Spelet Pokémon Go har snabbt blivit superpopulärt över hela världen.

 

 

 

 

De 5 bästa PoGo-tipsen!

För att snabbt nå en högre level gäller det att hitta nya Pokémons och utveckla dessa med ”candys”. Runar Svendsen (27), som troligtvis är Norges bästa Pokémon Go-tränare delar sina allra bästa ”PoGo”-tips.

Efter att Pokémon Go blev lanserat för två veckor sedan – och nu även i Sverige – har många lagt benen på ryggen för att fånga Pokémons. Man blir nämligen ingen mästare av att sitta hemma och spela.

- De två senaste veckorna har jag i snitt gått mellan 25 – 28 kilometer varje dag, säger Runar Svendsen till Smart när vi möter honom för att prata Pokémon Go.

Hänger du inte med? Titta på vår enkla Pokémon Go-guide längst ner i artikeln.

Snabbt räknat är det över 350 kilometer, något som nästan motsvarar sträckan mellan Göteborg och Stockholm eller väldigt många timmars jagande i en storstad.

Enligt tekniksidan Recode har Pokémon Go redan mer än 9,5 miljoner aktiva användare – en beräkning som gjordes innan spelet blev tillgängligt i Sverige och flera andra länder.

 

POKÉMON-MÄSTAREN: 27 år gamla Runar Svendsen har fångat 2509 Pokémons totalt. Det är många fler än vad de allra flesta Pokémon Go-tränare har fångat. FOTO: VG PARTNERSTUDIO

 

 

Bland världens bästa

Svendsen, som till vardags jobbar med IT i Norgesgruppen, har nu spelat spelet i två veckor och har tagit ledigt från jobbet den här veckan. I dagsläget är han level 29 i spelet, har hittat 129 av 150 Pokémons och fångat hela 2509 Pokémons totalt. Efter vad Smart upplever så är Svendsen troligtvis den bästa Pokémon-tränaren i Norge – och bland de allra bästa i världen.

Just nu är jag troligtvis den med högst level i Norge. Jag hörde precis att en amerikansk spelare nått level 30 – och det är den högsta jag har hört talas om hittills, säger han.

Det är inte bara långa promenader och stort tålamod som har gjort Svendsen till en bra Pokémon Go-tränare – det är också lite taktik och rätt utrustning.

Något som alla bör tänka på är utrustningen utanför spelet. Speciellt om man ska spela en längre tid åt gången. Själv har jag en väska som innehåller powerbank, vatten, något att äta, ett litet paraply, och en väska. Utöver det är det viktigt att ha bra skor som är anpassade för att gå mycket med, säger han.

Här är 27-åringens bästa tips:

 

1. Håll dig i städer och tätbebyggda områden

- Än så länge hittar man flest Pokémons och Pokéstops i tätbebyggda områden. Därför är det smart att hålla sig till städer eller tätbebyggda områden då du inte behöver gå lika långt för att hitta något nytt, förklarar Svendsen.

Och man behöver använda sina ben om man vill komma upp i en högre level snabbt. Om du har hittat ett Pokémonägg kommer det nämligen inte att kläckas förrän du gått ett visst antal kilometer – och spelet känner av om du rör dig för snabbt med hjälp av exempelvis en bil eller buss.

 På flera platser kan man se att Pokéstops har ett rosa ”regn” över sig. Det betyder att någon har aktiverat en s.k. ”lure” – som lockar till sig vilda Pokémon. I dessa områden hittar man ofta många andra Pokémon-tränare. Pokéstops med lures aktiva hittar man ofta där det finns mycket Pokéstops och där det normalt vistas mycket folk om dagarna.

 - ”Pokémon Lures” som man placerar på Pokéstops är bra, men det lönar sig inte att slå sig ner vid en av dem – det behöver vara flera lures aktiva samtidigt för att det ska ge bra resultat att stå still – och även då är det smart att hålla sig i rörelse för att kläcka eventuella ägg, säger Svendsen.

 

2. Fånga Pokémons du inte har sedan tidigare

- Pokémons du inte har haft tidigare är värda mer än de du redan har fångat eftersom att du får mer poäng när du fångar dem. ”Starter Pokémons” är svårare att fånga beroende på deras nivå. Så det kan löna sig att hoppa över dessa om du inte har behov av dem. De flesta behöver dem nog i början, men det kan snabbt kosta dig mycket tid och Pokébollar. Detsamma gäller för redan utvecklade Pokémons som man redan har, förklarar Svendsen.

Längst ner i högra hörnet på spelskärmen ser du vilka Pokémons som finns i närheten. Tre fotspår betyder en Pokémon är i närheten, två betyder att du är närmare och ett betyder att du är väldigt nära – och inget fotspår betyder att den står precis bredvid dig.

 

I skrivande stund fungerar inte den här funktionen, och alla Pokémons som är i närheten har nu tre fotspår. Enligt Svendsen har företaget bakom spelet antagligen inaktiverat ”radarn” för att minska datatrafiken.

 

 

FÅNGAR ALLA: Så ser Runar Svendsens tränare ut. FOTO: SKÄRMDUMP POKÉMON GO

 

3. Fånga alla Pokémons du kommer över

Det är inte bara nya Pokémons du ska hålla utkik efter. De vanligaste du hittar på många platser kan vara minst lika värdefulla.

 - Fångar man många Pokémons av samma sort och byter in dem mot ”candys” kan man efter ett tag utveckla sina Pokémons. Och att utveckla ger mycket poäng, förklarar Svendsen.

 Enligt en översikt från Reddit får du hela 500 XP av att utveckla en Pokémon. Det är lika mycket poäng som du får när du fångar en ny Pokémon. Att fånga en Pokémon man redan har ger 100 XP, medan att checka in på ett Pokéstop ger 50 XP. (Se full översikt över poängen längre ner i artikeln)

 

 

4. Använd "Lucky eggs" smart

Så kallade lyckoägg får du inte förrän du nått en viss nivå, och även om det är frestande att använda dem med en gång, så är det smart att vänta och använda dem taktiskt.

 

 

5. Om du ska spendera pengar Köp: "incubators"

Om man köper extra incubators har man plats för att kläcka flera ägg samtidigt. När du börjar har du bara en, och om man vill kläcka flera ägg snabbare för att få flera Pokémon och mer poäng kan det vara bra att ha flera. Det är precis här Svendsen menar att man bör lägga pengarna – om man inte har något emot att lägga några kronor på spelet.

- Totalt har jag säkert lagt en tusenlapp på spelet – någon måste ju stötta utvecklarna också. Om det är något du ska lägga pengar på, så är det ”incubators”, säger Svendsen.

 

Om man ska köpa extra ”incubators” så är det enligt Pokémon-experten ett tillvägagångssätt som ger extra utdelning:

- Pokémonägg kommer i tre varianter: 10 km, 5 km, och 2 km. För att kläcka äggen mer eller mindre samtidigt bör du börja med 10 km-äggen, gå fem kilometer, starta 5 km-äggen, gå tre kilometer och sedan starta 2 km-äggen. Detta ger mycket XP/poäng om man har ett ”lucky egg” aktiverat, tipsar Svendsen.

 

Slutligen lägger Svendsen till att ”Stardust” inte bör användas innan level 20-22

 - ”Stardust” är en resurs som man använder för att öka en Pokémons färdigheter att slåss, och Pokémons man fångar från level 1-20 kommer snabbt att halka efter, så dessa får man vara redo att byta ut löpande, säger han.

 

KOM IHÅG LADDARE: Spelet drar mycket ström, så om du planerar att spela länge, kan det vara smart att ha med sig en powerbank. Svendsen tipsar även om att ta på sig bra skor och fylla väskan med extra kläder, mat, dryck, och ett paraply.

 

 

Full översikt över Pokémon-poäng (XP):

 

500 XP – Fånga en ny Pokémon

 100 XP – Pokémon fångad

 10 XP – Curve ball

 10 XP – Nice throw

 50 XP – Great throw

100 XP – Excellent throw

 50 XP – Checka in på ett Pokéstop

 100 XP – Kämpa mot ett motståndarlags Pokémon-gym

 150 XP – Vinna mot ett motståndarlags Pokémon-gym

 50 XP – Vinna över en Pokémon på träning. (på ditt lags egna gym)

 200 XP – Kläcka ett Pokémonägg

 500 XP – Utveckla en Pokémon

 

 

Hänger du inte med? Här har du en snabbguide till Pokémon Go

Pokémon Go släpptes 6 juli och den 16 juli blev spelet tillgängligt i Sverige.

- Spelet spelas på en smartphone (iOS och Android) och med hjälp av kameran och GPS på telefonen kan du hitta Pokémon när du är ute och går.

- När du ser en Pokémon på kartan i spelet kan du trycka på den och fånga den med en Pokéboll.

- Om du har flera av en och samma Pokémon kan du byta den mot ”candys” genom att skicka din Pokémon till professorn. ”Candys” kan användas för att träna Pokémons att bli bättre och även för att utveckla dem till nästa nivå.

- På landmärken och populära platser kan du hitta s.k. Pokéstops där du kan få Pokébollar, ägg, och andra saker som hjälper dig att fånga fler.

- När du når level 5 kan du besöka Pokégym. Även dessa hittar du på kartan i spelet. Första gången du besöker ett gym väljer du vilket lag du vill spela för. Välj mellan Instinct (gul), Mystic (blå), eller Valor (röd).

- När du har fångat och tränat upp Pokémons kan du besöka ett gym för att kämpa mot andra som också spelar Pokémon Go – och om du är den bästa så kan du ta över gymmet.

- Än så länge är spelet ganska enkelt, men enligt Svendsen kommer spelet antagligen bli mer avancerat framöver. Företaget bakom Pokémon Go har släppt några ledtrådar om vad spelare kan vänta sig, men de är i regel ganska hemlighetsfulla.

 

Innehåll producerat av VG Partnerstudio.

Upprättat: 21.07.2016

Senast uppdaterat: 18.04.2017