Are Sørensen i Komplett viser fram de bästa skärmarna

Så väljer du rätt gaming-skärm

Published at 06. jun 2018 12:31, Updated at 23. sep 2019 10:16

Du har precis spenderat tiotusentals kronor på en skräddarsydd speldator. Den blixtsnabba SSD-disken är full av rykande färska spel, grafikkortet spinner igång och processorn jobbar ihärdigt för att verkligen flexa sina muskler.

Det är bara ett problem – allt ska ju visas genom skärmen. Har du inte en bra spelskärm, kan det snabbt bli flaskhals. Vad ska du med hårdvara som levererar 120 bilder per sekund till, om den gamla skärmen du har endast klarar 60?

En bra skärm är en viktig investering för att få ut mest möjligt av dina spel, och det är några väsentliga punkter som är värda att kolla extra på innan du handlar.

- Du ska helst köpa en skärm som är på samma nivå som din dator, säger Are Sørensen, produktchef för skärmar hos Komplett. Han delar sina bästa tips om vad du bör kolla efter hos en bra gaming-skärm.

Det viktigaste: Upplösning och hastighet

Låt oss börja med upplösning. Det finns i stort sett tre olika upplösningar du behöver förhålla dig till: 1080p, 1440p och 4K. Ju högre upplösning, desto bättre bildkvalitet. Det kräver visserligen en del av hårdvaran i datorn att köra spel i 4K-upplösning. En 4K-skärm med alla nödvändiga tekniker är också kostsam. I dagsläget är 1440p-upplösning tillräckligt bra för de allra flesta, och en bra kompromiss mellan bildkvalitet och pris.

Skärmens uppdateringsfrekvens definierar hur stabil bilden är och hur snabbt den reagerar. Här finns det flera varianter att välja mellan: 60 Hz, 75 Hz, 144 Hz, 165 Hz och 240 Hz. Ju högre, desto bättre!

- 144 Hz är ett bra val för de flesta. Hög uppdateringsfrekvens är speciellt viktigt i tävlingspräglade spel, där blixtsnabb respons är viktigt, berättar Sørensen.

Utöver uppdateringsfrekvens, är det också viktigt att kolla om skärmen har stöd för FreeSync- eller G-Sync-teknik. Båda dessa synkroniserar skärmen med grafikkortet i datorn, så att bilden blir ännu mer stabil, snabb och felfri. FreeSync fungerar med AMD, medan G-Sync är utvecklat för Nvidia-grafikkort, så här gäller det att vara medveten och välja tekniken som passar i din dator.

 

Bildkvalitet och responstid?

Det är även smart att vara medveten om vilken skärmteknik du väljer. Valet står mellan så kallade TN-, VA- eller IPS-paneler. TN-paneler är billigare, men har något sämre färgåtergivning och insynsvinkel. Samtidigt har de lägst responstid. IPS-paneler levererar finare färger och bättre insynsvinklar, men har lite sämre responstid. VA-panelerna är mittemellan, de har både bra färger och insynsvinklar, men inte den bästa responstiden.

- De som köper IPS- eller VA-skärmar kan njuta av bättre bild, och leva med en responstid på 4 millisekunder. De som ska spela Counter-Strike eller andra e-sport-fokuserade spel ska helst ha så låg responstid som möjligt, och då rekommenderas en TN-skärm. Nu kommer det till och med skärmar på 0,5 ms, men det är frågan om dina ögon kommer klara att märka skillnaden, säger Are Sørensen.

Utöver allt detta måste du självklart avgöra hur stor skärm du behöver och om du ska satsa på en ultrabred skärm med 21:9-format. Dessa kan göra spelen ännu mer verklighetstrogna.

- Välvda skärmar är något som blir allt mer populärt. Det är inte längre lika dyrt att producera böjda skärmar, så priserna börjar gå nedåt. Ultrawide-skärmar växer också mycket, och 21:9-formatet börjar gradvis bli standard för spelare. Exempelvis börjar flera så kallade MOBA-spel utnyttja formatet till fullo, säger Are Sørensen.

Ares tre rekommendationer:

Budget-skärmen

-Den billigaste skärmen för spel har en snabb TN-panel, med 75 Hz uppdateringsfrekvens och Full HD-upplösning. 75 Hz är det lägsta vi rekommenderar för spel och dessa skärmar passar väldigt bra tillsammans med ett GTX 1050 Ti-grafikkort.

Mellanklass-skärmen

I mellanskiktet rekommenderar Are en böjd skärm från Samsung på 27 tum, med full HD-upplösning, VA-panel och 144 Hz. En skärm, som enligt produktchefen, bör tillfredsställa de allra flestas behov för bildkvalitet, prestanda och design.

- Detta är en skärm som passar perfekt tillsammans med Nvidias RTX 2060- eller 2070-grafikkort, berättar Are.

Entusiast-skärmen

För de mest krävande spelen är det optimala valet denna Acer Preditor-skärm, som Are Sørensen kallar för en klassiker. 1440p-upplösning, hela 165 Hz i hastighet och IPS-panel bör tillfredsställa även de mest kräsna.

- Den finns också i en 4K-utgåva, om man verkligen önskar pressa hårdvaran.

Acer 27" LED Predator G-Sync XB271HU Gamingskärmar

Acer 27" LED Predator G-Sync XB271HU

27" IPS gamingskjerm med 1440 oppløsning, 165hz,  Nvidia G-Sync og ULMB.
(45)
Inte i lager. 50+ st. förväntas att skickas 24.aug.2020 (osäkert datum)
6 490:-