska man egentligen börja? Den frågan ställde sig Emil Åkered på Komplett Sverige, när det var dags för dotterns första egna digitala enhet.

Jag är själv väldigt teknikintresserad, så det är viktigt för mig barnen får rätt grund att stå på. Det naturliga att titta på för de allra flesta är nog en surfplatta, men jag ville gå mer åt datorhållet.

Blicken landade snabbt på Chromebook, då maskinerna checkar av många viktiga boxar – tillräcklig prestanda, möjlighet att köra många appar för lärande och riktigt bra batteritid bland annat. Chromebook finns dessutom i många olika prisklasser, så det är inget krav att tömma plånboken.

Dottern älskar att skriva på tangentbord för att testa olika bokstäver och siffror, så att få formatet av en riktig bärbar dator blev helt perfekt. Jag slog till på en 2-i-1-variant med pekskärm, som kan vikas ihop och användas som en surfplatta också.

Bra föräldrakontroller är en annan viktig aspekt. Chromebook låter bland annat föräldrarna tidsbegränsa eller helt spärra vissa appar, och det går alltid att se vad barnen lagt tid på. Dessutom krävs godkännande för installation av nya program.

Så här ett par månader in måste jag säga att Chromebook blev en succé. Det spelas bokstavs- och sifferspel, tittas på barnprogram och plitas ned bokstäver på tangentbord – i lagom omfattning såklart, det får inte bli för mycket av det goda.

På Komplett har vi ett stort utbud av Chromebook från tillverkare som Asus, Acer och Lenovo. Du kan se hela vårt sortiment av Chromebook här.

Fyra tips inför barnens första Chromebook

Titta på en modell med pekskärm
Många av de allra billigaste Chromebook-varianterna saknar pekskärm. För oss i generation förälder kan det kännas helt okej, men i barnens värld är möjligheten att kunna peka något naturligt. Det tog inte 30 sekunder innan dottern var framme och tryckte på skärmen första gången.

Batteritid, batteritid, batteritid
Barn har mycket energi, de vill gärna visa vad de gör i apparna och hoppa runt oavsett hur stilla de lovat att sitta. Att behöva ha en strömkabel konstant inkopplad är som att be om olyckor – bra batteritid blir därför en riktig livräddare.

Lär dig tillsammans med barnen
Sitt med, var engagerad och ta del av vad barnen upplever! Oavsett om det är enkla bokstavsspel eller första gången på Youtube ger det er båda en trygghet i att ni vet vad som händer. Det är viktigt att låta barnen utforska, men minst lika viktigt att du som förälder är delaktig.

Komplettera med ett par hörlurar
Blip, blop från senaste barnspelet eller det där klippet på Youtube för 100:e gången kan göra vem som helst tokig. Ett par hörlurar ger alla lite mer lugn och ro – gärna trådlösa för att undvika onödiga olyckor. Det finns många modeller anpassade för barn, som ser till att volymen inte kan skada öronen.