E-sport som idrott: Fokuserat på en kille som spelar

E-sport som idrott

Publicerad 10. maj 2019 07:35, uppdaterad 24. maj 2019 10:17

Huruvida gaming är en idrott eller inte kan diskuteras, men enligt Riksidrottsförbundet i Sverige samt Norges idrottsförbund är det ännu inte det. Men om vi kollar på definitionen av ordet ”idrott” vill vi säga att spel borde inkluderas. Vi tittar närmare på en tysk studie som styrker detta.

Schack är fortfarande inte kvalificerat som idrott av Norges idrottsförbund, trots Norges världsmästare Magnus Carlsen. Hela 105 länder har erkänt schack som en sport, och IOC (the international olympic committee) har antagit schackförbundet. Men i Norge är fortfarande inte sporten godkänd hos NIF (Norges idrottsförbund). Likheterna mellan schack och e-sport som en idrott är slående. Vägen till NIF och Riksidrottsförbundet är kanske lång, men vi ser att det sakta börjar ske en förändring i folks uppfattning kring e-sport som idrott.

Definitionen av idrott

Vad är egentligen idrott? Ordet idrott har fornnordiskt ursprung där «id» betyder verksamhet eller aktivitet, och «drott» betyder kraft, styrka eller uthållighet. Idrott var kraftfulla och imponerande handlingar. Under vikingatiden var en idrottsman en allsidig person som visade färdigheter i allt från diktning, tävlingar, runskrift och musik. 

Det finns ingen världsomfattande och allmän definition på idrott, men om vi kollar villkoren hos rf.se så beskriver de idrott så här:

Fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera.

Idrott består av:

Träning och lek, tävling och uppvisning

FN har en bredare definition av idrott:

Sport är alla former av fysisk aktivitet som bidrar till fysisk form, mental trivsel och socialt samspel. Exempelvis lek, rekreation, organiserad eller tävlingsidrott.

E-sport blir allt större

Den snabbast växande sporten i världen idag är e-sport. Och enligt en rapport utförd av investeringsbanken Goldman Sachs kommer e-sport växa sig större än NFL innan 2022. Orsaken till storleksomfattningen är att e-sport ständigt når en allt bredare publik.

Redan idag är det fler tittare på YouTube och Twitch, än det är användare på HBO, Netflix och diverse andra leverantörer tillsammans. På Twitch och YouTube dominerar gaming. I takt med att antalet tittare och gamers ökar, stiger också prispotter och löner inom sporten. Rapporten utser speciellt Minecraft och Fortnite som stora bidragsgivare till att e-sporten har blivit så stor. Spelen som i utgångspunkt är gratis passar till alla plattformar och öppnar upp för att testa andra spel.

E-sport är idrott

I Tyskland har forskaren Ingo Froböse forskat på e-sport vid det tyska sportuniversitetet i Köln. Deutsche Welle är ett av medierna som har publicerat forskarens synpunkter och resultat.

Han var tidigt ute med att forska på e-sport som idrott. Resultaten visade att det fanns klara paralleller mellan e-sport och annan idrott. Forskaren blev själv överraskad över vilka höga krav spel som Counter Strike (CS) kräver i motoriska färdigheter. När det kommer till krav om motorik blev forskaren imponerad. E-sportare mättes till hela 400 rörelser på tangentbord och mus per minut,  det är fyra gånger högre än alldagliga användare. 

Den tyska idrottsforskaren har bland annat sett på hormonnivån av kortisol bland gamers, ett steroidhormon som binjurebarken producerar under stress. Resultatet visade att en professionell e-sportare hade en kortisolnivå på samma nivå som en rallyförare. Forskaren mätte dessutom pulsen på utövarna som visade att de låg mellan 160-180 slag per minut.

E-sport på skolschemat

E-sport har blivit en del av undervisningen på en rad olika skolor, och flera idrottsgymnasier och folkhögskolor har egna linjer för e-sportare. På sidan gymnasium.se kan du läsa mer om dessa utbildningar och se vilka skolor som erbjuder e-sportsutbildning.

Det finns dessutom 50 college med e-sport i USA, enligt Goldman Sachs.

- Det expanderande skolutbudet med e-sport ger ungdomar med intresse för datorspel möjlighet att bemästra och utvecklas under skoltid. Om du tror att e-sport är ett slappt linjeval så får du tänka om. Undervisningen på Arna VGS (en norsk gymnasieskola utanför Bergen) har stora likheter med undervisningen på idrottsgymnasium. Disciplin, rätt kosthållning och sömn är en del av planen även för de spelintresserade.