Prismatch*Prismatch*
De beste VR-spillene akkurat nå

Det här är de bästa VR-spelen just nu

Publicerad 15. apr 2021 09:53, uppdaterad 18. aug 2022 10:20

Vill du uppleva skräck på ett helt nytt sätt, flyga med jetpack över slagfältet, svinga ditt svärd till musiken eller slåss mot stormtroopers i en galax långt, långt borta? Sätt på dina VR-glasögon och teleporteras till en annan värld med dessa spel.

Virtuell verklighet är verkligen något i särklass.

För dem som aldrig har provat det kan det vara nästan svårt att förklara hur speciellt det faktiskt är. Med ett headset som känner av exakta huvudrörelser och handkontroller som gör att du kan använda dina armar i spelet, känns det som att vara i en helt egen pixelvärld.

Man kan säga med säkerhet att VR har öppnat nya möjligheter inom spel. Med lanseringen av VR-glasögonen Meta Quest 2 har dessa möjligheter tagits till en ny nivå. Grafiken är bättre, glasögonen är optimerade för bekväma och uppslukande spelupplevelser där du kan drömma dig bort.

Meta Quest 2 levereras som en fristående konsol. Det betyder att du inte behöver andra enheter för att använda den. Till ett pris på 4995 :- har goda VR-upplevelser aldrig varit bättre, enklare, roligare och billigare än just nu.

Fler och fler spel designade för VR-gaming lanseras! Under årets gång kan vi garantera mer spännande nyheter. Men just nu är det här de bästa spelen på marknaden:

Beat Saber:

Beat Saber har varit ett av de mest populära VR-spelen ett tag nu. Det är inte så konstigt, för det är ett sällsynt roligt sätt att kombinera fysisk rörelse, musik och spel!

Precis som i Star Wars är ljussabeln i centrum. Placerat i en neontunnel är målet att slå "beats" i takt med musiken. Rytmer och toner kommer som färgglada block i full fart mot dig, synkroniserade till energisk musik. Låtarna är speciellt komponerade för att passa rörelserna.

Beat Saber är ett spel man förstår på en gång. Tänk på det som en slags Guitar Hero/dansmatta/svärdsträningssimulator. Spelets ess i rockärmen är det fantastiska ”trackingen” av svärdet. Det känns väldigt verkligt!

YouTube Video - Beat Saber

Resident Evil 4:

Har du hört talas om Resident Evil? Det är i så fall inte så märkligt. Resident Evil 4 är, som namnet antyder, inte det första i serien. Spelserien blev ursprungligen lanserad till PlayStation, men har efter hand kommit till både PC och Xbox - samt nu som VR-spel till Meta Quest!

Spelets huvudperson, Leon Scott Kennedy, är agent för en federal säkerhetsbyrå och får i uppdrag att rädda presidentens dotter som blivit kidnappad av en mystisk sekt vid namn "Los Illuminados". Stora delar av handlingen utspelar sig i en spansktalande landsort i Europa.

Om du har spelat Resident Evil tidigare kommer du träffa på några gamla kändisar under uppdraget att rädda presidentdottern. Tillsammans kommer ni att bekämpa "Los Illuminados"-ledaren Osmund Saddler och hands undersåtar.

I Resident Evil 4 kan du uppleva skräck som aldrig förr. Att gå i Leons fotspår i en virtuell värld är en helt ny upplevelse, och lär få håret att resa sig för de flesta av oss. Med ett betyg på 9/10 och det givna omdömet "Best VR/AR Game" från The Game Awards 2021 är det här spelet du måste skaffa om skräck och tredjepersonsskjutare ropar ditt namn!

Population One:

Har du hört talas om Fortnite? Såklart du har. Om du tycker att Fornite är kul kommer du att älska Population One! 

I Population One släpps du och ditt team i en bana. Där kommer du att slåss med skjutvapen mot ett motståndarlag tills bara vinnaren återstår. Väljer du att kasta bananer, colaburkar – eller skjuta med automatgevär?  Runt dig ser du kyrktorn, vattentorn, gigantiska rör, väderkvarnar och läskiga kyrkogårdar. Alla ytor är spelbara. Det betyder att du kan klättra på allt du ser.

Du har också en jetpack. Sträck ut armarna och glid över kartan. Förresten: Att flyga i VR, med ett vapen i ena handen medan man jagar motståndare är ganska spektakulärt och bara det är värt hela spelupplevelsen.

Population One är kort sagt ett klassiskt battle royale-spel. Om du har stött på ett first-person-shooter-spel kommer du att känna igen mekanismerna. Det stora här är möjligheterna, kreativiteten och rörelsefriheten som den virtuella verkligheten ger.

YouTube Video - Population One

Vader Immortal: A Star Wars VR Series:

Magin i Star Wars-universumet har aldrig känts så verklig som med VR-glasögon. Vader Immortal är en filmisk och interaktiv upplevelse som gör att du kan spela rollen som smugglare i Mustafar, självaste Darth Vaders galax.

Precis som den klassiska filmserien är spelet uppdelat i avsnitt. I det första avsnittet möter du droiden ZO-E3, som är din andrepilot. Tillsammans tränar du upp dina färdigheter med ljussabeln medan du utforskar Darth Vaders fästning.

I det andra avsnittet avslöjar du gamla hemligheter med Vader som lärare, innan du i det sista avsnittet måste använda allt du har lärt dig i en slutlig konfrontation.

Detta är kanske det bästa VR-spelet när det gäller karaktärer och speldesign. Alla de bästa elementen du känner igen från Star Wars finns med. Kämpa mot stormtroopers, slåss med en ljussabel och kommunicera med hjälpsamma droider.

Slutligen handlar det om universums undergång eller överlevnad. Må kraften vara med dig!

YouTube Video - Vader Immortal: A Star Wars VR Series

Med Meta Quest 2 får man en extra bra upplevelse. Kontrollernas svarsförmåga och spelgrafiken har lyfts till en helt ny nivå.

Vill du själv uppleva magin med VR-glasögon? Läs mer om Meta Quest 2 här.