Festquiz

Guide: Så gör du ett succéquiz till festen

Publicerad 11. dec 2018 11:26, uppdaterad 04. sep 2019 13:25

December är en månad som är fylld av roliga fester och mingel. Är du i julbordskommittén, eller bara ute efter att liva upp julfesten? Då bör du kolla på detta.

– ”Alla” gillar quiz, och det är ett superbra sätt att engagera människor på, säger Jon Inge Kolden, president i Norges Quizförbund.

Han har vunnit norska mästerskapet i sportquiz tre gånger, och har varit med i VM och EM flera gånger.

– Kom ihåg att det ska vara kul att quiza. Läs därför på lite om din publik innan du sätter ihop quizet. Har du till exempel en motorcykelentusiast på jobbet? Se till att lägga in en fråga om motorcyklar. Alla bör känna att de kan svaret på minst en av frågorna, säger Jon Inge Kolden.

Testa ditt quiz

Han poängterar också att variationen är viktig, både vad gäller teman och svårighetsgrad. Ett riktigt succéquiz innehåller allt från nyhetselement till "fun facts".

– Se till att balansera svårighetsgraden på dina frågor. Det får inte vara för många svåra och inte heller för många enkla. Här är det bara att pröva sig fram – testa gärna på en mindre publik först, råder han.

– Och kom ihåg att deltagarna inte nödvändigtvis har samma intressen som du. Dina egna intressen och preferenser bör inte påverka utformningen av quizet.

Läs också: Så blir du bäst i kompisgänget i FIFA 19 

Det finns flera olika program du kan använda för att skapa quiz-stämning på julfesten. Den norska quiz-appen Kahoot har drösvis med användare världen över.

– Kahoot gör det mycket enklare att skapa ett quiz och vem som helst kan göra rolig underhållning med hjälp av den här appen. Du kan använda både videor och bilder i dina frågor, och deltagarna får svarsalternativ och betänketid. Stämningen blir garanterat bra.

 

Nedan följer en guide till hur du använder den populära quiz-appen:

Många möjligheter i Kahoot

Det är gratis att använda Kahoot, och det är bara du som ska göra ett quiz som måste registrera dig. Deltagarna behöver varken registrera sig eller installera någon app för att vara med, och de svarar enkelt med hjälp av sin mobiltelefon. Appen passar bäst för individuella tävlingar.

Gör ett Kahoot-konto

Registrera dig och logga in. Gör sedan en ny Kahoot. Välj "Quiz", ge quizet ett namn, välj språk och pubilk – och tryck "Go".

FOTO: SKÄRMDUMP KAHOOT

Hitta på bra frågor

Kom på bra frågor. Du kan hitta inspiration i andra quiz som du får tillgång till via Kahoot. Skriv dina frågor i fältet ”Add question”. Under frågan lägger du in svaren, du kan välja upp till fyra olika alternativ.

Tips! För att piffa upp quizen kan du lägga in bilder till varje fråga.

FOTO: SKÄRMDUMP KAHOOT

Lägg in tidsbegränsning

Du får fritt välja hur mycket betänketid deltagarna ska få, och vilka frågor som ger poäng. Deltagarna får nämligen poäng för det rätta svaret och hur fort de svarar.

FOTO: SKÄRMDUMP KAHOOT

Kör igång quizet!

När du är klar med alla punkter ovan är du redo att starta quizet. Allt du behöver nu är entusiastiska deltagare, en stor skärm och en mobil.

Koppla datorn till teven eller en annan stor skärm, och välj ”My kahoots” från menyn överst. Därefter är det bara att välja ”Play”.

Deltagarna måste öppna www.kahoot.it från mobilen och slå in PIN-koden som står överst på skärmen. Deltagarnas namn kommer dyka upp i en lista på skärmen. När alla som ska vara med är inne trycker du på ”start”.

Utse en vinnare

Kahoot berättar hela tiden vem som leder, och till slut vem som vinner. Varje gång deltagarna har kommit vidare i quizen får du nämligen upp en skärmbild med en översikt av vilka som har svarat rätt. Du får också tillgång till en poänglista som visar vem som leder.

 

Gör musik-quiz

Tänker du att det måste finnas laganda och musik för att få till den rätta stämningen på festen?

Genom Spotify kan du göra en annan typ av quiz än med Kahoot. Bestäm dig för tre kategorier – till exempel låtar från 80-talet, 90-talet och filmmusik.

Dela in deltagarna i lag, spela små snuttar av tio låtar i varje kategori, och låt lagen gissa sig fram till rätt artist/band och låtnamn. Ge ett poäng för rätt svar och två poäng om både artist och låtnamn är rätt.

En annan rolig twist på musikquizet är att spela delar av en låt, och därefter låta deltagarna gissa sig fram till de nästa fem orden i texten. Här blir det garanterat många och roliga diskussioner.

Tips! Lägg din egen musiksmak åt sidan och se till att välja tidsepoker eller genrer så att många blir engagerade i quizen.