Prismatch*Prismatch*
Spillene alle foreldre bør kjenne til

Barn och gaming: Spelen alla föräldrar bör känna till

Publicerad 28. jun 2018 15:07, uppdaterad 28. jun 2018 15:25

Många föräldrar vet inte vilka spel barnen spelar, eller vad de handlar om. Här är översikten över spelen som barnen spelar mest just nu.

Nästan alla svenska barn spelar spel på någon plattform, det visar statistik från Ungar & medier 2017.

Espen Harring, produktansvarig för spel hos Komplett, tycker att man som förälder bör hålla sig insatt i det barnen intresserar sig för, men erkänner att det inte alltid är lika lätt att ha fullständig översikt.

- Till dem med yngre barn skulle jag rekommendera Nintendo Switch, eftersom det är en konsol du lättare kan låta barnen gå lös på. Nintendo är kända för att ha mycket bra innehåll för barn, så du behöver inte oroa dig för att det ska vara skadligt. Nyligen kom Hello Kitty Cruiser, Donkey Kong och Kirby till exempel, säger han.

SPEL-EXPERT: Espen Harring i Komplett delar sina tips till föräldrar med barn som gamer. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

«Alla» spelar Fortnite

Har du lite större barn bör du känna till spelet Fortnite, som har en rekommenderad åldersgräns på 12 år, förklarar Harring. Spelläget ”battle royale”, där du kämpar mot 99 andra spelare, kan spelas gratis på iOS-enheter, PC och Mac, Xbox och Playstation – och har på kort tid blivit extremt populärt.

- Väldigt många, även barn under 12 år, spelar Fortnite nu. Spelet innehåller skjutande men inte ett stort fokus på våld och blod, till skillnad från många andra skjutspel.

Kjellaug Tønnesen, rådgivare i den norska organisationen Barnevakten, säger att de får många förfrågningar från föräldrar angående det spelet.

- Fortnite är enormt stort och många frågar oss om det spelet, och tycker det är svårt att hålla åldersgränsen eftersom det är så populärt, säger hon.

Organisationen rekommenderar inte spelet till yngre barn, även om grafiken påminner om en tecknad film och det inte är så mycket blod och våld. Barnevakten påpekar att de har tillit till den europeiska standarden för åldersmärkning (PEGI), men understryker att det är en rekommenderad åldersgräns och det är föräldrarna som måste avgöra om spelet som barnet önskar spela är lämpligt eller ej.

- Även om grafiken är enklare än skjutspel med 18-årsgräns är det många föräldrar som inte vill att barnen ska spela skjutspel där man ska döda varandra. Spel är en social grej, och det handlar ofta om att ha de rätta spelen och att kunna vara med sina kompisar online, säger Tønnesen och lägger till:

 - Vi rekommenderar föräldrar till de yngsta att prata med barnet om spelandet, och om det är möjligt vara i framkant och göra gemensamma avtal med föräldrarna i samma skolklass. Fördelen med Fortnite är att barn som är 12 år eller äldre har fått ett alternativ till 18-års actionspel. 

 

Läs också: Åldersgränser på spel: Detta innebär det

 

POPULÄRT: Spelet Fortnite har blivit väldigt stort på kort tid. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Startar ofta med Minecraft

- De flesta barnen börjar med spelet Minecraft, det är ett typiskt ”första spel”, och sedan går de vidare till andra spel med tiden, till exempelvis Fortnite där en viktig del i spelet är att bygga, precis som i Minecraft, förklarar Harring.

Populärt med mobilspel där man uppmanas till köp i spelet

Många barn spelar också på mobilen – inte bara på dator och konsol. Även här har den norska organisationen Barnevakten rekommenderade spel, exempelvis Hay Day och Moviestarplanet, som i utgångspunkt är gratis och spelas på iOS-enheter eller Android-telefoner.

- Det som är lite oroväckande med sådana spel är att det ofta är uppmuntras att man ska köpa saker i spelet.

Det är även vanligt i stora spel som FIFA och Fortnite, men på mobilen har du ofta redan registrerat ett konto och lagt in dina kortuppgifter. Spelar barnen på mobilen, bör du se till så att de inte spenderar en massa pengar på spel, säger Harring.

Barnevakten har fått flera ärenden den senaste tiden angående konsumtion på sexsiffriga belopp, speciellt i Fortnite, men även i Overwatch och FIFA.

- Det blir väldigt frestande att skaffa sig extra utrustning, och många köper sig status i spel med äkta pengar – precis som man gör med märkeskläder och likande i det verkliga livet. Vår erfarenhet är också att en del barn inte förstår att de spenderar riktiga pengar. Vi rekommenderar föräldrar att sätta sig in i möjligheten för att avgränsa köp i spelen – oavsett om det är på konsol, eller i mobilspel, lägger Tønnesen till.

Spelen som är mest populära hos barn just nu

FIFA (Playstation, Xbox) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från tre år. Spelet är det största och mest populära fotbollsspelet på marknaden. Kan spelas i flera olika lägen.

Minecraft (Playstation, Xbox, PC, Mac) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från sju år. Spelet har två olika lägen: ”survival” och ”creative”. I ”survival”-läget gäller det att bygga, skaffa mat och bekämpa digitala monster. I ”creative”-läget är det en större fokus på byggandet och kreativiteten.

Overwatch (Playstation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 12 år. Välj mellan olika hjältar och kämpa mot ett annat lag tillsammans med dina vänner. Detta är ett skjutspel som har blivit väldigt populärt, båda bland barn och vuxna.

Grand Theft Auto V (GTA) (PlayStation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 18 år. Detta spel är känt för att innehålla mycket brutalt våld, och en viktig poäng i spelet är helt enkelt att döda.

Call of Duty: WWII (PlayStation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 18 år. Det finns en rad spel i Call of Duty-serien. Det senaste spelet utspelar sig under andra världskriget och du kan välja att spela mot andra online, som Singel Player, eller i ”överlevnadsläge” där du måste bekämpa nazistzombies.

Counter-strike: Global Offencive (CS:GO) (PlayStation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 18 år. CS har i flera år varit ett av de största förstapersonsskjutspel på marknaden. Varje spelare är med i ett av två lag: terroristerna eller anti-terroristerna, och poängen är antingen plantera en bomb vid olika mål, eller stå överlevande på slutet.

Fortnite (PlayStation, Xbox, PC, Mac, iOS) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 12 år. I spelet måste du kombinera både skjutande och byggande för att stå som sista överlevande. Grafiken liknar en färgglad tecknad film, till skillnad mot många andra skjutspel.

Roblox (Xbox, PC, iOS, Android) – rekommenderad ålder (PEGI) från sju år. Här kan du spela spel som andra användare har skapat, eller kan du bygga ditt eget spel från grunden. Grafiken påminner om Minecraft. Det uppmuntras att man ska köpa saker i spelet, och flera av spelen är olämpliga för yngre barn.

The Sims 4 (PlayStation, Xbox, PC, Mac)   rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 12 år. Skapa ditt eget hem, bygg relationer med andra ”simmar” och starta en karriär. Mild form av våld och antydningar till nakenhet är anledningen till åldersrekommendationen.

PlayerUnknown's Battleground (PUBG) (PlayStation, Xbox, PC, iOS, Android) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 16 år. I likhet med Fortnite är detta ett “battle royale”-spel, där det gäller att stå som sista överlevande av totalt 100 spelare. Du kan spela skjutspelet ensam, eller i lag på två eller fyra.

REALISTISK: PUBG har en mer verklighetstrogen grafik än Fortnite. ILLUSTRATION: PUBG

Hay Day (iOS, Android) – rekommenderad åldersgräns från fyra år i App Store. I detta mobilspel bygger du din egen gård med djur och grödor. Det uppmuntras till köp i spelet.

Rocket League (PlayStation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från tre år. I Rocket League kombinerad bilkörning med bollspel, och du ska helt enkelt skjuta bollen i motståndarens mål genom att styra en racerbil. Spela online mot andra spelare, mot en vän eller ensam.

Subway Surfers (iOS, Android) – rekommenderad åldersgräns från nio år i App Store. Kom undan vakten och hans hund genom att springa, hoppa och surfa mellan tåg och olika hinder. Samla pengar under tiden i spelet för att köpa ”powerups”.

Clash Royale (iOS, Android) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från sju år, men utvecklarna bakom spelet rekommenderar inte till spelet till barn under 13 år. Med hjälp av strategiskt tänk ska du i Clash Royale få ned motståndarnas torn – och se till att motståndarna inte fäller dina. Du kan få extra resurser genom att spela, men du kan också köpa fördelar i spelet genom att använda äkta pengar.

Clash of Clans (iOS, Android) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från sju år, men utvecklarna bakom spelet rekommenderar inte spelet till barn under 13 år. I likhet med Clash Royale är detta ett strategispel, men här ska du bygga din egen stad och träna dina soldater innan du  möter de andra spelarna. Även detta spel uppmuntrar till köp i spelet.

Battlefield 1 (PlayStation, Xbox, PC) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 18 år. I detta action-spel spelar du mot andra online, eller som singel player. Spelar du online handlar spelet om att utplåna motståndarlaget – i krigsflyg, som fotsoldat eller i en helt annan roll. Varje soldat fyller nämligen en roll i sitt lag.

Candy Crush (iOS, Android)  rekommenderad åldersgräns från fyra år i App Store. Lös olika ”pusselspel” genom att flytta och förstöra godis. Här kan du spela i en evighet – det finns nämligen en trillion olika banor att spela! Har du inte fler liv kvar, kan du köpa fler liv, men du kan också spela spelet utan att spendera några pengar.

League of legends (PC, Mac) – rekommenderad åldersgräns (PEGI) från 12 år. Detta är ett MOBA-spel (multiplayer online battle arena), där du spelar med andra online. Varje match utspelar sig på en fyrkantig arena, där det gäller att ta sig från den ena änden av kartan till den andra, och tillsammans med ditt lag ska du förstöra motståndarlagets torn och bas. Spelet har inte mycket fokus på våld och blod, även om du alltså måste slåss mot motståndaren.