Minecraft RTX spränger nya gränser

Minecraft RTX spränger nya gränser

Published at 09. apr 2021 12:48, Updated at 14. apr 2021 11:52

Över 126 miljoner spelare sätter sig ner för att spela Minecraft varenda månad. Det är alltså inget litet antal som såg fram emot Minecraft RTX-uppdateringen!

Det har gått hela tio år sedan Minecraft tog världen med storm, men spelets skapare fortsätter att förbluffa såväl stora som små. Vi befinner oss i en tid där antalet resor har minskat kraftigt – men vem behöver se Notre-Dame i verkligheten när du kan bygga den världsberömda katedralen på egen hand? Eller, i detta sammanhang kommer det antagligen snarare att bli en restaurering. För världen är verkligen din sandlåda i 3D-spelet där du kan bygga och riva precis vad du vill.

– Jag har alltid tänkt på Minecraft som mer av ett verktyg än ett spel. Det finns otroligt många sätt att använda det på: modding, bygge, rollspel, social mötesplats och programmering, säger Dani Aarsnes som har delat sina tankar om spel på Youtube i ett antal år.

Minecraft är världens mest populära spel med över 200 miljoner spel sålda över flera olika plattformar. Det ligger i människans natur att skapa och förstöra, och det är den upplevelsen som spelare över hela världen inte får nog av. Den moderna världen babblar på om 4K och förbättringar, men ändå finns det något om Minecrafts enkelhet som träffar rätt gång på gång.

Ny uppdatering med RTX

I den nya versionen kommer Minecraft RTX tekniken ray tracing, som visar ljus och skuggor på ett mycket verklighetstrogen sätt. Där ljuset i spel tidigare var förberäknat simuleras det nu i realtid.

– Ray tracing kan ta fram de extra detaljerna så att spänningen i en spelscen blir extra gripande. Det är få saker som är like slående som att se karaktären du har spenderat timmar med hängande från kanten av en klippa med glödande lava under sig – i en grafik som motsvarar filmkvalitet, säger Aarsnes.

Om du inte redan var engagerad i spelet tidigare, finns det nu en stor risk för att uppgraderingen kommer att göra spelet ännu mer uppslukande. RTX ger dig nämligen spelgrafik på högsta nivå.

– Ray tracing är helt galet! Jag tycker också att det ger många äldre spel nytt liv och gör dem spännande igen. Det är fantastiskt att många spelskapare uppdaterar sina spel med den här möjligheten, säger Aarsnes.

Den nya generationen med grafikkort ökar prestandan under spelandet

Alla gamers vet att en bra spelupplevelse kräver viss insats. Rakt på sak så måste du ha tillräckligt bra utrustning för att utnyttja spelens potential. Du måste ha ett tillräckligt bra grafikkort för att uppleva ett ännu vackrare Minecraft-universum. Snarare bör du ha en GPU motsvarande Nvidia GeForce RTX 20-serien eller AMD RX 6000-serien – eller något ännu kraftfullare.

Gör datorn redo att köra RTX med detta grafikkort!

Det kan vara en fördel att också ha en processor som håller jämna steg med grafikkortet. Intel Core i5-10600K är det mest ekonomiska valet som ger dig vad du behöver, men om du vill ha en elitprocessor som håller igång länge är Intel Core i9-10900K rätt val.

Få den bästa upplevelsen med RTX

Men vad är poängen med att spendera timmar på att bygga Stockholm eller din drömvärld om kvaliteten på PC-skärmen inte uppfyller standarden för den värld du har skapat i Minecraft RTX? På samma sätt som du vill ha en bra TV att titta på filmer på är det lika viktigt att ha en bra PC-skärm.

– Spendera dina pengar på det du spenderar din tid på! Jag tillbringar mycket av min tid på jorden med att stirra på PC-skärmen, och då borde den vara bra! Säger Aarsnes.

En bra skärm låter dig verkligen uppskatta vad du än gör. Oavsett om du spelar ett actionspel med häftiga explosioner eller drar iväg på äventyr med utomjordingar till galaxens kant och ser Vintergatan i all sin härlighet. En bildskärm med hög uppdateringsfrekvens är en bra början. Den talar om hur många bilder per sekund en bildskärm kan leverera och mäts i hertz (Hz).

Många spelare tycker att du borde ha minst 144 Hz, som denna Svive 34-tums välvda gamingskärm Pyx 34C601 . Om du redan har lagt mycket på att uppdatera både CPU och GPU är det viktigt att monitorn inte blir en flaskhals. Då är det 240 Hz eller högre som gäller och Samsung 27-tums välvd gamingskärm C27RG50 ligger i vår topplista av en anledning.

Vi har uppdaterat månadens gamingerbjudande! Hitta det du behöver för att uppleva den galna grafiken i Minecraft RTX.

Oavsett vilken version av Minecraft du väljer så är det gemenskapen och kreativiteten som har gjort Minecraft till det speciella spelet som det är idag. Aarsnes har fått uppleva många bra minnen med sina vänner och bröder på grund av Minecraft.

– Vi har gett oss av på äventyr, byggt slott och baser för att bekämpa nattens monster, grävt ner till jordens inre, seglat till världens ände. Och allt detta var innan vi spelade med mods i spelet. Jag skulle också säga att ett spel som gör att vänner och familj kan umgås tillsammans även om man bor på andra sidan jorden är ett bra spel, säger Aarsnes.
– Minecraft är inte känt för sin fantastiska grafik, men RTX-funktionen ger spelet ett helt nytt liv. Jag ser också fram emot att testa det i VR. Jag har både första generationens HTC Vive och Oculus Quest 2. Om du känner någon som har VR-utrustning är det bara ett måste att prova på – oavsett om du är en gamer eller inte, avslutar Aarsnes.