,

Vilken kaffemaskin ska du välja?

Publicerad 11. jan 2019 09:42, uppdaterad 01. feb 2022 10:33

Ska du köpa ny kaffemaskin och funderar på vilken du ska välja? Då är du inte ensam. Vi har samlat de vanligaste frågorna runt kaffe och val av rätt kaffemaskin. Bjørn Grydeland är pressansvarig hos Norsk Kaffeinformasjon och hjälper oss att besvara en rad funderingar.

I Norden ligger vi på världstoppen när det kommer till kaffekonsumtion. Hela sju av tio norrmän dricker kaffe och det utgör hela 12 miljoner koppar per dag. Det är alltså inte konstigt att Komplettkunder har många frågor gällande sina köp av just kaffemaskin.

Vad är hemligheten bakom gott kaffe?

Enligt Grydeland är det enkelt att tillreda gott kaffe om man följer tre enkla regler:

1. Färskt och gott kaffe.
2. Rent vatten och ren utrustning
3. Rätt dosering (Kaffe.no rekommenderar minst 60 gram kaffe per liter vatten, bortsett från bryggning av Espresso).

Välj rätt malningsgrad

– Vid användning av hela bönor måste man vara noggrann med att ha rätt malningsgrad. Till exempel kommer grovmalt kaffe bli underextraherat i en kaffebryggare och det resulterar i tunt kaffe. Färdigmalt kaffe som du köper i butiken skall följa en standard för malningsgrader, så då är man på säkra sidan, säger Grydeland.

Olika typer av malningsgrader

Filtermalt
Kontakttid 4-6 minuter. Används i kaffebryggare och vissa helautomatiska maskiner.

Presskannamalt
Kontakttid 5-7 minuter. Används i presskannor i olika storlekar.

Kokmalt
Kontakttid 6-8 minuter. Används i stora kaffemaskiner på 5 liter eller mer, samt kokning i kanna.

Espressomalt kaffe har ingen standard malningsgrad. Kaffet mals i justerbara kvarnar så att det anpassas till den enskilda maskinen.

Källa: Kaffe.no

Vilken kaffemaskin bör jag välja?

Kaffe.no rekommenderar att välja en kaffemaskin efter ditt behov. Blir det oftast en snabb kopp på morgonen och en kopp efter middagen? Har du ofta många gäster som du bjuder på kaffe? Hur många är det i hushållet som dricker kaffe? Är du kaffeintresserad och bryr dig om kvaliteten på kaffet? Det är utifrån dessa frågeställningar du ska köpa kaffemaskin.

– De flesta i Skandinavien håller fast vid kaffebryggaren, även om både kapselmaskiner och olika helautomatiska kaffemaskiner har etablerat sig på marknaden. Kaffebryggaren är enkel, och de godkända bryggarna kan leverera gott kaffe.

Många kapselmaskiner erbjudar olika koppstorleka. Nespresso Vertuo Next Delux by Krups gör kaffe upp till 410 ml, alltså en hel kanna.

För ensamhushåll blir kanske en kaffebryggare med stor kanna för mycket. En rad tillverkare har sett detta och har därför modeller där man kan välja bryggning av endast en kopp.

– Många väljer ”en-kopps-lösningar” där man trycker på en knapp och får kaffe direkt i koppen. Både kapsel och pods blev väldigt populära när de introducerades, och försäljningen av helautomatiska kaffemaskiner har tagit sin del av marknaden, säger Grydeland.

Se vårt stora utbud av kaffemaskiner och tillbehör.

Handbryggning på väg tillbaka

Grydeland berättar att de manuella bryggmetoderna är tillbaka, gärna med filterlösningar.

– Att handbrygga blev enormt populärt bland kaffeintresserade för drygt 10 år sedan och nu erbjuder kaffebarer världen över detta, gärna kokt på Hario V60 eller Chemex. Många nordbor har detta utöver en kaffemaskin. Även presskannan lever kvar hos många kaffeglada människor, berättar kaffeentusiasten.

Vad är den största skillnaden mellan kaffebryggare och automatiskt maskin med kvarn?

– Själva metoden är annorlunda. Den helautomatiska maskinen brygger kaffe under tryck, medan i bryggaren rinner vattnet igenom kaffet i filterhållaren och ned i kannan. Smakmässigt ger det några skillnader och den så kallade munkänslan är olik. I det filtrerade kaffet är sediment och fettämnen borta, kaffet blir därför klart. Kaffe under tryck bildar ett lager av skum på toppen, kaffet är inte filtrerat och munkänslan blir därför annorlunda.

Med helautomatiska maskiner har man flera valmöjligheter, från en liten koncentrerad espressoliknande kopp, till stor kopp svart kaffe, precis som de flesta nordbor föredrar. Den är enkel, snabb och bekväm.

– Flera av de automatiska maskinerna har också möjlighet att skumma mjölk. Då kan man göra en cappuccino på köksbänken, något som många värdesätter, berättar han.

Bör man mala kaffebönorna själv oavsett bryggmetod?

– Kaffe är en färskvara. Kom ihåg att hela bönor också blir gamla, även om de bevarar smak och arom något längre än malt kaffe. Gammalt kaffe smakar inte gott. Hållbarhetsdatumet står på påsen.

Om du har investerat i en kvarn är det naturligt att köpa hela bönor och mala precis innan bryggning. Kom ihåg att ljus och luft försämrar kvaliteten snabbt, så se till att förvara kaffet i originalförpackningen i ett tätt och mörkt utrymme, tipsar Grydeland.

Är det värt att betala lite extra när man ska köpa kaffemaskin?

– Ja, men var medveten om vad du betalar för. Snygg design är ingen garanti för det bästa resultatet i koppen.

Grydeland rekommenderar att kolla om kaffemaskinen er godkänd av European Coffee Brewing Centre (ECBC), en certifiering som ger garanti på att kaffet blir bryggt i korrekt temperatur och rätt tid. Dessa kaffemaskiner har en markering i form av ett ovalt märke

GARANTERAT GOTT KAFFE: Kolla om din kaffemaskin har ett ECBC-märke. FOTO: KAFFE.NO

Hur fixar man den perfekta latten eller cappuccinon hemma?

Kaffe med mjölk är inte längre bara en skvätt vitt i kaffet. Nordbor blir ständigt mer avancerade och kräsna i sin kaffesmak.

Hur skummar man bäst mjölken?

Köp en espressomaskin som skummar mjölken åt dig.

– Kaffebarer har professionella baristor som inte bara kan konsten att brygga kaffe, utan också konsten att skumma mjölken helt perfekt. Det kräver lite träning. Till hemmabruk väljer de flesta en helautomatisk maskin som gör hela jobbet, inklusive att skumma mjölken, avslutar Grydeland.

Flera av espressomaskinerna hos Komplett skummar enkelt mjölken åt dig och gör perfekt mängd kaffe och mjölk med endast ett knapptryck. Dessutom kommer den göra perfekt mjölkskum.

Njut av kaffet eller byt kaffemaskin för ännu bättre och enklare kaffe, kopp efter kopp.

Siemens automatiska kaffemaskin Espressomaskiner

Siemens automatiska kaffemaskin

EQ.300, Svart
11 st i lager (2-3 vardagar leveranstid)
9 299:-

Kom ihåg att rengöra kaffemaskinen regelbundet

Något som är väl så viktigt för att säkerställa gott kaffe är regelbunden rengöring av maskinen. Även den bästa kaffemaskinen kan producera dåligt kaffe om den inte är ren.

- Vatten innehåller bland annat humus som avlagrar sig i de tunna rören i bryggaren. Fettsyra lägger sig som en beläggning på insidan av filterhållaren och inte minst i serveringskannan. Att rengöra med jämna mellanrum är bra för utrustningen och för smaken, säger Bjørn Grydeland – pressansvarig för Norsk Kaffeinformasjon.

Rengör din kaffemaskin med rätt medel

Alla former av rengöringsmedel som kan sätta smak på kaffet bör ej användas. Klor och vanlig tvättsåpa är därför lämpligt. Det finns idag en rad dedikerade rengöringsmedel för just kaffemaskiner. På Komplett säljer vi rengöringstabletter för alla typer av kaffemaskiner. Om du brygger kaffe dagligen bör bryggaren rensas minst var fjortonde dag.

Det är inte så många nordiska hushåll som har mycket kalk i vattnet. Men om du har en kaffebryggare i sommarstugan är det inte ovanligt med mer kalk i exempelvis brunnsvatten, då är avkalkningsmedel också lämpligt att använda.

Rengöring av traditionell kaffebryggare med kanna

Daglig rengöring
Där vattnet kommer ut under kaffebryggningen kallas sprayhuvud och den bör rengöras dagligen. På många bryggare kan sprayhuvudet skruvas av och då enkelt rengöras. Om hålen är täta kan dessa stickas upp med exempelvis en tandpetare. Filterhållaren bör diskas med samma medel som kannan och resten av maskinen bör torkas av med en fuktig trasa.

Veckorengöring
Fyll kannan med kallt vatten och tillför en dos med specialrengöringsmedel som Clean Drops. Sätt igång kaffebryggaren och låt vattnet gå igenom maskinen som vanligt. Töm kannan och skölj noga, kör sedan 2 rundor med endast vatten efter rengöringsprocessen.

Rengöring av automatiska kaffemaskiner

De helautomatiska kaffemaskinerna berättar för dig när de bör rengöras och har egna rengöringsprogram. De olika maskinerna har olika behov för rengöring och det är viktigt att följa manualen.

Vid användning av mjölk är det viktigt att skölja genom maskinen noga med vatten och det finns ofta egna program för detta. Dessutom bör du torka av munstycket dagligen med en trasa med varmt vatten. Även behållaren för kaffe bör rengöras med en torr trasa.

Avkalkning och rensning
De flesta kaffemaskiner i denna kategori kommer själva informera när det är dags för rensning. Den kommer dock be dig avkalka med jämna mellanrum även om det inte är hårt vatten där du bor. Men även om kalkavlagringar inte är ett problem är det avgörande för kaffemaskinen att du rensar den cirka var fjortonde dag med rensmedel som är anpassat för din maskin, som exempelvis Philips rengöringstabletter.