Prismatch*Prismatch*

MOBILSTYRT: Hemma hos Eirik Norman Hansen är dörrlåset ”smart”. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Smarta hem: Fem anledningar att byta till ett digitalt dörrlås

Varje glömsk person kommer uppskatta att ha en mindre sak att hålla reda på, men det finns fler fördelar med att byta ut det gamla dörrlåset än bara att slippa använda nyckel.

Det kommer ständigt nya tekniker och smarta gadgets som kan göra din vardag enklare. Du kanske redan har en smart-TV, trådlösa högtalare eller glödlampor som du kan styra med hjälp av mobilen. Men de flesta av oss går fortfarande runt med en nyckelknippa – som man lätt glömmer var man har lagt.

Stian Olsen, produktchef hos Komplett,  har själv monterat ett digitalt dörrlås på sin ytterdörr. Han berättar att det är relativt enkelt att installera – så länge du inte har tummen mitt i handen.  

- Det tar ungefär två timmar att byta ut allt och få dörren helt klar. Bruksanvisningen är väldigt enkel att följa och så länge du har en relativt ny ytterdörr, kommer dörrlåset med stor sannolikhet passa, förklarar Olsen.

Är du osäker på om dörrlåset från kommer passa hemma hos dig, kan du hitta mer information på Yale.se under ”Support & FAQ”-sidan här.

Les også: Så enkelt kan du gjøre hjemmet ditt smart

 

Köp Yale Doorman dörrlås HÄR

 

Hemma hos teknikentusiasten Eirik Norman Hansen är även dörrlåset ”smart”, och hela familjen använder en kod istället för nyckel, när de ska låsa upp dörren.

Hansen är administrerande direktör hos företaget Itch Design AS, och håller föredrag om marknadsföring, gadgets, trender och teknik.

 Hansen har summerat fem av fördelarna med det digitala dörrlåset:

 1. Välj mellan kod, app eller nyckelbricka

När du installerar dörrlåset kan du bestämma om varje användare ska ha varsin nyckelbricka och en unik kod – eller om alla ska använda samma kod för att öppna dörren. Dessutom kan alla användare öppna och låsa dörren direkt i appen.

- Hos oss har alla familjemedlemmar varsin kod till dörren. Då kan man se i appen vem som är hemma och när alla har kommit hem, förklarar Hansen och lägger till:

Du kan även köpa extra nyckelbrickor, om du behöver fler än de som ingår till dörrlåset:

2. Lägg in koder som gäller under utvalda perioder

En annan sak som Hansen tycker är väldigt praktisk är att du kan upprätta tidsbegränsade koder för tillfälliga besökare. Om du exempelvis har städhjälp hemma, kan du ge dem en egen kod till dörrlåset.

- Du kan bestämma att en kod ska gälla enbart under en viss tidsperiod, exempelvis endast torsdagar. Det är betydligt säkrare än att använda extranycklar, som lätt kan tappas bort.

- Och skulle koden glömmas bort, kan jag ju enkelt öppna dörren i appen, lägger han till.

 

 

3. Skapa tillfälliga koder som raderar sig automatiskt

Om du väntar på att få ett paket levererat till dörren, eller plötsligt får behov för en hantverkare i bostaden. Då kan du snabbt skapa en tillfällig kod som gäller under 24 timmar.

- Om du inte har möjlighet att vara hemma, är det en väldigt smidig lösning. Dessutom raderas koden automatiskt, så du behöver inte komma ihåg att radera den efteråt, förklarar Hansen.

Såg du den här? Så får du ett smart hem redan idag

Han påpekar att du själv måste bedöma om du kan lita på dem du ger koden till, men skulle det exempelvis gälla en snabb paketleverans kan du enkelt kolla i  appen om dörren har blivit stängd och låst efter att paketet levererades.

Dörrlåset kommer i olika design, så att de kan passa i de flesta hem:

 

Köp Yale Doorman dörrlås HÄR

 

4. Lås dörren automatiskt

När du går hemifrån kan du låsa dörren genom att använda knappsatsen på låset, eftersom du inte har någon fysisk nyckel. Men ett ännu enklare sätt är att aktivera automatisk låsning.

- Då låser sig dörren automatiskt när du går hemifrån. Och eftersom du kan använda både kod, bricka och mobil för att låsa upp, behöver du aldrig vara rädd för att låsa dig ute.

5. Kan kopplas till flera gadgets och tjänster

Om du vill koppla dörrlåset till larmsystemet, finns det flera aktörer som erbjuder smarta lösningar, exempelvis Verisure.

- Du kan göra mycket i den medföljande appen, men om du kopplar låset till ett larmsystem blir urvalet av tjänster ännu större. Du kan exempelvis stänga av larmet automatiskt när dörren låses upp, eller lägga till andra gadgets, som övervakningskameror.

Dessutom ”pratar” låset med både Google Home och Amazon Alexa, så att du kan styra både lås, larm och kameror med hjälp av deras taltjänster. Apple Homekit har dock inte stöd för Yale-låsen i dagsläget, men låstillverkaren själv har annonserat att det kommer.

Videodörrklocka är en av produkterna du kan koppla till låset:

 

Upprättat: 2018.02.14

Senast uppdaterat: 2018.02.14