Foto:Pixabay

Tio tips som får mobilbatteriet att räcka längre

Om du trodde att stänga av alla appar ökar batteritiden så trodde du fel. Men det finns andra knep som kan förlänga batteritiden.

 

 

Om du använder din mobiltelefon mycket så känner du säkert igen problemet. Vid frekvent användning av sociala medier, surf, och strömning av musik räcker inte batteriet långt.

Många tror att alla öppna appar tömmer batteriet snabbare, men faktum är att apparna inte så mycket ström när de körs i bakgrunden.

Att ofta stänga ned dem, kan faktiskt göra det värre, skriver Wired. Förklaringen är att appar som redan är öppna i bakgrunden öppnas snabbare än appar som du har stängt av helt. Om du stänger av appar som du ändå kommer att använda inom kort tömmer du batteriet snabbare än om du bara låtit bli att stänga av den från början.

Därför är det bara att skippa det gamla knepet och istället göra detta:

 

1. Se vilka appar som slukar mest batteri

Mobiloperatören Mobylife förklarar för Smart att flera appar har dålig kod som gör att batteritiden minskar drastiskt. Om du kontrollerar vilka appar som använder mest batteri kan du enkelt se om någon av dina appar drar mer batteri än andra. Appar som du använder mycket kommer troligtvis att toppa listan, men om appar du sällan använder finns med på listan så kan det vara en god idé att ta bort dessa.

På iPhone: Gå till Inställningar > Batteri. Där ser du vilka appar som drar mest batteri de senaste 24 timmarna och de senaste sju dagarna.

På Android: Gå till Inställningar > Batteri. Välj batterianvändning för att få upp en lista över vilka processer som använder mest batteri.

 

2. Sänk ljusstyrkan

Många har onödigt hög ljusstyrka på skärmen – och skärmen är det som drar allra mest batteri i din mobiltelefon. Även om många smartphones justerar ljusstyrkan automatiskt, så är ljusstyrkan oftast högre än vad du behöver. Enligt Apple är det att dra ner ljusstyrkan som är det enklaste knepet för att förlänga batteritiden.

På iPhone: Svep nerifrån och upp från botten av skärmen för att justera ljusstyrkan

På Android: Svep uppifrån och ner från toppen av skärmen för att justera ljusstyrkan

 

3. Stäng av Wi-Fi

Visste du att din mobil alltid söker efter trådlösa nätverk att ansluta till? När du inte är hemma eller på en plats där du vet att du är ansluten till Wi-Fi bör du därför stänga av Wi-Fi. Detta är det andra knepet som Apple menar kan förlänga batteritiden.

På iPhone: Svep nerifrån och upp från botten av skärmen och tryck på Wi-Fi-symbolen.

På Android: Svep uppifrån och ner från toppen av skärmen och tryck på Wi-Fi-symbolen.

 

4. Stäng av bakgrundsuppdatering

Automatiska uppdateringar av appar kan sluka både ström och datatrafik om du inte begränsar apparnas tillgång, skriver webbplatsen Lifehack. Detta drar inte bara ström när uppdateringarna laddas ner, apparna söker dessutom efter uppdateringar hela tiden.

På iPhone: Gå till Inställningar > Bakgrundsuppdatering. Stäng av alla uppdateringar eller välj vilka som inte ska uppdateras automatiskt.

På Android: Inställningar > Dataanvändning. Tryck på menyikonen längst upp till höger och stäng av automatisk synkronisering av data.

 

5. Stäng av push-notiser

Flera appar skickar push-notiser som du egentligen inte har användning för. Kontrollera vilka appar som har tillåtelse att skicka notiser och stäng av de som du inte tycker är intresserad av, tipsar PCMag.

På iPhone: Inställningar > Notiser. Stäng av aviseringar för appar och spel som du inte behöver.

På Android: Inställningar > Appar. Stäng av aviseringar för appar och spel som du inte behöver.

 

6. Stäng av Bluetooth

Om du inte använder trådlösa hörlurar, ansluter mobilen till bilen eller handsfree ofta, har du sällan behov av Bluetooth. Som tumregel borde du därför ha Bluetooth avstängt och istället aktivera det när du väl använder det.

På iPhone: Svep nerifrån och upp från botten av skärmen och tryck på Bluetooth-ikonen.

På Android: Svep uppifrån och ner från toppen av skärmen och tryck på Bluetooth-ikonen.

 

7. Stäng av platstjänster

Platstjänster använder mycket batteri och är en funktion som du troligtvis inte använder särskilt ofta. Ta reda på vilka appar som konstants hämtar information om var du befinner dig, och stäng av funktionen för apparna du inte vill ska hämta din position, tipsar Lifehacker.

Har du alltid har en pil-ikon/GPS-symbol brevid batteriprocenten även om du inte har en app för kartor öppen? Då är det en eller flera appar som använder platstjänster.

På iPhone: Inställningar > Platstjänster. Inaktivera alla platstjänster eller välj vilka appar som ska ha tillgång manuellt.

På Android: Inställningar > Placering. Inaktivera alla platstjänster med knappen.

 

8. Byt bakgrundsbild

Om du använder en dynamisk bakgrundsbild, alltså en som rör på sig, så kan du få längre batteritid genom att byta till en vanlig stillbild. Enligt Reader’s Digest kan telefoner med AMOLED-display dessutom spara batteri om du använder en helt svart bakgrundsbild. Många av de mest populära Android-telefonerna har en sådan display.

På iPhone: Inställningar > Bakgrundsbild

På Android: Inställningar > Bakgrundsbild

 

9. Ställ in tiden för autolås/skärmsläckare

Om du ofta glömmer att släcka skärmen så lyser skärmen tills skärmsläckaren går på. För att spara batteri rekommenderar Dinside att ändra autolås-inställningarna som bestämmer hur lång tid det går innan skärmen stänger av sig själv, så att du slipper använda onödigt mycket batteri på detta.

På iPhone: Inställningar > Allmänt > Autolås

På Android: Inställningar > Skärmsläckare

 

10. Sätt mobilen i strömsparläge

Om batteriet redan är skrämmande låg och möjligheterna för laddning långt borta så finns det ett sista knep som låter dig förlänga batteritiden lite till: Sätt mobilen i strömsparläge. Då gör mobilen nästan alla de ovanstående punkterna samt stänger av några visuella effekter.

På iPhone: Inställningar > Batteri

På Android: Inställningar > Batteri

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio

Upprättat: 06.07.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017