Prismatch*Prismatch*

HJÄLP PÅ RESAN: Smart har testat ett antal appar som kan vara bra att hämta innan resan. Foto: Fotolia

Kartor, översättningar och goda råd på vägen. Här är apparna som kan göra din semester lite extra kul, lärorik och behaglig.

Reser du till en plats där de varken talar svenska eller engelska kan det vara bra att ha förmågan att översätta. I okända städer kan det också vara skönt att få lite hjälp att navigera runt. Smart har testat en mängd olika applikationer och pekat ut de man kan ha användning för vid resor.

PackPoint (gratis, iOS och Android)

Packlista APP: Packlistan är anpassad till längden på resan, destination och aktiviteter – och är klar på några sekunder. Skärmpdump: PackPoint

 

Om du är den typen som skriver långa packlistor innan du ska ut och resa, då kan denna app vara något för dig. Ange var du ska resa, hur länge du kommer vara borta och vilka aktiviteter du planerar att göra under resan - på nolltid kommer du att ha en färdig packlista med allt från rätt antal strumpor till solskyddsmedel och hårborste. Kryssa för de punkter på packlistan som du packat ner och lägg till fler punkter vid behov.

 

Duolingo (gratis, iOS och Android)

SPRÅKAPP : Håll en liten språkkurs för dig själv via denna app, så att du kan imponera med några fraser när du kommer till din destination. Skärmdump : Duolingo¨

 

Med Duolingo kan du lära dig ett ord eller två i spanska, franska, tyska eller ett helt annat språk – även före avgång. Lär dig grundläggande fraser som du kan använda på en semesterresa, eller använd programmet för att fräscha upp gamla kunskaper, tipsar The Guardian. Ett roligt och enkelt sätt att lära sig språk för båda stora och små.

 

LoungeBuddy (köp i app, iOS och Android)

 

FLYGPLATS APP: Har du någonsin undrat hur lounger på flygplatser ser ut, och hur du kan komma in i en? Här får dull full översikt och kan bedöma om det är värt att spendera lite pengar på lite flygplatslyx. Skärmdump: Lounge Buddy

 

Även om du inte är ute och reser första klass, kan du unna dig lite lyx på flygplatsen. Det kan i alla fall vara frestande om du plötsligt har några långa timmar på en flygplats mellan två flygningar.

I LoungeBuddy-appen kan du se bilder och recensioner från flygplatslounger världen över, samt få översikt över vad det kommer kosta och vad som ingår, skriver Daily Mail om appen. Du kanske blir förvånad över att det inte nödvändigtvis kostar så mycket för ett par timmar med gratis dricka (inklusive alkoholhaltiga), snacks, wi-fi, tidningar, TV och bekväma fåtöljer.

 

Google translate (gratis, iOS och Android)

ON-THE-GO översättare: Har du en översättare i fickan kan du vara säker på att du kan göra dig förstådd oavsett vilket språk de talar där du reser. Skärmdump Google translate

 

Vi är nog alla bekanta med Googles översättare på datorn, men det blir mycket bekvämare att ha översättaren i en app istället för webbläsaren. Använd Google translate app för att översätta enkla meningar eller ta en bild av texten, t.ex. en skylt eller en restaurangmeny, så översätter Google text åt dig. Enligt Time fungerar appen också ganska bra för att översätta en dialog mellan två personer.

 

Uber (köp i app, iOS och Android)

Privatchaufför-APP: Om du inte är den typen som gillar att hyra en bil, så finns Uber. Skärmdump Uber

 

Även om det förekommit flera diskussioner om lagligheten av tjänsten både i Sverige och flera andra ställen. Uber finns i 400 städer över hela världen, enligt Mashable. Tjänsten är oftast mycket billigare än vanliga taxibilar och även innan du sätter dig i bilen vet du vem som ska plocka upp dig. Välj chaufför utifrån tidigare recensioner. När resan är klar kan du betygsätta din chaufför. Betalning sker direkt via appen och allt du behöver göra är att ange ditt kreditkort i förväg och ansluta kontot till e-post eller Facebook.

 

AroundMe (gratis, iOS och Android)

ÖVERSIKT APP: Med AroundMe får du en snabb överblick över vad som är i närheten. Observera att appen också pekar ut riktningen för dig. Skärmdump: AroundMe

 

Undrar du var närmaste bankomat, apotek eller bensinstation är? Eller kanske bara få tag på en öl? AroundMe ger en snabb överblick över allt som är nära dig, så du behöver inte leta eller be om vägbeskrivningar. CNN listade appen som en av de bästa för resor för några år sedan, den fungerar fortfarande mycket bra.

 

Triposo (köp i app, iOS och Android)

RESEGUIDE APP: Om du gillar reseböcker gillar du troligtvis Triposo också. Där hittar du det mesta man behöver när du är ute och reser, i en och samma app. Skärmdump: Triposo

 

Du har förmodligen en gammal Roma- eller Barcelona-bok stående i bokhylla, som är både besvärlig att bära och ej uppdaterad. Resebokens storhetstid är definitivt förbi – och nu finns det program som Triposo som tar över (Lonley Planet har också reseguide appar).

Använd appen för att kontrollera vilka platser du bör avsätta tid till, boka guidade turer direkt i appen och spara datatrafik genom att använda nerladdade kartor, tipsar Huffington Post som också testat appen. I tillägg kan du konvertera valuta och kolla restaurang- och hotellrecensioner, hämtas från Yelp och Booking.com.

 

Hotel Tonight (gratis, iOS och Android)

HOTEL APP: Hoteltonight erbjuder sista minuten hotellrum, och om du har tur kan du få bra rabatter också. Skärmdump: Hotel Tonight

 

Om du reser spontant eller föredrar att åka på semester där lite av resan ska planeras i förväg, är detta en app du bör ladda ner i förväg på din smartphone. Här kan du boka ett hotellrum till ett bra pris i sista minuten. Enligt Mashable erbjuder appen rabatter baserade på geografisk riktning, vilket innebär att du kan få extra bra pris när du är nära ett hotell som samarbetar med Hotel Tonight.

 

Innehåll som producerats av VG partnerstudio.

Upprättat: 25.07.2016

Senast uppdaterat: 16.01.2017