De beste VR-spillene akkurat nå

Det här är de bästa VR-spelen just nu

Published at 15. apr 2021 09:53, Updated at 06. maj 2021 10:51

Vill du flyga med jetpack över slagfältet, svinga ditt svärd till musiken eller slåss mot stormtroopers i en galax långt, långt borta? Sätt på dina VR-glasögon och teleporteras till en annan värld med dessa spel.

Virtuell verklighet är verkligen något i särklass.

För dem som aldrig har provat det kan det vara nästan svårt att förklara hur speciellt det faktiskt är. Med ett headset som känner av exakta huvudrörelser och handkontroller som gör att du kan använda dina armar i spelet, känns det som att vara i en helt egen pixelvärld.

Man kan säga med säkerhet att VR har öppnat nya möjligheter inom spel. Med lanseringen av VR-glasögonen Oculus Quest 2 har dessa möjligheter tagits till en ny nivå. Grafiken är bättre, glasögonen är optimerade för bekväma och uppslukande spelupplevelser där du kan drömma dig bort.

Oculus Quest 2 levereras som en fristående konsol. Det betyder att du inte behöver andra enheter för att använda den. Till ett pris på 4995 :- har goda VR-upplevelser aldrig varit bättre, enklare, roligare och billigare än just nu.

Fler och fler spel designade för VR-gaming lanseras! Under årets gång kan vi garantera mer spännande nyheter. Men just nu är det här de bästa spelen på marknaden:

Population One:

Har du hört talas om Fortnite? Såklart du har. Om du tycker att Fornite är kul kommer du att älska Population One! 

I Population One släpps du och ditt team i en bana. Där kommer du att slåss med skjutvapen mot ett motståndarlag tills bara vinnaren återstår. Väljer du att kasta bananer, colaburkar – eller skjuta med automatgevär?  Runt dig ser du kyrktorn, vattentorn, gigantiska rör, väderkvarnar och läskiga kyrkogårdar. Alla ytor är spelbara. Det betyder att du kan klättra på allt du ser.

Du har också en jetpack. Sträck ut armarna och glid över kartan. Förresten: Att flyga i VR, med ett vapen i ena handen medan man jagar motståndare är ganska spektakulärt och bara det är värt hela spelupplevelsen.

Population One är kort sagt ett klassiskt battle royale-spel. Om du har stött på ett first-person-shooter-spel kommer du att känna igen mekanismerna. Det stora här är möjligheterna, kreativiteten och rörelsefriheten som den virtuella verkligheten ger.

Vader Immortal: A Star Wars VR Series:

Magin i Star Wars-universumet har aldrig känts så verklig som med VR-glasögon. Vader Immortal är en filmisk och interaktiv upplevelse som gör att du kan spela rollen som smugglare i Mustafar, självaste Darth Vaders galax.

Precis som den klassiska filmserien är spelet uppdelat i avsnitt. I det första avsnittet möter du droiden ZO-E3, som är din andrepilot. Tillsammans tränar du upp dina färdigheter med ljussabeln medan du utforskar Darth Vaders fästning.

I det andra avsnittet avslöjar du gamla hemligheter med Vader som lärare, innan du i det sista avsnittet måste använda allt du har lärt dig i en slutlig konfrontation.

Detta är kanske det bästa VR-spelet när det gäller karaktärer och speldesign. Alla de bästa elementen du känner igen från Star Wars finns med. Kämpa mot stormtroopers, slåss med en ljussabel och kommunicera med hjälpsamma droider.

Slutligen handlar det om universums undergång eller överlevnad. Må kraften vara med dig!

Beat Saber:

Beat Saber har varit ett av de mest populära VR-spelen ett tag nu. Det är inte så konstigt, för det är ett sällsynt roligt sätt att kombinera fysisk rörelse, musik och spel!

Precis som i Star Wars är ljussabeln i centrum. Placerat i en neontunnel är målet att slå "beats" i takt med musiken. Rytmer och toner kommer som färgglada block i full fart mot dig, synkroniserade till energisk musik. Låtarna är speciellt komponerade för att passa rörelserna.

Beat Saber är ett spel man förstår på en gång. Tänk på det som en slags Guitar Hero/dansmatta/svärdsträningssimulator. Spelets ess i rockärmen är det fantastiska ”trackingen” av svärdet. Det känns väldigt verkligt!

Med Oculus Quest 2 får man en extra bra upplevelse. Kontrollernas svarsförmåga och spelgrafiken har lyfts till en helt ny nivå.

Vill du själv uppleva magin med VR-glasögon? Läs mer om Oculus Quest 2 här.