Ord och begrepp

Hyra, leasa, äga – alternativen till vanliga ägandeformer breder ut sig. Precis som Komplett FLEX ger dessa i många fall dig som konsument flera fördelar. Det kan dock finnas många olika ord och begrepp att hålla koll på. Denna guide hjälper förhoppningsvis till att svara på vad de betyder.

 

Äga: Äger du något, är det ditt, du bestämmer och ansvarar själv över det. Oavsett om du köpt och betalt, fått, bytt till dig eller ärvt det.

Låna: När du lånar något, får du av ägaren lov att använda objektet. Du har alltså nyttjanderätt, eventuellt under en avtalad period, men utlånaren har fortsatt äganderätt.

Hyra: När du hyr något betalar du en fast avgift för att få nyttjanderätt på objektet, oavsett om det är en borr i en timmes tid eller en lägenhet i flera år. Den som hyr ut har hela tiden äganderätten.

Avbetalning: Vid en avbetalning köper du produkten och börjar vanligtvis äga den med en gång men köpesumman är uppdelad i mindre delar som behöver betalas över en avtalad tid. Eftersom detta kan liknas med att låna pengar för att köpa något, betalar du som regel lite extra när du handlar på avbetalning än om du betalar allt med en gång. Detta kan komma i form av ränta, avgifter eller en högre totalsumma för produkten

Leasing: Nu är vi inne bland låneord och vips blir det mer komplicerat. Ett leasingavtal kan kortfattat beskrivas som ett hyresavtal där du som hyr förbinder dig till att göra detta under en viss tid. Du får nyttjanderätt så länge du leasar, medans den som leasar ut behåller äganderätten.

Komplett FLEX: När du "flexar" en produkt hos Komplett, får du både nyttjande- samt äganderätten och betalar för det genom ett fast månadsbelopp. Det blir alltså som att köpa produkten på avbetalning, men med ytterligare en viktig möjlighet – att du kan skicka tillbaka produkten till Komplett och byta den mot vilken FLEX-produkt som helst. Den rättigheten får du efter ett visst antal månader, och den fasta månadskostnaden justeras efter vilken produkt du väljer.

Eftersom Komplett via våra samarbetspartners tar ansvar för återanvändning eller återvinning av produkter som flexas, är det bra alternativ till att låta grejerna bli oanvända i ett förråd – eller till att kassera prylar som kan komma någon annan till nytta.