Gaming-ordbok

Gaming-ordbok: Detta betyder förkortningarna och uttrycken

Publicerad 22. mar 2018 14:54, uppdaterad 22. aug 2019 13:42

Alla som spelar, eller känner någon spelar, har någon gång stött på olika bokstavskombinationer eller sammansättningar av ord, som inte nödvändigtvis är så logiska. Vi har samlat de mest vanliga och ska förklara för dig vad de betyder.

Syftet med dessa ord och förkortningar är att kunna kommunicera snabbt i en hektisk gaming-match. Genom att använda en internationell standard, kan alla gamers världen över enkelt chatta med varandra, oavsett var de kommer ifrån och vilket språk de talar.

Vi har skapat en ordbok som kanske kan hjälpa dig att få en bättre översikt över de olika gaming-ordern.

Läs också: Kom ihåg detta innan deltar på LAN

Gaming-ordbok från A-W

Abuse

- När man utnyttjar buggar (se längre ned) i ett spel till sin fördel.

Ace

- Har du sopat alla motståndarna av banan på egen hand? Ja, då har du ”acat”.

Adda

- Ska du lägga till en spelare, eller själv blir tillagd, används ofta begreppet adda, alltså att lägga till.

AFK

- Förkortningen betyder ”Away From Keyboard” och betyder att du är borta från datorn.

Aim/aima

- Ett annat ord för sikte/att sikta. Används ofta i första-personsskjutspel, om man exempelvis bommar ett skott kan man säga “Jag har dålig aim idag”.

AoE

- Betyder ”Area of Effect”. Anger färdigheter som påverkar ett område.

APM

- Förkortningen betyder ”Action Per Minute”. Anger hur många handlingar en spelare kan utföra per minut. Denna rörelse är ofta associerad med en grad av färdigheter. Ju högre APM, desto bättre spelare.

Baita

- När du ”baitar”, så lurar eller lockar du motståndarna.

Ban/bannat

- Betyder att någon har kastats ut eller blivit utslängd från spelet. Något som ofta händer om man ”flamar” (se längre ned).

Beta

- Innan ett spel lanseras officiellt kan det hända att man får tillgång till en beta-version av spelet. Det är en av de sista testerna innan lanseringen.

Bot

- En bot är en generell term inom gaming som används för att referera till att karaktärer kontrolleras av en dator. Definitionen av bots har dock breddats till att omfatta spelare som använder tredjepartsprogram för att kontrollera sina karaktärer.

BRB

- Betyder ”Be Right Back” och används om man till exempel ska hämta något att dricka och strax är tillbaka.

Bugg

- Om spelet har ett fel, har det en ”bugg”/spelet ”buggar”. Samma betydelse som ”glitch”.

CC

- Förkortning för ”Crowd Control”. Förmågor som hindrar motspelare eller mobs att röra sig, slåss eller använda vissa förmågor.

Chicken dinner

- Detta är ett uttryck som härstammar från kasinon i Las Vegas, och innebär att du har vunnit. Kort för ”winner winner, chicken dinner”.

Damage dealer

- En spelare som utför mycket skada, men som inte nödvändigtvis tål att få lika mycket tillbaka.

DPS

- Förkortningen betyder ”Damage Per Second”. Anger hur mycket skada en spelare/karaktär kan göra per sekund. Ju högre DPS, desto farligare spelare.

Farma

- Att samla upp mycket av en viktig resurs i ett spel, ofta spelets valuta.

FFS

- Denna förkortning står för ”For  F***´s Sake” och används ofta när man är väldigt frustrerad.

Flama

- Om någon är otrevlig i ett spel säger man gärna att de ”flamar”. En otrevlig spelare kan då sägas vara ”toxic” – och kanske svarar med samma förkortning.

FPS

- Betyder” First Person Shooter” och används i första-personsskjutspel, som till exempel Overwatch och CS:GO.

FPS

- Kan också betyda ”Frames Per Second” som mäter bildhasigheten. Ju högre FPS, desto bättre flyt i spelet.

Free roam game

- Ett spel med ett ikke-linjärt gameplay, som ger större spelfrihet än ett linjärt spel. Spelaren kan utföra uppgifter i slumpmässig ordning. Betecknas som Sandbox Game.

Gank

- Du har blivit ”gankad” om din motståndare har lurat in dig i en dödlig överraskningsattack.

GG

- Står för ”Good Game”. En trevlig förkortning att skicka till medspelarna när matchen är över.

GG EZ

- Betyder ”Good Game, Easy Win”. Används sarkastiskt och anses av många som dålig sportsanda. Använder du uttrycket upplevs du lätt som skrytsam eller överlägsen.

GGWP

- Betyder ”Good Game, Well Played”. Skickas om man är extra nöjd med medspelarnas insats.

GLHF

- Förkortningen betyder ”Good Luck, Have Fun”. Schysst att skicka till medspelarna innan ni startar en ny match.

Glitch

- Om spelet har ett fel, har det en ”glitch/spelet ”glitchar”. Samma betydelse som ”bugg”.

GTG

- Betyder ”Got To Go”.

Heala

- Betyder att ”hela” en spelare som har blivit skadad. Vad för slags effekt läkningen har kommer variera beroende på spel och vilken karaktär du spelar.

Hooka

- Detta uttryck kan självklart ha flera betydelser, men i gaming-världen refererar ”hooka” till det engelska ordet ”hook”, som betyder krok. Det innebär att du fångar någon och drar dem med dig.

LAN

- Står får ”Local Area Network”. Om du och några vänner spelar tillsammans på samma nätverk, eller om ni riggar upp i en gigantisk sal och spelat tillsammans med många andra. Båda delar är vad man kallar ett LAN, som innebär att flera är uppkopplade på samma lokala nätverk

Lagga

- Om spelet hackar, stoppar helt, eller om det är en fördröjning mellan det som händer i ditt och de andras spel, säger vi att det ”laggar”. Kan ofta skyllas på dålig internetuppkoppling, eller att det är något fel med spelets servrar.

Lanea

- I MOBA-spel (se lite längre ned), som League of Legends, har varje lag en bas. Vägarna mellan baserna kallas ”lanes”. Top-lane går uppöver kartan, längs vänster sida. Mid-lane går på mitten, diagonalt över kartan. Bot-lane går nederst, på höger sida av kartan.

Loot

- Har du dödat en motståndare kan du hitta ”loot”, som exempelvis vapen eller andra värdefulla saker.

MMORPG

- Står för ”Massive Multiplayer Online Role-Playing Game” och kännetecknas av att ett väldigt högt antal människor spelar ett RPG tillsammans (se längre ned), till exempel i World of Warcraft.

MOBA

- Står för ”Multiplayer Online Battle Arena”. Detta är en dataspelsgenre där två lag spelar mot varandra på en tvådelad karta. Varje lag har en bas var, och målet är att komma till motsatt sida av kartan och förstöra motståndarnas bas. Varje spelare styr som regel sin egen karaktär. League of Legends och Dota 2 är exempel på populära MOBA-spel.

Mob(s)

- Fiender som inte styrs av spelare.

Meta

- Beskriver det som är starkast och mest populärt just nu i ett spel. Till exempel i spel där det finns olika karaktärer i spel som är starkast för tillfället. Metan ändras oftast hela tiden i de olika spelen.

Nerf

- Du har blivit ”nerfad” om en uppdatering i spelet har gjort att en karaktär, taktik eller ett vapen är mindre kraftfullt.

Noob

- Detta uttryck betyder amatör eller nybörjare. Är du en oerfaren spelare och för något fel, kan du bli kallad ”noob”.

Nt

- Betyder ”Nice Try”.

OMW

- Betyder ”On My Way”. Användbart om du ser en medspelare I trubbel, och snabbt vill signalera att hjälp är på väg.

Patch

- Detta är uppdateringar till spelet. Utvecklarna skriver ofta ”patch notes” som beskriver ändringar som har kommit i uppdateringen.

PvP

- Betyder ”Player vs. Player”. Spelare mot spelare helt enkelt.

Ragequit

- När man blir så irriterad och arg att man stänger av spelet, så har man ” ragequittat”.

Ressa

- Att ressa/ressurection: Försvenskad förkortning för engelska ”to resurrect”. Att återuppliva en död eller döende medspelare, och ta tillbaka den spelaren i spelet.

RPG

- Står för ”Role Playing Game”. En samlad beteckning av ett spel där du går in i rollen av en spelkaraktär och utforskar tillsammans med andra en gemensam fantasi-värld. MMORPG-spel går under RPG.

Sandbox game

- Ett spel där du kan påverka omvärlden i spelet, som att bygga eller riva landskap och byggnader. Sådana spel baseras på att spelaren ska ströva omkring och välja uppdrag själv.

Spawna

- När man har dött i spelet och återupplivas någonstans så ”spawnar” man.

Spells

- I spel som innehåller magi kan man ofta kasta ”spells” för att påverka motståndaren.

Stats

- Information om vilka kvaliteter en spelkaraktär eller ett spelvapen har, till exempel speed, uthållighet eller damage.

Stunna

- Att ”stunna” betyder att man får motståndaren att frysa, så att de inte kan förflytta sig.

Tank/Tanka

- Tankens uppgifter är att avleda motståndarens uppmärksamhet och ta skadan bort från svagare allierade spelare. Resten av motståndarna kan hanteras.

Toxic

- Om det är mycket dåligt uppförande och tjafs i chatten, kan man kalla chatten för ”toxic”. Det kan också användas mot enskilda personer med mycket dålig attityd / beteende.

WP

- Betyder ”Well Played”. Trevligt att skriva om man tycker att medspelarna har gjort ett bra jobb.