De nya kraftfulla modellerna har också snygg design.
SKAPADE FÖR GAMING: De nya bärbara modellerna som har RTX-grafikkort skall ha marknadens bästa spelgrafik – och med kraftfullt batteri kan du utan problem spela ”i farten”. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

Nu kommer bärbara modeller med RTX-grafik

Publicerad 01. feb 2019 14:05, uppdaterad 01. feb 2019 14:18

I höstas lanserades den senaste generationens grafikkort till stationära datorer, och nu har den banbrytande tekniken äntligen kommit till laptops.

Efterlängtad uppdatering

- GeForce RTX-grafikkorten är uppbyggda runt en helt ny arkitektur, som ger mer realistiska bilder i spel  och dessutom betydligt bättre prestanda. Den förra stora grafik-uppdateringen för bärbara datorer kom för två år sedan, så detta är efterlängtat, säger Lars Christen Førisdal hos Komplett.

Verklighetstrogen grafik

Den viktigaste nyheten som nu kommer till gaming-laptops är ”ray tracing”. Det har tidigare använts i filmgrafik för att skapa verklighetstrogna skuggor och belysning. De nya grafikkorten gör detta i realtid, i spel som har stöd för tekniken.

Se alla bärbara modeller med RTX-grafikkort här

Bra skärm och nätt design

Flera tillverkare har nu gjort ”chassit” mer kompakt och ramen runt skärmen samt datorn har blivit tunnare. Det går däremot inte på bekostnad av skärmens kvalitet eller storlek. Flera av datorerna har en uppdateringshastighet på 144 Hz och en responstid på 3 ms, alltså på samma nivå som bra gaming-skärmar.

Bättre batteri

- Dessa laptops är också mer strömsparande och har större batteri än många andra bärbara datorer. Det innebär att du kan använda datorn under en längre tid utan att ladda, säger Bjørn Anders Gustavsen i Komplett.

Laptop designad för e-sport

ROG Strix Scar II är en av datorerna som är utrustad med NVIDIA GeForce RTX 2070-grafikkort.

Specifikation ROG Strix SCAR II

CPU:
Intel Core i7 (8:e generationen) 8750H / 2.2 GHz

Lagring:
Huvudlagring: 512 GB SSD – (m.2) PCIe – NVM Express (NVMe)

Skärm:
17,3”, antireflex, 72%-färgskala, 100% sRGB-färgskala, 3 ms-responshastighet, 144 Hz-uppdateringsfrekvens, 75,35% Adobe RGB-färgskala.

Grafikkort:
NVIDIA GeForce RTX 2070 / Intel UHD Graphics 63

Minne:
16 GB (1 x 16 GB) RAM, DDR4 SDRAM

Batteri:
66 Wh (cirka 2,5-3 timmar i “fullständig användning”)

RGB:
RGB-belysning i chassit och i front. ASUS egna RGB-system, Aura, har nästan ”alla” färger och kan synkroniseras med alla andra ASUS Aura RGB-produkter.