Prismatch*Prismatch*
Så monterar du TV:n tryggt på väggen

Så monterar du TV:n tryggt på väggen

Publicerad 10. sep 2019 08:08, uppdaterad 31. jan 2024 20:51

Många är nervösa för att hänga upp den nya TV:n på en ny vägg. Vilket väggfäste ska jag välja? Kommer det sluta upp med fula märken på väggen, och tänk om TV:n ramlar ned? Vi ger dig tips och trix för trygg montering av din TV!

Med TV:n på väggen frigör du en hel del golvyta. Bort med TV-möbler och sladdar (om du har möjlighet till en sådan lösning), samtidigt som TV:n i många fall sitter ännu säkrare. Nu är det bara att komma igång!

Vilken typ av vägg ska TV:n hänga på?

Först och främst bör du veta vilken typ av vägg TV:n ska hänga på, och inte minst om den klarar av att bära din TV:s vikt. Gips- och murväggar kräver en särskild typ av skruvar eller pluggar, så se till att läsa bruksanvisningen till såväl TV:n som väggfästet noggrannt innan du sätter igång.

Se vårt urval av väggfästen och TV-stativ!

Rätt väggfäste har stor betydelse

Det viktigaste att tänka på när du ska välja väggfäste är att kolla så att VESA stämmer. Vad VESA är återkommer vi till. Dessutom är det viktigt att TV:ns vikt inte överstiger vad väggfästet klarar av. Och sist, men definitivt inte minst – vill du fästa TV:n med fast eller vridbart väggfäste, eller du du ha den så nära väggen som möjligt? 

Funderar du på tiltbara- eller vridbara fästen innebär detta en hel del fler användningsmöjligheter än vad en väggfast montering gör. Det är dock bra att ha i åtanke att dessa fästen sticker ut mer från väggen och därför även kräver bättre fäste.

Om du ska hänga upp TV:n på en gipsvägg rekommenderar vi att du först monteterar en planka i väggens reglar för att förbättra fästmöjligheterna.

Om du väljer att montera TV:n platt mot väggen hänger den sedan där utan någon större möjlighet till justering. Å andra sidan innebär en montering in mot vägen ändå att den sticker ut lite från väggen, vilket innebär att du har tillräckligt med plats för att gömma sladdar.

Hur högt ska TV:n hänga?

Hur högt din TV bör hänga beror såklart på hur stort rummet är samt hur dina övriga möbler är placerade. Dessutom behöver du även ta TV:ns egen storlek i beräkning. Det är viktigt att TV:n varken hänger för högt eller för lågt på väggen.

Vi rekommenderar att hänga TV:n 6o cm upp från golvet, och se till att den hänger exakt. Alternativt kan du sätta dig i soffan, hitta och markera din ögonhöjd och därefter göra följande uppskattning:

Häng 2/3 av TV:n under ögonhöjd och behåll 1/3 över. I de flesta fall ger det här en behaglig TV-höjd och är skonsam för såväl syn som nacke.

Tänk även på att ta hänsyn till olika ljuskällor som kan orsaka irriterande störningar på skärmen, exempelvis fönster som släpper igenom mycket solljus eller fastmonterade lampor.

Glöm inte att undersöka väggens tjocklek och konstruktion, samt det som finns på baksidan av den. Lokalisera eventuella vattenrör och ledningar innan du börjar borra i väggen!

Innan du börjar skruva fast TV:n på väggen

Har du det du behöver? De flesta moderna TV-apparater har fyra hål med gängor för M4- eller M6-skruvar placerade i en kvadrat på baksidan. Anstånden mellan dessa hål utgår från en standard som kallas VESA. VESA är standarden för de flesta producenter och ska vara enkelt att hitta i produktbeskrivningen till både TV och väggfäste.

Vad är VESA?

VESA är en standard som definerer avstånden mellan de fyra monteringshålen på baksidan av en TV. Dessa anges i millimeter och mäts både horisontellt och vertikalt. VESA-standarden gäller hos de flesta producenter och är likvärdiga hos de flesta TV-märken och väggfästen som finns idag. Hos Komplett hittar du VESA-måtten i produktbeskrivningen både på din TV och ditt väggfäste.

Montering av TV på olika väggar

Om väggen har panel eller spånplatta är det enkelt att montera både små och stora skärmar. Har du mur- eller gipsvägg behöver du särskilda fästen, oavsett om det är skruvar, pluggar eller gipsankare.

Hänga upp TV på gipsvägg

När du ska hänga upp TV:n på en gipsvägg är det bäst att montera väggfästet i reglarna bakom gipsplattan.

Reglarna är själva grunden och är placerade med 60 cm mellanrum. Här är det viktigt att du använder skruvar som är gjorda för trä!

Troligtvis kommer du inte kunna fästa i reglarna för alla fästpunkter. Det är därför viktigt att du köper gipsankare som expanderar på baksidan av gipsplattorna. Dessa gipsankare ska kunna användas på de fästpunkter som inte går in i någon regel.

Montera TV på betongvägg

Om väggen är i betong behöver du först borra och plugga hålen innan du monterar väggfästet. På betongväggar är det inte själva väggen utan skruvarna som är den avgörande faktorn om din TV hänger tryggt eller inte!

Har du det du behöver?

Är du sugen på en ny TV och kanske ett väggfäste? Eller är du ute efter verktyg som kan göra monteringsjobben lite lättare? Vi har urvalet!

Nu har du informationen som förhoppningsvis hjälper dig på vägen när du ska montera din TV. Känner du dig fortfarande osäker? Tänk på att det ofta är billigare att anlita ett proffs än att ersätta en TV som ramlat i golvet.