Half-Life: Alyx kan revolutionera VR-spel

Det är inte Half-Life 3, spelet alla väntat på. Det är heller inte en ny episod i spelserien utan det är faktiskt något helt oväntat, en föregångare till det första Half-Life-spelet. En upplevelse i 100% virtual reality.

 

Spelet är spännande på många sätt. Först och främst för VR har saknat en unik spelupplevelse som fångar spelvärlden. Därtill ska man inte sticka under stol att det är Valve som utvecklar det. Spelutvecklaren är känd för att hålla korten tätt intill bröstet men överraskar oftast med revolutionära spelupplevelser så som Half-Life 2 och portal.

Valve är en blytung pjäs i spelvärlden och om det är någon som kan klara VR så är det dem. 

Det här är specifikationerna till Half-Life: Alyx

Valve har nu publicerat specifikationerna på Steam som behövs för att spela spelet. Det här är minimumspecifikationerna och du bör förvänta dig att du behöver ännu bättre komponenter för att få den bästa spelupplevelsen.

• Operativsystem: Windows 10
• Processor: Intel Core i5-7500 (senaste generationen: i5-9500) / AMD Ryzen 5 1600 (Senaste generationen: Ryzen 5 3600)
• Minne: 12 GB RAM (här rekommenderar vi 16 GB)
• Grafikkort: Nvidia GeForce GTX 1060 (Senaste generationen: RTX 2060) / AMD Radeon RX 580 6 GB

Dessa specifikationer är ungefär överensstämmande med en gaming-dator som ligger i de lägre prisklasserna, men det är viktigt att komma ihåg att VR och speciellt Half-Life: Alyx är extra krävande. Önskar du en fulländad upplevelse är det därför viktigt med ett bra grafikkort. Med ovanstående komponenter får du fortfarande en stabil gaming-dator som klarar att köra de flesta moderna spelen.

YouTube Video - Half-Life: Alyx Announcement Trailer

Vad behöver du för att vara redo vid lanseringen i mars 2020?

Det är två saker du måste ha klart inför spellanseringen.

1 - En dator som klarar av både spelet och VR

2 - VR-glasögon och kontroller till att spela med

Vilket VR-headset ska du gå efter?

Det spelar ingen roll om du har HTC Vive eller Oculus Rift. Alla moderna VR-headset för PC stödjer Steam. Det du behöver är ett VR-headset med kontroller så att du kan styra i spelet. Det finns ett stort urval av paket i olika prisnivåer – från det enklaste headsetet till mer avancerade lösningar som spårar var du befinner dig i rummet. För att hjälpa dig i valet har vi satt samman en samlingsvideo av de senaste modellerna till HTC och Oculus, samt listat några av våra alternativ för VR-headsets:

Oculus Rift S VR – för dem som letar efter en entrébiljett

Detta är budgetalternativet. Headsetet kopplas med en kabel till datorn och kör en upplösning på 2560x1440 i 80Hz. Oculus Rift S VR har fått god kritik och har många nöjda användare.

Oculus Quest 64GB – Rimligt alternativ med möjligheter för trådlöst spelande

Oculus Quest 64GB är i huvudsak ett trådlöst VR-headset som kan lagra sina egna spel på den inbyggda hårddisken. Med några extra steg kan man likväl koppla VR-headsetet till Steam (Kabel och programvara är nödvändigt), och i teorin spela som med Oculus Rift S.

HTC VIVE Cosmos – för den som är hungrig på det lilla extra

VIVE Cosmos kommer som Oculus Quest med spårningskameror som analyserar vart du är i rummet. I tillägg till de innbyggda hörlurarna kan de skryta med en upplösning på 2880x1700 vid 90Hz. Det är viktigt att tänka på att högre upplösning och frekvens kräver kraftigare grafikkort.

HTC VIVE Pro kit 2.0 – för den kräsna entusiasten

VIVE Pro kit 2.0 är det ultimata VR-upplägget. Här får du VR-glasögon av högsta klass, avancerade kontroller, inbyggt headset och basstationer du kan sätta upp i rummet. Basstationerna ger dig exakt och precis rörelsespårning när du spelar. Önskar du att spela trådlöst så kan du köpa trådlös adapter som tillägg.

YouTube Video - Half-Life: Alyx Gameplay Video 1