Så laddar du mobilen snabbare

Så laddar du mobilen snabbare

Published at 06. jun 2018 12:32, Updated at 14. jan 2019 12:21

Hur du laddar din mobiltelefon kan ha en stor inverkan på hur snabbt den laddas - med några enkla "knep" kan du ladda batteriet både säkrare och snabbare.

Du har helt säker hört att du bör undvika att ladda mobilen på natten, om laddaren fattar eld och börjar brinna. Trots detta väljer många att ladda den på natten, säger Jon Berge, Informationschef på If skadeforsikring, till Smart. 

Även om det utan tvekan kan vara praktiskt att vakna till en fulladdad telefon, är det inte särskilt klokt, understryker Lars Christen Förisdal, som är marknadschef för datorer, surfplattor och mobiler på Komplett.   

SMART LADDNING: Lars Christen Förisdal tipsar om hur du kan ladda snabbare och säkert.

Tidigare avrådde man mot att lämna mobilen i laddaren under en lång tid på grund av att batteriet kan skadas. Batteriet i dagens nya telefoner har dock blivit «smartare» och stoppar laddningen när telefonen är fulladdad. Men det finns ett argument experten anser bör tas på allvar - och det är brännskador.

- Du bör undvika laddning över natten och i varje fall aldrig ladda telefonen vid sängen. Gaserna som genereras vid mobilbrand är mycket giftiga, och de kan i värsta fall göra dig medvetslös innan du ens märker något, säger Förisdal. 

Hans rekommendation är att du är vaken och närvarande när du laddar din mobil eller surfplatta.

- Använder du telefonen en hel del under dagen kan ta med dig en laddare eller nödladdare i handväskan, ifall batteriet tar slut. 

Läs också: Hur man blir en mästare på Google-sökning

Här är expertens «trick» för hur du kan ladda på ett säkert och effektivt sätt:

1.  Undvik att ladda ut helt

Förr i tiden rekommenderades det ofta att låta telefonen ladda ur helt, åtminstone då och då för att återställa batteriet. Men det rådet är föråldrat, enligt Förisdal. Med dagens telefoner bör man istället undvika att ladda ur helt. 

 - Om batteriet tar slut mellan laddningarna finns det risk för att batteriets livslängd minskar. Moderna telefoner bör laddas i små doser åt gången. Helst bör batteriet ständigt hållas mellan 40-60 %, så att du bara laddar det när det går under 40 % och slutar ladda när det når 80 %.

2. Sätt telefonen i flygplansläge

Om du har ont om tid och inte får ångest av att vara utan kontakt med omvärlden för en liten stund, bör du aktivera flygplansläget på telefonen. Då slå du av både WiFi, mobildata och Bluetooth, och sparar därför ytterligare ström till dessa funktioner - och detta kommer att maximera effektiviteten av laddningen.

3. Använd inte datorn

Att ansluta en laddare till USB-porten på datorn är bekvämt, men oftast ineffektivt. Enligt experten ger datorn vanligtvis mindre ström än en vanlig väggladdare, vilket innebär att det tar längre tid att ladda telefonen. 

4. Avsluta strömtjuvar 

Många appar drar mycket ström även om du bara har dem på i bakgrunden. Kontrollera vilka appar som använder mest ström och avsluta dem, då kan du ladda snabbare och få längre batteritid när du är klar med att ladda telefonen.

- Särskilt appar med automatiska uppdateringar och nedladdningar slukar mycket ström, tillägger experten. 

💡TIPS! Gå till "Inställningar" och sedan "Batteri" för att se vilka av dina appar som drar mest ström. Du kan också sätta batteriet på "sparlåga"-läge för att minska energiförbrukningen tillfälligt tills du kan ladda på nytt.

5. Använd den ursprungliga laddaren

Korrekta CE-märkta produkter ska vara tillverkade i enlighet med en säkerhetsstandard. Detta säkerställer att produkten inte ska ge personskada, stötar eller fatta eld. 

- Se till att ha rätt utrustning. Det säljs många billiga laddare på nätet, men kvaliteten är ofta därefter. Håll dig till auktoriserade leverantörer, råder Förisdal.