Prismatch*Prismatch*
Så här väljer du rätt headset till gaming

Så här väljer du rätt headset till gaming

Publicerad 07. maj 2018 13:41, uppdaterad 22. apr 2021 16:15

Nordiska gamers är kräsna när det gäller datorutrustning, och ljudet är inget undantag. Det är viktigt att ha ljud som matchar grafiken för att uppnå den ultimata spelupplevelsen. Men vad ska du kolla efter i jakten efter ditt nya gaming-headset? Hör vad våra specialister har att säga om val av hörlurar för gaming.

Om headset

Aldrig tidigare har urvalet varit så stort som nu, och bra ljud kommer i alla varianter. Hörlurar delas normalt in i tre huvudkategorier: In-ear, on-ear och over-ear. För gamers är det endast den sista kategorin som gäller, och det är här du hittar kvalitetsljud. Dessa modeller har stora kuddar som täcker hela, och runt, örat. Hans-Egil Sandmo är inköpare och expert på PC-ljud hos Komplett, han berättar att de flesta av dagens bästa headset levererar bra ljud.

Surround-ljud

Sandmo berättar att surround 7.1 är en av specifikationerna du bör kolla efter, och du kommer garanterat höra skillnaden.

- Jag rekommenderar headset med surround. Då hör du alla detaljer i spelet, till exempel var skotten kommer från. Det kommer ge dig en konkurrensfördel.

Ljud-experten preciserar att det inte handlar om äkta surround. På grund av begränsat utrymme är det inte möjligt att leverera äkta surround i ett headset. Det finns nämligen inte fysiskt plats till sju drivare och en sub, däremot är hörlurarna designade för att återskapa ljudet så att det låter som det kommer från olika håll, därav namnet virtuell surround.

- Kolla efter 7.1 surround. De flesta av våra mest sålda headset har det, och du får en virtuell upplevelse av att ljudet kommer från olika håll, säger Sandmo. Så länge programvaran är tillräckligt bra kommer ett 7.1-headset leverera så kallat virtuell surround.

   

Trådlöst vs. kabelbundet

Ingenting är mer irriterande än elektronik som får tomt på batteri mitt under stridens hetta i spelet. Urvalet trådlösa hörlurar är stort, men en viktig variabel är batteritiden. Dessutom är räckvidd en betydande faktor som är värt att kolla. För dig som vill ha bägge delar finns det flera modeller med möjlighet för både trådlös och kabelbunden anslutning. Dessutom finns det gaming-headset som kommer med extra batteri som kan laddas medan det andra är i bruk.

   

USB vs. minijack

Vi har ett stort urval av hörlurar med olika anslutningsmöjligheter, som trådlöst, analog anslutning och USB-utgång. Du kanske tycker det är svårt att välja? Kortfattat kommer ett headset med 3,5 mm stereo ljudkabel ge dig möjlighet att koppla ljud direkt till din trådlösa kontroller. Minijack är därför ett populärt val för konsol-spelare som föredrar PS4 och Xbox som plattform. Om du däremot är på jakt efter stora ljudupplevelser med 7.1 surround och dessutom gillar RGB, är USB det rätta för dig. USB är ofta PC-spelarens förstahandsval.

Se  våra headset med USB-anslutning här.

Steelseries Arctis 1 Trådlös Headset Gamingheadset

Steelseries Arctis 1 Trådlös Headset

Bäst i test - Ljud & Bild 6/6
(30)
Inte i lager. 24 st. förväntas att skickas 6 mars 2024 (osäkert datum)
1 290:-

Mikrofon

Det är vanligt att kommunicera med andra spelare i bland annat multiplayer-spel, därför är mikrofonen viktig. Flera av våra modeller kan reducera bakgrundsljud och eko när du pratar, då slipper resten av laget höra ljuden i bakgrunden. Om du spelar mycket med andra, bör du kolla efter specifikationer med oljud- och ekoreduktion.

Vi frågar Hans-Egil efter råd.

Vad kollar du efter när DU ska köpa nytt headset?

- Jag gillar möjligheten att vika upp mikrofonen. Dessutom bör inte mikrofonen skorra, det är bara väldigt irriterande för dem jag spelar med.

Flera av våra gaming-headset har diskreta mickar som både kan tas av eller vikas upp. Dessa är praktiska när du vill använda hörlurarna även utan mikrofon. Dessutom ökar användningsområdet på dessa hörlurar till annat än enbart framför skärmen.

Vad är skiljer ett gaming-headset från klassiska hörlurar?

- Det som skiljer gaming-headset från traditionella hörlurar för musik är bland annat mikrofonen. Den finns inte på klassiska ljud-headset.

Gaming-headset med justerbar mikrofon.

Spelfunktioner för gaming

Den största skillnaden mellan hörlurar dedikerade för gaming och klassiska modeller, är de extra funktionerna. Genom makroknappar kan du anpassa headsetet så det passar just dig. Flera av våra modeller låter dig anpassa RGB-ljuset för din unika ljusstyrka och komposition mellan de olika färgerna. Programvaran låter dig dessutom ändra och anpassa ljudprofilen för att ge dig din optimala spelupplevelse.

Tillbehör till headset