Prismatch*Prismatch*
,

Effektiv rengöring med rätt produkter

Publicerad 28. feb 2022 13:23, uppdaterad 25. apr 2022 13:59

Det är ofta efter vintern, när vårsolen börjar skina in, som man verkligen ser behovet av en ordentlig tvätt av både golv, väggytor och fönster. Men varför göra det mer avancerat än vad det behöver vara? Med rätt produkter går vårstädningen nästan av sig själv, och självklart ger vi dig tipsen!

Ta städningen i rätt ordning

Det är kanske självklart att du torkar damm innan du börjar med dammsugaren för att sedan avsluta med moppen. Men hur konsekvent är du att du hela tiden börjar upptill för att sedan arbeta dig nedåt? Följer du samma mönster här slipper du dubbelarbete!

Rengöring av textilier

Om textilierna kan vädras bör de vädras. Ta ut dem, skaka väck dammet och låt dem ligga ute i den friska luften. Det krävs ofta inte så mycket mer än då. Om möblerna kräver en mer djupgående rengöring är däremot en textilrengöring ett bra alternativ. Kör en rejäl omgång på madrasser, soffan, mattor och i bilen så kommer känslan bli nästan som ny.

Fönstertvätt

Arbetet som både älskas och hatas, men en sak är säker, fönstertvättningen kommer man inte undan med. Höst- och vintervädret sätter ofta spår på fönsterrutorna men som tur är finns det produkter som gör rengöringsjobbet lättare! En fönstertvätt effektiviserar rengöringen genom en anordning som suger upp vattnet så att smutsigt vatten inte rinner ner, och lämnar därmed ett nästintill proffsigt resultat. Fönstertvätten har, trots namnet, flera användningsområden. Du kan använda den för att bli av med kalk- och tvålrester i duschen, suga upp kaffespill och absorbera överflödig kondens på badrumsspegeln. Med andra ord – så länge ytorna är släta kan fönstertvätten användas.

Dammsugare

Det finns dammsugare för alla behov. Den traditionella, som i många år varit en trogen följeslagare. Den professionella, som suger som en hjälte. Den mobila, som gör de små jobben snabbt och enkelt. Och naturligtvis det senaste tillskottet - den automatiserade, som gör hela jobbet åt dig.

 

Som allt annat är det dina behov som ska stå i fokus när du ska välja en ny dammsugare.

Handdammsugare

Trots att handdammsugaren funnits på marknaden i några år har denna praktiska produkt återupplivats. Handdammsugaren är liten och nätt och väger inte så mycket,  därav är den perfekt att ta fram om chipsskålen går i golvet eller om du önskar komma åt och dammsuga i trånga skrymslen och vrår. Har du investerat i en robotdammsugare som är tänkt att ta huvudjobbet är det guld värt att komplettera med en handdammsugare för de mindre jobben. En handdammsugare är lämplig i många fall, den passar särskilt alla med små barn, djur eller för den som vill ha en lätthanterlig dammsugare för enklare uppgifter.

Robotdammsugare

Det går inte att prata om dammsugare utan att nämna robotdammsugaren. Det lilla hembiträdet har blivit ett inslag i flera hem de senaste åren. Troligtvis har det att göra med att denna uppfinning är både smart och fungerar bra! Med hjälp av appar kan du styra var roboten ska dammsuga, utan att vara i närheten. Du kan också hålla koll på var den är och var den har varit. I slutet av dammsugningen är den också såpass smart att den lugnt kör tillbaka till laddstationen för att göra sig redo för nästa omgång.

 

Men en robotdammsugare suger inte längre bara upp damm, nu kan den även tvätta golv! Ecovac Deebot T9 Aivi har fått bra kritik, och fick bra recensioner från tek.no i deras senaste test. Roborock S7 har också fått bra recensioner. Gemensamt för dessa dammsugare är att moppen fungerar utmärkt och lämnar ett rent och snyggt golv efter sig.

 

Robotdammsugaren passar de flesta behov. Men om du ska lämna ifrån dig hela jobbet till dammsugaren, utan att vara närvarande, så kräver det att du bor på ett plan. Har du flera våningar måste du själv ställa dammsugaren på önskat golv. Men vem vet – plötsligt har kanske robotdammsugaren lärt sig att även bemästra trappor.

Den traditionella

Den gamla goda dammsugaren lämpar sig fortfarande bra för jobbet att bli av med dammråttorna. Fördelen med en traditionell dammsugare är att man ofta kan växla mellan flera typer av munstycken samt ställa in med vilken kraft dammsugaren ska suga upp dammet med. Detta är perfekt om du vill ha en dammsugare som klarar alla uppgifter.

Den professionella

Om du är ute efter det professionella resultatet och tycker det är helt ok med en dammsugare som tar lite plats så är en grovdammsugare något för dig. Behöver du bli av med grov smuts från renoveringen är det få dammsugare som kan konkurrera med en grovdammsugare.