Hur man hittar rätt spelskärm

Hur man hittar rätt spelskärm

Published at 09. apr 2021 13:09, Updated at 12. apr 2021 11:07

Så du ska köpa din första ordentliga gamingskärm, eller så kanske du ska uppgradera den bildskärm du redan har? Att navigera i det stora skärmlandskapet är inte precis enkelt.

Här är några bra tips om vad du ska hålla koll på när du köper en gaming-PC-skärm.

Uppdateringsfrekvensen är viktig!

När du spelar är det viktigt att bilden uppdateras så snabbt och exakt som möjligt. Då är det avgörande att skärmuppdateringsfrekvensen (Hz) är tillräckligt hög. Vissa hävdar att du inte ser någon skillnad, men spelare vet att även små skillnader kan ha stor påverkan på en spelupplevelse.

Den stora frågan blir då om du ska välja en gamingskärm på 144 Hz eller en gamingskärm på 240 Hz?

För spelare med ambitioner om att hävda sig vågar vi påstå att minst 144 Hz är ett måste. Med 240 Hz ger uppdateringsfrekvensen en ännu bättre upplevelse, men skillnaden mellan en 144 Hz-skärm och en 240 Hz-skärm är långt ifrån så stor som till exempel mellan 60 Hz och 144 Hz.

AOC 32" Curved gamingskärm CQ32G1 Gamingskärmar

AOC 32" Curved gamingskärm CQ32G1

2560x1440 VA, 144hz, 1ms, 3000:1, 2xHDMI/DP
(72)
50+ st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
3 990:-

Den här är en av våra bästsäljare! Den nya CQ21G1 har en uppdateringsfrekvens på 144 Hz, vilket ger kristallklara och extra jämna bilder. Till ett pris på 3 995 :- är den en mycket kraftfull gamingskärm till ett mycket bra pris.

Välj en skärm med låg responstid

Om du har en gamingmonitor med hög uppdateringsfrekvens och låg svarstid kan du vara ganska säker på att du får en hög prestanda.

Kort sagt, svarstiden berättar hur snabbt din spelmonitor ändrar pixlarna. De flesta skärmar har en svarstid på mindre än 10 millisekunder. Men som spelare bör du ha mycket högre förväntningar.

Vårt tips är följande: En svarstid på mellan en och två millisekunder är bra. En svarstid på ett millisekund och lägre är bäst.

Ju lägre svarstid, desto bättre undviker du risken för ghosting och tearing, vilket är när skärmen inte uppdateras i tid, eller om vissa färger inte stämmer överens med resten av skärmen.

AOC är ett varumärke som generellt sett levererar bra spelskärmar. C23G1 har en svarstid på 1 ms, vilket är perfekt för gamers. Dessutom har den funktioner som Flicker Free och FreeSync, vilket lägger en grund för en optimal spelupplevelse.

Upplösning och hastighet

Om du vill ha en skarp bild ska du välja en hög upplösning. Som tur är har de flesta bildskärmar idag en ganska hög upplösning. Det skulle faktiskt vara tufft att hitta en skärm under full HD!

Upplösning visar hur många pixlar skärmen har. Ju fler pixlar, desto tydligare blir bilden. En tydligare bild gör att du kan få med alla små och stora detaljer – ja, verkligen leva dig in i speluniversumet. De mest populära upplösningarna idag är: Full HD (1080p), Quad HD (1440p) och Ultra (2160p). Det ultimata är en gamingskärm i 4K (4000p).

Visserligen kräver det en del av datorn att köra spel i 4K-upplösning. Att gå ner ett steg till 1440p-upplösning kan ge dig en billig gamingskärm – en trevlig kompromiss mellan bildkvalitet och pris.

En sista punkt är också vilken typ av panel du ska välja. Den vanligaste typen av spelmonitor är TN-panelen, eftersom den underlättar låg responstid. Detta kan påverka färgåtergivningen och du måste sitta precis framför skärmen, men detta är utan tvekan favoriten för bland annat e-sportare.

Det viktigaste är att ta reda på vilka specifikationer som är viktiga för dig. FPS-gamers kanske föredrar något, medan strategi- eller MMORPG-spel gynnar andra egenskaper. Happy gaming!

Skärmtips för FPS-gamers:

Skärmtips för MMORPG-gamers: