Ta bort fukt med en avfuktare

Fuktiga källare och källarlukt är inget ovanligt. En vanlig orsak är att grunden absorberar vatten från marken eller fuktigt uteklimat. När luftfuktigheten ökar, blir det ökad kondens där det är kallt - till exempel på källarväggar från golvet och uppåt. Dessutom samlas det kondens på lagrade ägodelar, vilket ger fuktiga papplådor och sätter lukt i förvarade kläder. En annan orsak till mycket fukt är läckage genom sprickor i grund eller vägg, men dessa är ofta synliga och därmed enkla att hitta.

 

Det här kan du göra med problemet

Om du misstänker att fukten beror på kondens kan det vara värt att undersöka om ventilationen är tillräcklig. Ökad ventilation i källaren kan bidra till att torka upp fukt som kommer via grunden. Vid kondensproblem och dåligt isolerade väggar kan det däremot vara värt att dra ned på ventilationen sommartid när luften är varm och fuktig.

Vädligt många har fuktproblem i ytterväggar som kan förbättras med utvändig isolering och fuktsäkring. Ofta kan det därför vara värt att testa billigare lösningar först, för att se om det löser problemet. Dränering kan vara en effektiv metod för att lösa fuktproblem, men det kan bli dyrt.

En avfuktare är snabbaste vägen till ett bättre inneklimat. Med hjälp av en fält drar avfuktaren in fuktig luft som går genom ett kylsystem. Luften blir kyld, och den kondenserar. Luften returneras sedan varmare och torrare, samtidigt som vattnet samlas i en inbyggd behållare eller rinner ut via en slang.

Hitta rätt avfuktare här!

   

  Tillbaka till toppen