Robotdammsugaren som kommer åt överallt

Har du funderat på att låta en robot fixa snyggt hemma?

Published at 07. jan 2019 09:49, Updated at 18. feb 2021 10:26

Med en robotdammsugare som kan kopplas upp mot ditt WiFi och en app i telefonen kan du fixa hushållsarbete – även när du inte är hemma.

– Om du ska köpa en ny dammsugare idag bör du fundera över var och hur mycket du egentligen dammsuger. Behöver du till exempel flytta roboten från våning till våning kanske du borde slå till på en vanlig dammsugare i stället. Om du däremot städar främst på en våning eller bor i enplan, då är en robotdammsugare ett fantastiskt köp, förklarar Kompletts vitvaruexpert Kjell-Inge Aarset.

Roborock S6 MaxV Robot Dammsugare Svart Robotdammsugare

Roborock S6 MaxV Robot Dammsugare Svart

AI 3 timmars batteritid, WiFi-anslutning för fjärrstyrning
(102)
100+ st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
4 990:-
FLEX 177:- /månad

Robotdammsugaren tar bort både damm, hår och skräp, samt kommer enkelt över hinder som låga dörrtrösklar. Du kan dessutom sätta upp virtuella väggar, antingen med tillbehör eller i medföljande apparna, så att roboten inte kommer förbi.

Men den allra största fördelen med en robotdammsugare är att du slipper göra jobbet själv.

– Jag kan inte se vad den kunde göra bättre. Den dammsuger när jag har planerat att den ska göra det, skickar mig en notifikation när den är klar – och gör jobbet riktigt bra, säger Anders Grimstad, som jobbar med teknik- och plattformstrender hos Schibsted.

NÖJD: Anders Grimstad kan inte komma på något som Roborock kunde göra bättre, så nöjd är han. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Smarta sensorer

– Dammsugaren har flera sensorer, som bland annat gör att den inte faller ned för trappor. Sensorn på toppen skapar en karta av rummet, med hjälp av den planlägger dammsugaren sin rutt. Men sensorerna på de flesta modeller ser inte kablar och andra likande hinder, så det är bra att städa undan det från golvet.

Styrs via app

I appen kan du bland annat ge dammsugaren ett namn och sätta upp fasta rutiner för dammsugning.

– Dessutom kan du markera områden av lägenheten inne i appen och välja att dammsugaren ska rengöra endast där. Till exempel endast i köket, förklarar Grimstad.

FULL KONTROLL: Med denna app kan du själv välja hur robotdammsugaren ska rengöra och sätta upp fasta rutiner. FOTO: VG PARTNERSTUDIO 

Bra kapacitet

De flesta Roborock-modeller har en batterikapacitet på 2,5 timmar eller mer, och det räcker för att dammsuga upp till 250 kvadratmeter på en laddning. Det är mer än vad de flesta robotdammsugare på marknaden klarar. 

- Och så fort den är klar, eller om den har lite batteri, kör den tillbaka till laddstationen.

Kan även moppa

En listig tilläggsfunktion är att denna robot även kan moppa ditt golv. Du fyller bara upp vattentanken och fäster en mopp på undersidan, så droppar Roborock lite vatten på den medan den sveper över golvet. En bra funktion för att ta bort lite extra smuts, men naturligtvis inte att jämföra med en riktig mopp.

Kommer över trösklar

De flesta robotdammsugare kan komma över små hinder i ditt hem, och det kan så klart även Roborock. Trösklar på upp till två centimeter går som en dans och den kan även dammsuga mattor. 

- Skulle den fastna någonstans, stänger den av sig efter en stund och skickar ett besked till dig i mobilen.

INGA HINDER: Dörrkarmar och mattor stoppar inte Roborock från att få jobbet gjort. FOTO: VG Partnerstudio

Styr med Google Home

Har du Google Home hemma kan du styra dammsugaren genom att prata med högtalaren – eller till Google Assistent-appen på din telefon. Allt du behöver göra är att koppla robotdammsugaren till Google Home i appen.