På DreamHack samlas flera tusen åskådare för att kolla på när deras e-sporthjältar krigar ”IRL”.

Vill du bli bäst på e-sport? Så förbereder sig proffsen för turnering

Published at 23. aug 2018 14:34, Updated at 02. nov 2018 13:22

Datorspel har blivit en ”elitidrott” och i likhet med andra sporter krävs det mycket träning och förberedelser för att bli bäst.

I juni samlades över 50 000 ivriga gamers och spelentusiaster i Jönköping för att besöka DreamHack Summer – väldens största digitala festival och en av de viktigaste samlingspunkterna för den internationella e-sport-scenen.

Under hela DreamHack arrangeras det en rad stora och små turneringar, där en del av de bästa utövarna från hela världen deltar i tävlingar i flera stora spel.

Men vad krävs egentligen för att bli bäst? Vi tog ett snack med två av Norges lovande e-sporttalanger för att ta reda på vad som egentligen krävs för att lyckas i en turnering.

- Det gäller att tänka ut bra strategier

Levi "Ivel" Haakenstad Sørensen, tidigare kapten för PUBG-e-sportlaget i spelorganisationen Spett Gaming, har aktivt hållit på med e-sport i lite över ett år och är redan med på listan över topp 50 solo-spelare i Europa. De bra resultaten har självklart inte kommit av sig själv. Under det senaste året har Sørensen spenderat över 2500 timmar på träning och deltagit i turneringar både hemma och utomlands.

Läs också: Dessa grabbar ligger bakom DreamHacks snyggaste dator

 

GAME ON: Levi «Ivel» Haakenstad Sørensen är redo för PUBG-tävling. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Under DreamHack Summer representerade han Spett Gaming i Dreamhacks Duo PUBG-turnering, tillsammans med Tor Erling «LittleFix» Ruen. Efter flera timmar av intensivt spelande slutade grabbarna till slut på en andra plats – och 7500 kronor extra på kontot.

— Det viktigaste jag kan göra inför en turnering är att vila. En del spelare tränar hela tiden fram till tävlingsstart för att bygga upp bra energi. Jag väljer hellre att ta det lugnt, kanske sova lite, och hellre tänka ut strategier, säger Sørensen och lägger till:

– Jag tränar självklart mycket dagarna innan tävling, men behöver inte värma upp min ”aim” minuterna innan tävlingsstart.

Han berättar att det är en stor skillnad att spela på stora arrangemang och att spela hemma i trygga miljöer och rutiner. Men även om yttre omständigheter kan påverka ditt spel, är det viktigaste att du har en lagt upp en bra taktik.

FOKUSERAD: Trots trånga omgivningar och motspelare tätt inpå, klarar Sørensen att hålla huvudet kallt. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

- I PUBG är inget spel likt. När du spelar i en turnering kommer de inledande rundorna ge dig en känsla av hur dina motståndare spelar. Använd detta och lägg en plan därefter, tipsar Sørensen.

– Dessutom är det avgörande att du har bra kemi med dina medspelare. Spendera tid på att hitta ett lag du spelar bra med. 

Just nu är Sørensen ”freelance”-spelare och spelar för olika lag och organisationer, under tiden han är på jakt efter ett nytt lag som passar honom. Vid sidan av jobbar han på sjukhus och har tagit en paus från sina studier till sjuksköterska.

- Som det är nu kan jag inte leva på enbart spelandet, men jag trivs bra med att kombinera ett deltidsjobb på sjukhuset med gaming på fritiden. Dessutom är det bra att ha något att falla tillbaka på. Men jag leker ständigt med tanken att satsa allt och starta mitt eget lag.

Gamer? Läs denna: Detta bör du tänka på för att välja rätt gamingmus

Siktar mot stjärnorna

En som redan har startat sitt eget lag, är gamer och dessutom ”YouTuber”, är Joachim Haraldsen. Efter flera år med fullt fokus på videoproduktion för kanalen ”Noobwork”, vill Haraldsen nu testa lyckan inom e-sport. Därför har han startat Fortnite-laget ”Octagon” tillsammans med en kompis.

 

SATSAR: Joachim Haraldsen och ”Octagon” är redo för att ta e-sportvärlden med storm. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– Till DreamHack hyrde vi in fyra duktiga spelare från Danmark, som redan har bevisat att de kan hävda sig mot de bästa och jag var manager. Målet är att etablera oss internationellt, säger Haraldsen.

Under DreamHack samlades laget för allra första gången, för att delta i DreamHacks Fortnite-turnering. Målet med turneringen var först och främst att bygga upp erfarenhet och skapa bra dynamik i laget – men Haraldsen har själv en tydlig bild av vad som krävs för att lyckas.

– För att bli bra på e-sport måste man våga ta striden mot spelare som är bättre än dig. Om man förlorar måste man kolla på ”replays” och lära sig av sina misstag, säger Haraldsen.

Han påpekar också att grabbarna i ”Octagon” kommer ha fokus på fysisk träning som är en del av förberedelserna till turneringar.

 

SLITSAMT: Även proffsspelare måste ta en paus mellan matcherna. Här är e-sportlaget Fnatic, en av de största höjdpunkterna under DreamHack Summer. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

– Skall du spela på en scen i sex timmar i sträck, måste du vara i bra form.

Laget ”Octagon” och Haraldsen satsar på VM i Fortnite – med en prispott på svindlande 100 miljoner dollar.

- Med hårt jobb och dedikerade spelare, hoppas jag att vi kan bli världens bästa, säger Haraldsen.

Aldrig besökt DreamHack? Åtta anledningar till att sätta DreamHack på din "bucket-list"