Så hittar du rätt TV till de stora sportevenemangen

Så hittar du rätt TV till de stora sportevenemangen

Publicerad 05. mar 2018 15:10, uppdaterad 05. mar 2018 15:19

Vill du få den bästa sport-upplevelsen i vardagsrummet hemma är det avgörande med bra bildkvalitet. Här är tipsen till dig som är på jakt efter en ny TV.

Vinter-OS är slut för den här gången, men det är många sportevenemang som väntar. Ska du investera i en ny TV så kan det vara bra att läsa på lite innan.

Det har hänt mycket på TV-fronten under de senaste åren, och de gamla köpkriterierna gäller inte längre. Förr var exempelvis antal hertz något du skulle kolla efter för att försäkra dig om att TV:n hade bäst möjlig bild.

- Om du ska kolla på sport bör du så klart ha en TV med bra bildkvalitet, och då är det viktigt att TV:n har en bra processor. Eftersom de olika tillverkarna använder sig av olika begrepp och produktnamn, är produktstegen eller nummerserien på TV-apparaterna det bästa att förhålla sig till idag, förklarar Erik Berthling Olsen, produktchef för brunvaror hos Komplett.

Nummerserien på TV:n berättar var den befinner sig på tillverkarens produktstege – alltså om den är en budgetmodell, en toppmodell eller en modell i mittenskiktet.

- Om bildkvaliteten är viktig för dig, bör du välja en TV i 7-serien eller högre. Det gäller för de allra flesta tillverkare.

De flesta har nummerserier som går från fem eller sex och upp till nio – där 9-serien är de allra bästa TV-apparaterna som tillverkarna har.

Läs mer om vad TV-apparatens produktnamn betyder längre ned i artikeln.

4K och HDR

Köper du en ny TV idag har den nästan garanterat 4K- eller Ultra HD-upplösning – och inte Full HD, som länge var den aktuella standarden. Modeller med 4K har en upplösning på nästan 4000 pixlar horisontalt, mot 1920 pixlar horisontalt på TV-modeller med Full HD. Det är en skillnad som du tydligt märker, säger Olsen.

Med andra ord; om bildkvaliteten är viktig, är det helt klart 4K du ska satsa på.

Men det är inte bara upplösningen som påverkar hur bra bilden är. HDR, förkortning för ” high dynamic range”, påverkar inte upplösningen, men gör att TV:n får en bättre förmåga att visa detaljer – och återge färger.

- Med HDR får man fram flera detaljer i ljusa och mörka bilder. Ett exempel är om du spelar ett spel där något exploderar. Med HDR kommer du får en mer verklighetstrogen upplevelse, nästan som att vara i explosionen, förklarar Olsen.

Det skillnad på innehåll med och utan HDR. Foto: Producent

TV-modeller som ligger högt upp på tillverkarens produktstege har som regel HDR, men än så länge är HDR-innehåll inte särskilt utbrett. Dessutom behöver du även en spelkonsol eller mottagare som stödjer formatet.

- Äger du en Playstation 4 pro, eller den senaste versionen av Apple-TV – som båda har stöd för HDR – skulle jag helt klart välja en TV med HDR, men för att kolla på sport är det egentligen inget ”måste”, lägger produktchefen till.

OLED-försäljningen ökar

LED-TV har tagit över, medan Plasma-TV:n är så gott som död. Och nu blir det allt vanligare med så kallad OLED- och QLED-teknik. Enkelt förklarat är skillnaden på LED och OLED att det skickas ut ljus direkt från varje ljuspunkt med OLED, medan LED har ljusdioder placerade längs skärmkanterna, eller bakom TV:n.

OLED är definitivt på uppgång, det kommer kunna ta över LED på sikt. Det ger väldigt bra bildkvalitet och bra svärta. Har du din TV i ett rum med mycket dagsljus, kan OLED-tekniken vara en nackdel med tanke på bländning, men vissa tillverkare har lagt på antireflexfilter, vilket minskar bländandet.

Vi vill ha allt större TV i vardagsrummet

Eftersom bildkvaliteten har blivit betydligt bättre de senaste åren, behöver du inte längre ha ett enormt vardagsrum för att ha en stor TV. Förr var du beroende av att sitta en bit ifrån för att inte se pixlarna – så är inte längre fallet.

- En 75” TV är dubbelt så stor som en 55” TV och om den har 4K-upplösning kommer du inte se stor skillnad på bildkvaliteten, även om TV:n är större.

Vi köper allt större TV-apparater, men 75” har ännu inte blivit normaliserat i ”svensson”-hemmen ännu – då måste du nämligen ha ledigt avstånd på över 1,5 meter i bredd och det är inte alla som har det.

- 55” är den storlek vi säljer mest av, men även 65” säljer väldigt bra, säger Olsen och lägger till:

- Vilken storlek du ska välja beror på tycke och smak – och hur mycket plats du har.

Övrigt att tänka på inför köpet

Nya TV-modeller har som regel smart-funktioner i dagsläget, men vad som är tillgängligt varierar mellan tillverkarna – och mellan TV-modellerna.

- Netflix och likande TV-appar följer med de flesta modeller, men är det något speciellt du önskar, bör du undersöka om TV:n har det. Om inte, är Apple-TV en bra och användarvänlig lösning för att få smart-TV, den gör alla TV-apparater ”smarta”.

Slutligen kan det vara smart att bestämma om TV:n ska monteras på vägg eller inte. Vill du fästa den på väggen har du tre möjligheter: Wire-väggfäste, statiskt väggfäste och rörlig arm.

De två första är de bästa lösningarna om du vill att TV:n ska sitta så nära inpå väggen som möjligt – och väggfäste med rörlig arm är att rekommendera om du vill ha möjlighet att vrida TV:n.

- Wire är både billigt och bra. Med ett sådant fäste hänger TV:n tätt inpå väggen, samtidigt som det är enkelt att dra ut den för att komma åt kablarna.

Produktchefen har utsett fyra TV-modeller som han rekommenderar inför sportsäsongen:

Bra bildkvalitet till ett billigt pris:

Kvalitets-TV till sportentusiasten:

TV:n som är bra på allt:

Detta betyder siffrorna och bokstäverna i produktnamnet

Modellnamnet på TV:n kan berätta mycket information – bland annat vilken årsmodell TV:n är och vilken nummerserie till den tillhör. Med den informationen kan du ”avslöja” mycket om modellen bara genom produktnamnet.

Det betyder de olika bokstäverna och siffrorna till Tv:n från samsung med modellnamnet UE65MU7005:

U- Berättar att TV:n är en LED-TV. QLED-modeller från Samsung har bokstaven Q först.

E – Bokstaven indikerar att TV:n är tillverkad för den europeiska marknaden.

65 – Storleken på TV:n i tum.

M – Den här bokstaven berättar vilken årsmodell TV:n är. M är 2017, K är 2016, J är 2015 och H är 2014.

U – Anger att TV:n är en Ultra HD-TV, eller 4K som det även kallas.

7005 – Den första siffran berättar av TV:n tillhör 7-serien.

För TV-modeller från Sony, LG och Philips berättar även den första siffran i talsekvensen längst bak i modellnamnet vilken nummerserie den tillhör. 9-serien är den allra bästa hos alla dessa tillverkare, medan 5-serien normalt är den lägsta. Den första siffran i namnet berättar storleken.

 

Överväg om du behöver extra ljud till TV:n

Ska du även använda TV:n till att spela och kolla på film, bör du också överväga om du har behov för en soundbar, tycker produktchefen.

- De flesta nya TV-modeller har ett okej ljud, men inte mycket mer än det. Med en bra soundbar kommer du få en ännu bättre TV-upplevelse, säger Olsen och lägger till:

- Det är inte viktigt att soundbaren är från samma tillverkare som TV:n. Nu finns det nämligen smarta lösningar som gör att du kan styra det mesta med en och samma fjärrkontroll.

Han utnämner särskilt soundbaren från Klipsch som ett mycket bra val.