Prismatch*Prismatch*

Spela på din TV gör vardagsrummet till gaminghörna

Att spela seriöst på TV:n är tabu för många gamers. Men det behöver inte vara så. Med rätt inställningar och rätt TV-modell går det minst lika bra som framför datorskärmen.

För många är TV:n synonymt med konsolspelande, låg bildfrekvens och höga latenser. Den är något för de som inte är gamers på riktigt, utan mest hoppar in för att riva av senaste Fifa mellan olika Netflix-serier. Det finns dock mycket som går att göra för en grym spelupplevelse även i vardagsrummet.

Förutsättningarna är ju på många sätt lovande, speciellt när det kommer till lite mer avslappnade titlar inom genres som RPG eller äventyr. Ofta är det betydligt större bildyta ställt mot datorskärmen, det finns en skön soffa eller fåtölj att sitta i och ljudsystemet är vassare. Lägg till det stöd för till exempel HDR även på enklare modeller, och pusselbitarna börjar falla på plats.

Konsol eller PC du väljer

Men hur är det med själva spelet då? Först och främst, att spela på TV:n betyder inte nödvändigtvis konsol. Att komma igång med Playstation, Xbox eller Switch är dock föredömligt enkelt, och spelen som finns räcker till för de allra flesta. I väntan på nästa generations konsoler är grafiken kanske nedskruvad några snäpp och laddningstiderna lite längre, men alla viktiga delar av spelen finns på plats.

Det finns dock inga hinder att koppla även en saftig gaming-PC till TV:n. Med rätt planritning kan en lång HDMI-kabel tillsammans med trådlösa tillbehör vara ett enkelt sätt att komma igång på. För de mer investerade finns gott om kompakta Mini ITX-datorer som passar bra i eller på TV-bänken. Att köra en PC till TV:n ger många fördelar inte minst, du får potential till mångfalt högre prestanda med bättre bildfrekvens och grafik.

  • Sätt konsolen eller PC:n i rätt HDMI-uttag
    M
    ånga TV-modeller, speciellt lite äldre varianter, har olika specifikationer på olika HDMI-portar. I de fallen kan funktioner som till exempel 4KUHD eller HDR vara begränsade till ett fåtal anslutningar oftast de första, till exempel HDMI 1 och HDMI 2. Titta i manualen till din TV för att ta reda på vad som gäller för just dig.

  • Sätt din TV i spelläge
    ”Spelläge” eller ”Game mode” finns på mer eller mindre alla moderna TV-apparater. I vissa fall aktiveras det automatiskt när du ansluter till exempel en konsol, men oftast behöver du välja manuellt i din TV:s bildinställningar.
  • Slå av interpolering och onödiga bildförbättringar
    Även om spelläget oftast ser till du har minimalt med extrafunktioner aktiva blir det, beroende på TV-modell, ibland en del kvar. Exakt vad inställningarna heter varierar beroende på tillverkare, men exempel är TruMotion, Auto Motion Plus och Motion Flow.

  • Använd VRR eller G-Sync
    Har du turen att sitta p
    å en modern, påkostad, TV från till exempel Samsung eller LG kan du ha stöd för VRR Variable Refresh Rate. I korthet låter funktionen bilden på din TV uppdateras i samma takt som spelets bildfrekvens, vilket tar bort oönskade effekter som så kallas tearing.

    VRR, eller G-Sync som namnet p
    å funktionen blir i Nvidia-sammanhang, är fortfarande en relativt ny företeelse i TV-vä Endast ett fåtal modeller har stöd, och då i kombination med ett litet urval grafikkort alternativt konsolerna i Xbox One-familjen.

Maximal kontroll från soffan

För den som spelar på konsol är handkontrollen utan tvekan främsta vapnet. Även om till exempel bil- eller flygfantaster gärna kompletterar med mer avancerade tillbehör sitter de allra flesta med en handkontroll när det är dags för gaming. Här finns dock flera varianter att välja mellan Dualshock i en myriad färger, påkostade Xbox Elite Series 2 eller Pro-kontrollen till Switch bland annat.

För PC-spelare är fältet mera öppet. För den som vill spela med handkontroll uppkrupen i soffan är fältet närmast vidöppet, där både Xbox One-kontrollerna och Playstations DualShock fungerar utmärkt till Windows. Resultatet blir mer eller mindre samma upplevelse som på konsol fast med fördelar som bättre grafik och högre bildfrekvens, om hårdvaran orkar med.

Med en PC kopplat till TV:n kommer också möjligheten att spela med mus och tangentbord. Det kanske inte alltid är enklaste lösningen att få till i vardagsrummet, men en så kallad lapboard hjälper på vägen. I princip handlar det om en anpassad bräda för mus och tangentbord, så det går att spela även från soffläge.