Barn gillar att roa sig med spel på surfplattan.

Ska du köpa en surfplatta till barnen? – Vi har tipsen

Published at 06. mar 2019 15:29, Updated at 06. mar 2019 15:46

Barn och ungdomar älskar att roa sig med appar och serier på surfplattan. Men när bör man ge barnen sin första surfplatta, och hur följer du upp användningen som förälder? Här är tipsen till dig som ska köpa en surfplatta till barn.

När bör barnet få sin första surfplatta?

Forskarna är inte överens angående om de allra minsta går miste om viktiga sinnesuttryck och inlärning om de använder surfplatta. Orsaken är att de allra minsta bör utforska världen fysiskt. Oavsett ståndpunkt är nog de flesta eniga om att barn kan ha stor nytta av en surfplatta från 3 års ålder.

Margareth Sandvik, professor och forskare vid HiOA, har utvecklat inlärnings-appar för barn och uttalar sig om barns användning av surfplatta på webbsidan barnevakten.no, en norsk förening vars syfte är att barn och unga skall kunna använda medierna på ett tryggt och medvetet sätt. Sandvik är enig i att de minsta barnen bör lära känna världen genom att klämma och känna på den, med tycker inte det är nödvändigt att avråda barn under tre år från att använda surfplatta. Surfplattan kan vara ett komplement och kan öppna upp för att barnet skall lära känna världen som man inte kan känna på fysiskt, som till exempel elefanter och krokodiler, säger Sandvik

Små barn har ett naturligt behov av att utforska sin fysiska omgivning, och barn kommer fortsätta att stoppa saker i munnen, oavsett om surfplattan är närvarande.

Barnens första surfplatta:

Android eller iOS – vad passar bäst till familjen?

Det finns många surfplattor på marknaden från kända tillverkare som exempelvis Lenovo, Samsung och Apple. Men vilken platta bör du välja till barnen? Vi frågar marknadsansvarig för datorer, surfplattor och mobil hos Komplett, Lars Førisdal.

Det kan vara smart att välja en surfplatta med samma plattform som mobiltelefoner eller annan utrustning man redan har. Med andra ord bör familjer med Android-telefoner välja en surfplatta med Android som operativsystem, och vice versa för familjer med iPhone och annan Apple-utrustning. Då kommer surfplattan enklare kunna kommunicera med redan existerande utrustning. Installation och användning kommer också redan vara bekant från de övriga enheterna. Ett annat kriterium är priset, och där är svaret att man kommer hitta billigare Android-baserade surfplattor än Apples iPad.

Bra samspel med barnens användning av surfplatta

Forskning visar att samspelet mellan vuxna och barn kan förbättras vid användning av surfplatta. Silje Margrethe Skaug genomförde en doktorsavhandling vid NTNU om användning av surfplattor för barn. Studien handlade om interaktion mellan vuxna och barn under två år. Resultatet publicerades bland annat på barnevakten.no, där slutsatsen var att surfplattan kan ge bättre interaktion än klassisk lek på grund av större engagemang bland föräldrarna.

Så ger du ditt barn bra surfplattevanor

Barnevakten.no rekommenderar vuxna att ha en aktiv dialog med sina barn om vad som sker på skärmen, och din entusiasm är avgörande. Låt inte barnet sitta ensam med surfplattan, utan kommunicera med barnet om vad ni ser, kommentera innehållet, ställ frågor och var delaktig. Surfplattan ska inte agera som barnvakt för föräldrarna, det blir likställt med att sätta barnet passivt framför TV:n. Genom att ställa frågor och visa nyfikenhet för det barnet gör får föräldern och barnet en bra samverkan, och resultatet blir att barnet lär sig något. Barnet behöver också vägledning, instruktioner och beröm under tiden, säger Skaug.

Varför bör barnet få en surfplatta istället för en mobil?

I NTNU-undersökningen fick Skaug reda på att skärmstorleken hade en betydelse för interaktionen mellan barn och vuxna. Det visade sig att föräldrarna var mer aktiva runt innehållet när barnet använde en något större skärm. Med andra ord är en iPad eller Android-surfplatta bättre för samspelet mellan vuxna och barn jämfört med en mobil.
Skaugs doktorsavhandling visade att surfplatta gav bättre resultat än TV, så länge föräldrarna aktivt följde med på vad som hände. Det hjälper såklart inte att endast sitta bredvid. Skaug rekommenderar föräldrar att föra en dialog med barnen om vad som händer på skärmen, repetera ord, ställa relevanta frågor och ge barnen beröm när de lär sig.

Rekommenderade appar för barn

Appar kommer i alla varianter, där några är mer pedagogiska än andra. Det är en djungel därute men här är några rekommenderade appar som främjar inlärning hos barn. Tipsen kommer från Barnevakten.no och rekommendationerna är indelade efter åldersgrupper.

0-6 år:

Lilla bondgården 2+ - Utforska livet på gården, alla åldrar.

Toca Life: Hospital – Ett digitalt rollspel på ett sjukhus, från 3 år.

Toca Store – Lek virtuell butik, från 2 år.

6-9 år:

Fiete Math Climer – Ett stort urval av matteuppgifter, från 5 år.

Thinkrolls: Kings & Queens – Hjärngympa för barn,  från 5 år.

Pocket Build – Byggspel inspirerat av Minecraft, från 6 år.

Surfplatta i bilen och på resan

Med en surfplatta placerad i bilden har du säkrat underhållningen för barnet hela vägen. Nöjda barn gör hela resan enklare för oss vuxna. Men vad bör du egentligen tänka på när det gäller användning av surfplatta till barn i bilen och under semestern?

Skärmstorleken bör inte vara för liten, eftersom de minsta skall ha glädje av surfplattan under hela resan. Med andra ord bör surfplattan ha en storlek på minst 8 tum eller större för att fungera bra i bilen. Dockning till bilen finns i flera varianter, där några är enklare än andra.

En skärm i bilen bidrar till god stämning, men lösa föremål kan vara farliga om de inte är säkrade.

Den norska organisationen Trygg trafikk skriver följande om att ha en lös iPad i bilen:

"Packa det tyngsta nederst och längst fram i bagageutrymmet. Inne i bilen ska det endast vara mjuka föremål. En iPad på 0,5 kg kommer vid en plötslig inbromsning i 70 km/h utgöra en vikt på 10 kg. Ha aldrig lösa föremål liggande i passagerarutrymmet i bilen."

Det finns universella fästen till bilden som passar flera typer av surfplattor. Det är perfekt om du uppgraderar utrustningen, byter plats på barnen i bilen eller har mer än en bil.

Här hittar du några fästen som är lämpliga för att fästa en surfplatta i bilen:

Skydd och tillbehör för barn

Det finns ett enormt urval av tillbehör till Android- och iOS-enheter, och med rätt tillbehör kommer du ha surfplattan längre. Det är dessvärre så att barn kan ha rätt hårda tag med elektronik och ett och annat möte med golvet är att förvänta sig när man ger surfplattan till ett barn. Det kan innebära att livslängden inte blir så lång på elektroniken och man inte skyddar den.

Skydd

Barnets surfplatta bör ha ett skydd som tål hårda tag och möten med golvet upprepade gånger. Det kan vara praktiskt om det är vattentätt för de minsta när plattan hänger med överallt; i badrummet, på stranden och i båten. Är barnen extra vårdslösa, kan det kanske vara värt att investera i ett skydd med stötdämpning.

Laddare

Det florerar av laddare i våra hem idag, med det är sällan lätt att hitta rätt laddare när du behöver den. Dessvärre har de olika tillverkarna olika laddformat, så du måste ha ett gäng olika laddare.

Om man vill undvika ännu mer frustration så kan man köpa olika färger till alla i familjen. Då slipper man krångel om vem som har tagit ens laddare när den försvinner, tipsar kategorichefen hos Komplett, Pernille Bruun-Lie.

En powerbank kan vara räddaren i nöden när någon i familjen får slut på batteri till sin mobil eller surfplatta. Powerbanks kommer i olika varianter, men många har lite för vuxen och stilren design. Varför inte låta en enhörning eller LOL-smiley ladda plattan? Nedan hittar du powerbanks som är perfekta till barnens enheter på resan.