Montera TV:n på väggen på ett tryggt sätt.

Trygg montering av TV på väggen

Publicerad 10. sep 2019 08:08, uppdaterad 11. nov 2021 20:32

Många tycker det är läskigt att montera TV:n på väggen, eftersom man är rädd för att det ska bli fula märken eller att den ska ramla ned. Komplett bjuder på användbara tips för att hänga upp din TV på ett tryggt och snyggt sätt.

Det är flera fördelar med att hänga upp TV:n på väggen. Du frigör golvyta, det ser bra ut och TV:n är säkrare från att ramla eller skadas när den fäst ordentligt på väggen. Så det bara att sätta igång!

 

Var ska TV:n hänga?

Det är viktigt att ha i åtanke att även om väggfästet klarar vikten så måste även väggen kunna bära TV:ns tyngd. Många bostäder har gips- eller betongväggar, och till dessa bör du köpa egna skruvar och pluggar som är anpassade för den typ av vägg du har. Vi går närmare in på detta längre ned i artikeln.

  

Vilket väggfäste du väljer spelar roll

Väggfästen med arm kräver en väldigt bra infästning, som tål mer vikt än vid platt montering. För dig med gipsvägg rekommenderar vi att du först monterar upp en platta i trä för att få en bättre grund att fästa på. Vikten på olika TV-modeller varierar, och de nyare väger inte lika mycket mycket som de äldre. Men så fort du kommer upp i storlek, kommer även modernare TV-modeller att väga en del.

Ta en titt på vårt urval av väggfästen till din TV, från bland annat B-Tech, iiglo och Vogel!

Läs också: Så väljer du rätt väggfäste till din TV

 

Hur högt ska TV:n hänga?

Avståndet till TV:n från där du sitter är ofta begränsat av vardagsrummets storlek och placering på möblerna, men höjden på monteringen kan de flesta göra något med. För att undvika att få ont i nacken, är det viktigt att du inte monterar TV:n för högt eller lågt. TV-tillverkarna rekommenderar dig att testa höjden sittande innan du skruvar fast väggfästet. Detta beror självklart på TV:ns storlek, men 60 cm upp från golvet är en bra utgångspunkt.
En annan viktig sak att komma ihåg är att fästa TV:n så att två tredjedelar av skärmen är under din ögonhöjd när du sitter, och en tredjedel av skärmen ska vara över din ögonhöjd. Dessutom rekommenderar vi att ta hänsyn till ljuskällor som kan ge irriterande störningar på skärmen, som till exempel solljus från ett fönster.

Behöver du ny TV? Se vårt stora urval av TV från Philips, Samsung, Sony med flera!

 

Undvik att träffa vattenrör och ledningar

Även om du är helt grön när det gäller hantverk och har noll koll på vad som befinner sig på insidan av väggen behöver du inte ge upp. Det finns idag en rad olika verktyg som hjälper dig att lokalisera både var du ska och inte ska borra! En enkel regeldetektor kan hjälpa dig att undvika de vanligaste fällorna.

  

Innan du börjar skruva 

Har du det du behöver? De flesta TV-modeller har fyra hål med gängor för antingen M4- eller M6-skruvar placerade i en kvadrat på baksidan av skärmen. Avståndet mellan dessa hål utgår från en standard som kallas VESA, som de flesta tillverkare använder.

  

Vad är VESA?

VESA är en standard som definierar avståndet mellan de fyra monteringshålen på baksidan av TV:n. Det anges i millimeter och mäts horisontalt och vertikalt. . VESA-måtten är samma för alla tillverkare, anpassat till de flesta TV-modeller och väggfästen. Den vanligaste VESA-storleken är 200x200 för TV upp till 32 tum, 400x400 för TV upp till 60 tum och 600x400 för större TV på 70 tum eller större.

  

Var hittar jag rätt VESA-storlek för min TV?

På Komplett har vi definierat detta mått i produktbeskrivningen på alla våra skärmprodukter och väggfästen. Vill du ta reda på måtten själv kan du enkelt, med hjälp av ett måttband eller tumstock, mäta avståndet mellan hålen på baksidan av din TV-skärm, både horisontalt och vertikalt.

Montering på olika typer av väggar

Har du panel eller spånplattor i väggarna är det enkelt att hänga upp saker på dem, även tyngre skärmar. Men om du har betong- eller gipsväggar måste du se till att skaffa rätt skruvar, pluggar och eventuellt gipsankare innan du monterar.

Gips

För montering på gipsvägg är det bäst att om möjligt fästa väggfästet i reglarna bakom gipsplattorna. Reglarna är själva ställningen och är placerade med 60 cm mellanrum. Här är det viktigt att du använder skruvar som är anpassade för trä. Det kommer förmodligen inte vara möjligt att träffa en regel för alla fästpunkter. Det är därför  viktigt att köpa gipsankare som expanderar på gipsplattans baksida, för de fästpunkter som endast skruvas fast på gips utan regel där bak.

Betong

Har du väggar i betong, måste du borra och plugga hålen innan du skruvar fast väggfästet. På sådana väggar är det inte själva väggen, utan skruvarna som är den avgörande faktorn för om TV:n hänger tryggt eller inte. Att montera i betong kan verka krångligt, men ta det lugnt och använd rätt verktyg så är det inga problem. När TV:n väl är på plats sitter den mycket säkert och stabilt.

 

Vi har det du behöver

Visste du att Komplett också säljer många olika prisvärda verktyg? Vi har borrmaskiner, verktygskit, avståndsmätare och annat som är perfekt för hemmafixaren!