Smart belysning: Seks nyttige Philips Hue-triks

Smart belysning: Sex användbara Philips Hue-knep

Published at 23. maj 2018 13:17, Updated at 23. maj 2018 13:44

Vakna till ”soluppgång” i sovrummet och få discostämning i vardagsrummet. Dessa tips gör ditt hem både roligare och lite smartare.

Flera aktörer levererar smarta belysningssystem idag, men Hue, som Philips lanserade 2012, är nog det system som flest känner till.

Hue-glödlamporna skruvas i precis som en vanlig glödlampa, och en ”bridge” kopplas till det trådlösa nätverket med en kabel – och vipps så är dina glödlampor ”uppkopplade på internet”. Därefter laddar du ned Philips Hue-appen till din telefon, där du kan styra belysningen oavsett om du är hemma eller någon helt annanstans.

 

SÅ HÄR SER APPEN UT: Välj exakt vilken färg du vill att belysningen ska vara, eller välj bland olika vita toner. SKÄRMDUMP: PHILIPS HUE-APPEN

- Systemet är indelat i tre typer av belysning. Den första är glödlampor som endast har vitt ljus, som kan dimmas med mobil eller strömbrytare. Den andra är ”White ambiance”, där du dessutom kan justera värmen på ljuset. Med den tredje och sista typen kan du välja mellan 16 miljoner färger, och därmed ändra atmosfären i rummet, förklarar Andreas Bahnsen, product marketing manager för Philips Hue Nordic.

Vill du komma igång med smart belysning, kan du köpa ett startpaket som inkluderar glödlampor och en ”bridge” som du kan koppla 50 ljuskällor till. Du kan starta med ett par glödlampor, och när som helst lägga till fler om du önskar det.

Läste du den här? Fem anledningar att byta till ett digitalt dörrlås 

💡 PS! HUE-appen, som du använder för att styra belysningen i hemmet, kommer få en stor uppgradering under de kommande månaderna. Uppdateringen kommer innehålla flera nya funktioner, samt bättre funktionalitet.

Något som är relevant för många, är att Hue-systemet är kompatibilitet med Apple Home Kit och de flesta andra smarta hem-lösningar, som Google och Amazon. Det innebär att du kan styra belysningen genom att prata med Siri eller de andra talassistenterna.

- Det ryktas om att Googles smarta högtalare kommer prata och förstå flera lokala språk inom en snar framtid, och jag tror talkommandon för att styra till exempel belysning kommer att explodera så fort smarta högtalare blir mer populärt.

 

Är du nyfiken och vill ha några bra anledningar att byta till smarta glödlampor? Här har vi samlat sex användbara tips:

1. Koppla belysningen till dataspel eller filmer

En av nyheterna med Philips Hue, som snart kommer, är en egen underhållnings-app som kan ge dig en unik spelupplevelse. Med appen kan du nämligen få belysningen att förändras i takt med det som händer på datorskärmen (oavsett om du har Mac eller PC).

- ”Entertainment”-appen kan användas både till gaming och om du kollar på film eller lyssnar på musik på din dator. Den laddas ned på din dator och kopplar datorn till glödlamporna, förklarar Bahnsen.

Läs också: De bästa sonos-funktionerna

Philips Hur Entertainment-appen kommer lanseras under andra kvartalet 2018, men lanseringsdatumet är i dagsläget inte bestämt. Har du en Razer Chroma- produkt kan du dock integrera Hue när du spelar dataspel redan nu.

- Philips har ingått ett samarbete med Razer, som tillverkar gaming-tillbehör som bland annat tangentbord och möss. Razer Chroma-produkterna har inbyggd belysning och dessa kan du koppla till Hue. När du spelar kommer både tangentbord, mus och Hue-glödlamporna ändra färg anpassat efter det som händer i spelet.

Så här gör du:

Öppna Hue-appen ➡️ Tryck på ”Explore” och ”Hue entertainment” ➡️ Välj ”Getting started” och kolla på videon som förklarar hur du går tillväga.

Se hur Razer och Hue fungerar tillsammans i denna video:

 

 

2. Vakna till ”dagsljus”

Oavsett om du är en gamer eller inte, sova måste vi alla göra – och de allra flesta av oss måste stiga upp till en väckarklocka på morgonen. I Hue-appen kan du lägga in fasta rutiner för när belysningen ska skruva på och av – och har du Hue-glödlampor i sovrummet, kan du lägga in fasta rutiner som låter dig vakta till ett gradvis ljusare sovrum.

GOD MORGON: Med Phiilips Hue kan du få en mycket bättre start på dagen. Du hittar produktlänk till Philips COL längre ned  i artikeln. FOTO: PHILIPS

- Med ”Wake up”-funktion i appen kan du bestämma vilka dagar du ska väckas till ”soluppgång”. Du kan också lägga in flera rutiner, så att ljuset slås på vid olika tider beroende på om det är vardag eller helg, säger Bahnsen.

Men Hue gör inte bara morgonen bättre. Det kan även bara behagligt att justera belysningen innan du går och lägger dig.

 -Du kan sätta varmt ljus på kvällen, så kallad ”relax”-ljus. Det ger en mer avslappnad stämning än kallt ljus.

Så här gör du:

Öppna Philips Hue-appen ➡️ klicka på ” routines” och välj ”wake up” ➡️ Tryck på plus-ikonen. Lägg in ett namn för rutinen, bestäm ett klockslag och välj vilka dagar rutinen ska gälla. Bestäm därefter hur lång ”fade” belysningen ska ha och vilket rum den ska gälla i.

3. Håll inbrottstjuvarna borta

Om du ska på semester eller är bortrest i några dagar, kan du lägga in rutiner i appen så att det ser ut som att någon är hemma.

- Du kan sätta en fast tidsplan, eller välja en tillfällig plan i appen, förklarar Bahnsen, och lägger till att dansk polis har använt Hue som ett exempel på åtgärder som kan förhindra inbrott.

Om du kopplar Philips Hue-appen till ”My Hue”-kontot, kan du också styra belysningen från applikationen, även om din mobil inte är kopplad till nätverket du har hemma. Då kan du tända och släcka belysningen vid olika tidpunkter.

Så här gör du:

Samma tillvägagångssätt som tidigare punkt, men lägg till några fler rutiner.

4. Styr belysningen med rösten

Eftersom Philips Hue är kompatibel med de flesta smart-system, innebär det att om du redan har en smarthögtalare så kan du med stor sannolikhet också styra belysningen med hjälp av den. Har du en iPhone eller iPad kan du också koppla Hue till Hem-appen, så att Siri löser det för dig.

- Röststyrning är först och främst praktiskt, och något som gör det lite enklare att styra belysningen.

Dessa kommandon är exempel som är bra att använda med Siri:

Släcka/tända all belysning, eller i enskilda rum. Exempelvis: ”Släck lampa i sovrum”.

Sätta igång stämnings-belysning eller färgad belysning. Exempelvis: ”Tänd rosa belysning i vardagsrum”.

5. Lek loss med över 800 appar

MÅNGA MÖJLIGHETER: Du hittar flera hundra appar till Hue, men Philips har plockat ut sina favoriter, så du inte behöver gå igenom alla. SKÄRMDUMP: PHILIPS HUE-APP

Har du någon gång övervägt att skaffa en discokula eller en strålkastare? Inte? Om du har Hue är det oavsett överflödigt, eftersom det finns massor av appar som kan ge imponerande dansgolvseffekter med en Hue i taklampan. Det är självklart inte det enda du kan göra med Hue-apparna.

- Eftersom Philips Hue är ”open source” kan alla skapa appar och produkter till Hue. I dagsläget finns det antagligen mer än 800 olika appar tillgängliga, förklarar Bahnsen.

Såg du den här?: Spara ström med dessa gadgets

Inne i Hue-appen kan du hitta Philips egna rekommendationer i myllret av möjligheter. Vill du skapa en extra läskig stämning i hemmet under Halloween till exempel, finns det en egen app till det. Och med ”Hue for kids” kan barnen lära sig allt från alfabetet till att räkna, och belysningen reagerar på svaren. 

Så här gör du:

Öppna Philips Hue-appen ➡️ Tryck på ”Explore” och välj ”App we like” för att se vilka appar Philips rekommenderar.

6. Låt Hue reagera på dina gadgets och händelser

Endast fantasin sätter gränser för vad du kan göra med ”If this then that” (IFTTT), där man programmerar att en sak ska hända när en annan sak inträffar. Lägger du till en Hue-glödlampa eller två, kan de tändas när händelser inträffar. Exempelvis kan en lampa lysa blått när det spås regnväder.

- Har du ett övervakningssystem utanför ditt hem kan du programmera att vissa lampor ska tändas när kameran uppräcker rörelse. Snart lanserar vi utebelysning till Philips Hue, och när Hue ”flyttar ut” får vi naturligtvis ännu fler möjligheter.

Philips nya utomhus-serie kommer bland annat innehålla vägglampor för utomhusbruk, lyktstolpar och trädgårdsbelysning. Produkterna kommer vara tillgängliga under sommaren, men kan förhandsbeställas redan från maj.

Så här gör du:

Skapa ett konto på IFTTT eller läs om hur du kopplar IFTTT till Philips Hue i Hue-appen. Gå till ”Explore”, tryck på ”Friends of Hue” och välj ”IFTTT”.

💡PS! Du kan också lägga till en rörelsesensor som exempelvis tänder belysningen när det är rörelse i rummet.